Sant Fruitós de Bages tindrà una nova candidatura a les properes eleccions municipals. Es tracta de Som Sant Fruitós, que ja ha fet oficial qui serà la seva cap de llista, responsabilitat que recau en Xus Domene Pérez. Originària del barri de Torroella de Baix, actualment té 54 anys, és mestre d’educació infantil i primària i té màster en direcció i gestió de centres educatius. Al llarg dels 35 anys d’experiència professional en el mon de l’educació, vint dels quals en la funció pública, també ha estat coordinadora de cicle i directora de llar d’infants. Ha estat mestra de l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós del 2009 al 2014, i actualment forma part del claustre de l’escola Riu D’Or de Santpedor.

També ha tingut experiència en l’àmbit polític, ja que va formar part de les llistes electorals a l’Ajuntament pel PSC l’any 1995 i 1999, i posteriorment s’ha implicat en campanyes d’altres formacions. A nivell social ha estat a l’associació de veïns de Torroella de Baix, participant i col·laborant amb la festa major, els reis o el carnestoltes, entre altres; també va ser membre fundadora de l’entitat solidària Diola (impulsora de l’agermanament i els projectes iniciats amb Nouna a Burkina Faso);integrant del grup memorial Casín, ha format part de les AFA del Pla del Puig i de l’IES Gerbert d’Aurillac; i és membre de l’entitat Sant Fruitós Per la Marató. Finalment, en termes culturals, va ser membre de la junta de Festa en Festa, entitat que organitzava els Reis i el Carnestoltes fins al 2015 i és membre dels geganters i grallers de Sant Fruitós.

La nova formació incideix en què el projecte neix «des de la consciència que Sant Fruitós és un poble complex i molt divers, i que al llarg de la seva història ha viscut moments convulsos. Una política municipal que ha vist de tot: majories absolutes, pactes fallits, diferents acords de govern bipartits i tripartits, agrupacions d’electors i un seguit de successos que han portat a dividir el municipi i la seva gent». Així, fan referència al fet que «l’últim capítol d’aquesta situació convulsa, que ha derivat en un dels períodes més difícils i complicats emmarcat en la pandèmia de la covid-19, ha estat la provocada per la moció de censura de l’any 2020 moment en què la crispació i l’enuig va portar a viure alguna de les escenes més violentes verbalment parlant del què es recorden al municipi bagenc».

En aquest sentit, Xus Domene argumenta que «cal avançar i restaurar confiances. Cal passar pàgina i teixir noves aliances des del compromís amb el municipi, des d’allò que ens fa a totes i tots santfruitosencs i santfruitosenques. Avançar, construir i crear noves i encertades oportunitats. Aquesta és la base dels meus objectius i propòsits. Amb la mirada posada en el present però sobretot en el Sant Fruitós del futur. Ser útil pel ciutadà i fer coses de transcendència municipal des de la voluntat de créixer, que no estiguin basades en la polèmica i en la crispació personal. Ara, per avançar i restaurar confiances, cal passar pàgina i superar tot allò que ens immobilitza».

Finalment, també ha volgut parlar del que representa per ella ser candidata a l’alcaldia: «aquest compromís personal amb Sant Fruitós l’he mantingut durant tots aquests anys, formant part de diferents entitats, moviments i institucions». I afirma que ser candidata «és un repte personal important, d’alta responsabilitat amb el municipi. Cal dir que no ha estat una decisió ni fàcil ni menor. L’he pres desprès de pensar, avaluar i mesurar els suports a nivell individual i col·lectiu dels quals disposo».