L’església de Fals estrena la restauració del campanar, les façanes i la coberta

El projecte ha tingut un cost de prop de 380.000 euros i segueix la recuperació del conjunt de les Torres de Fals

Autoritats presents a l'acte inaugural, davant la porta de l'església

Autoritats presents a l'acte inaugural, davant la porta de l'església / AJUNTAMENT DE FONOLLOSA

David Bricollé

David Bricollé

Fonollosa ha inaugurat les obres de restauració del campanar, les façanes i la coberta de l’església de Sant Vicenç de Fals. El consistori manté, així, la voluntat de continuar amb les tasques de recuperació i conservació del conjunt arquitectònic i entorn de les Torres de Fals, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i Local.

Per una banda, les obres han consistit en el reforç estructural, reparació i restauració del campanar de l'església de Sant Vicenç de Fals per tal de garantir la seva estabilitat així com corregir d'altres deficiències importants evidents en l'actualitat. Per l’altra, s’ha treballat en la restauració de les façanes, la consolidació dels revestiments exteriors, motllures i demés elements singulars i en la reparació de les cobertes de l’església. El cost del conjunt de l’actuació ha estat de prop de 380.000 euros i ha comptat amb el finançament de la Diputació de Barcelona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a banda dels fons propis del mateix Ajuntament de Fonollosa.

Visita al campanar rehabilitat

Visita al campanar rehabilitat / AJUNTAMENT DE FONOLLOSA

Per l’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, la inauguració d’aquestes obres suposa «un punt i seguit en la línia iniciada de recuperació i conservació del conjunt arquitectònic i patrimonial més ric del municipi i continuar posant en valor aquests espais monumentals que formen part de la nostra història».

Hernández ha apuntat que en aquestes dues últimes legislatures s’hauran invertit en el conjunt monumental a l’entorn de 800.000 euros, actuant en l’estabilització del cor, la nau central, capella gòtica i capella fonda, i sumant-hi les façanes, el campanar i el repàs de les cobertes (que van ser totalment rehabilitades per la Diputació de Barcelona a l’inici dels 2000). En el mateix acte, l’alcalde va anunciar que la Diputació ha concedit, de nou, una ajuda específica per a patrimoni de 200.000 euros més, que s’utilitzaran per rehabilitar l’any 2024 la capella fonda d’estil neoclàssic.

Els treballs de restauració de l'església de les Torres de Fals van començar el 2018 amb la consolidació del cor, que era la part més malmesa i calia garantir-ne l'estabilitat. En la segona fase de treballs es va actuar a la nau central, la capella gòtica i la capella fonda. Aquesta nau central es va convertir en un nou espai polivalent, equipat amb lavabos adaptats, llum escènica i sonorització per a actes culturals i socials. Es va rehabilitar de manera que permet veure tota l'evolució històrica del temple amb els diversos estils arquitectònics, des de la part romànica de l'església original, passant per la gòtica i la neoclàssica.

L’octubre del 2021 es va estrenar la museïtzació de l’església de Sant Vicenç de les Torres de Fals, reconvertida en un centre divulgatiu de les torres de defensa a Catalunya.

A l’acte d’inauguració de la darrera intervenció, que ha tingut lloc coincidint amb les festes de Sant Vicenç, festa major d’hivern de Fals, hi va assistir la Delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Montserrat Barniol; el Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, José Luís Sanz, l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez; les regidores i regidors de l'Ajuntament, i un centenar de veïnes i veïns. L’acte va consistir en els diversos parlaments institucionals, la visita al campanar i el repic simbòlic de la campana (la qual s’ha instal·lat un sistema automàtic de toc d’hores). A continuació, el consistori va oferir a les persones assistents un aperitiu servit pel Rebost de l’Anna.