Monistrol de Montserrat reviu aquest divendres el tradicional ball del Bo-Bo

Per primera vegada a la història de la festa el càrrec de Credencer recau en una dona

El ball del Bo-Bo de Monistrol es va fer l'any passat amb mascareta

El ball del Bo-Bo de Monistrol es va fer l'any passat amb mascareta / Arxiu/Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

Monistrol de Montserrat tornarà a viure aquest divendres amb tot el seu esplendor el tradicional ball del Bo-Bo, en el marc de la Festa Major d’Hivern en honor a Sant Sebastià. L’arrelada tradició es va recuperar l’any passat, amb els balladors amb mascareta, després que el 2021 s’hagués de suspendre, per primera vegada des de la guerra civil, a causa de la pandèmia de la covid-19. Enguany, la popular dansa torna amb tota normalitat i amb la novetat de tenir per primera vegada a la història de la festa una dona en el càrrec del Credencer, que té com a funció fer públics durant el ball els nomenaments dels administradors de la Festes de Sant Sebastià.

El ball del Bo-Bo, declarat element festiu patrimonial d’interès nacional, és l’element més distintiu dels actes organitzats per l’Associació de Sant Sebastià, que any rere any renova el vot de poble al patró del municipi. Com és habitual, la població acollirà divendres, a les 8 del vespre, la dansa protagonitzada pels administradors, que també són els balladors, i que enguany seran Roger Torres Janer (abat), Marina López Miralles (prior) i Ferran Parera Morales (batlle) acompanyats de les respectives parelles.

Aquest any, per primera vegada a la història de la festa, que té l'origen al segle XVI, el càrrec de Credencer el realitza una dona que, en aquest cas, també ha sigut anteriorment presidenta de l'associació de Sant Sebastià. Es tracta de Gemma García Clotet, la qual va ser escollida el passat dia de Sant Esteve com a nova Credencer de la festa rellevant a Joaquim Nohales Morte. El Credencer té com a funció fer públics els nomenaments dels administradors de Sant Sebastià durant el Ball del Bo-Bo. A més, aquests nomenaments els registra en el llibre dels Administradors de Sant Sebastià on també, quan s'hi escau, s'hi redacten notes històriques de fets rellevants dins de la festa. Actualment, les seves funcions són similars a les que tindria un secretari, ja que dona fe dels acords que es prenen en l'assemblea dels socis i també en redacta les actes.

Com marca la tradició aquest divendres, en el transcurs de la dansa, es triaran els administradors de l’any vinent i una vegada acabada, els balladors iniciaran un vals, que s’obrirà a la participació popular, una antiga tradició que es va recuperar l’any passat.

Els actes de la Festa Major d’Hivern de Monistrol comencen aquest dijous amb la celebració de La Vigília i divendres, diada de Sant Sebastià, hi haurà els actes principals de la celebració amb la passada per recollir els administradors, les autoritats i la bandera abans de participar en lofici solemne, on es veneraran les relíquies i es cantaran els goigs, a càrrec de l’Orfeó Monistrolenc. Posteriorment, hi haurà el pregó i ballada de sardanes abans del ball del Bo-Bo.

Diumenge vinent, també se celebrarà la Festa de les Santes Relíquies, que es va recuperar el 2016 i que segueix el mateix patró que els actes de la festivitat de Sant Sebastià. Per cloure la festa major d’hivern, el cap de setmana del 28 i 29 de gener es farà la desena Festa dels Romeus, en la qual es representa l’origen del vot de poble a Sant Sebastià. pels carrers del casc antic.