Súria renova el vot de poble a Sant Sebastià amb els actes més tradicionals

La missa solemne i la cercavila de cultura popular centren la festivitat local

Ballada de gegants a la Plaça de Sant Joan de Súria

Ballada de gegants a la Plaça de Sant Joan de Súria / Mireia Arso

Queralt Casals

Queralt Casals

El municipi de Súria ha renovat aquest divendres el vot de poble a Sant Sebastià amb una jornada festiva. La Festa de Sant Sebastià, que té caràcter de festa major d'hivern i va arrencar aquest dijous al vespre amb el pregó a càrrec l’antropòloga social i cultural surienca Mariona Homs, ha viscut els actes més tradicionals aquest divendres amb la missa solemne i la cercavila de cultura popular.

La jornada festiva ha començat amb la galejada dels Trabucaires del Tro Gros, que anunciaven la festa, i ha seguit amb la renovació del vot de poble, que té el seu origen en l’epidèmia de còlera que la vila va patir l’any 1885. Com és habitual, ha tingut lloc en el transcurs de la missa solemne celebrada a l’Església Parroquial de Sant Cristòfol, que ha culminat amb el cant dels Goigs de Sant Sebastià.

Interpretació del ball de bastons en el marc de la Festa de Sant Sebastià

Interpretació del ball de bastons en el marc de la Festa de Sant Sebastià / Mireia Arso

En acabat, amb un dia radiant, ha tingut lloc la cercavila fins a plaça de Sant Joan, amb la participació dels Trabucaires del Tro Gros, que encapçalaven la comitiva, la Cobla Súria, els Geganters i Grallers del Poble Vell, els Geganters del Gorg de l’Olla, el Ball de Cascavells amb el Tro Gros, els Bastoners de l’Agrupació Sardanista i la Xaranga de l’Escola Municipal de Música. El recorregut ha acabat a la plaça de Sant Joan amb una ballada de les diferents colles, un vermut popular i sardanes. La jornada festiva es completa a la tarda amb la representació de l’obra «El Cafè de la Marina», de Josep Maria de Sagarra, a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural.

Els actes continuen aquest dissabte amb la presentació de la novel·la 'El fabricant de records', de Martí Gironell, un espectacle infantil i un concert de 'El Messies' de Händel, amb la Camerata Bacasis i la Polifònica de Puig-reig. Diumenge, es farà concurs de pesca i una visita patrimonial al barri de la Colònia Santa Maria.