Balsareny fa dels Traginers una experiència didàctica

Les activitats escolars amb una demostració de ferrar cavalls donen el tret de sortida a la festa, que culminarà diumenge amb la gran cavalcada i amb les curses al castell

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Que de les potes davanteres dels cavalls se’n diuen mans, que les ferradures serveixen perquè l’animal aguanti millor l’activitat física a què se sotmet, o que convé canviar-les cada parell de mesos perquè es fan malbé. Són algunes de les curiositats que s’han desvetllat al centenar llarg d’escolars que han assistit aquest dijous a una demostració in situ de com ferrar cavalls, i que ha servit d’activitat d’arrencada a la Festa dels Traginers, que se celebrarà fins diumenge en aquesta població del Bages.

Ha estat una hora de ‘classe’ però a l’aire lliure, i en un to didàctic i entretingut a parts iguals, que ha captivat els espectadors (alumnes de tercer de primària fins a segon d’ESO de l’IE Guillem de Balsareny, i també alguns pares i mares), que un cop llençats, s’han animat a formular una allau de preguntes sobre el món dels cavalls i l’ofici de ferrar. Tenien de mestres Xesco Franquesa, que és de l’Estany i s’hi dedica des que tenia 18 anys, i el seu ajudant Adrià Velasco (Dri), de la Cellera de Ter. La demostració s’ha fet al pati de l’Era Mas Martí de Balsareny, mentre els escolars més menuts (fins a segon de primària) feien passejades amb rucs, ponis i carruatges un tros més amunt, a l’esplanada del carrer del Trull. Això si, uns i altres (pràcticament la majoria), assistien a les seves respectives activitats vestits de traginers, amb la boina, el mocador, i la camisa negra.

Els escolars més petits feien passejades amb rucs, ponis i carruatges

Els escolars més petits feien passejades amb rucs, ponis i carruatges / OSCAR BAYONA

Xesco Franquesa és un expert en ferradures. S’hi dedica des de fa més de tres dècades, des que va començar com a aprenent amb diverses estades a Anglaterra, Itàlia, Suïssa i França, i amb una trajectòria que l’ha portat a ferrar cavalls arreu del món, des dels Estats Units fins a Dubai, i a la participació en diversos concursos. Aquest dijous, ensenyava en directe el procés d’elaboració de dues ferradures que després col·locaria a les mans d’una euga de raça àrab, la Namiv, amb l’ajuda de Velasco. Ho han fet com antigament, «perquè ara les ferradures ja s’adquireixen corbades i tan sols s’han d’adaptar al cavall, sempre respectant la forma del peu de l'animal».

Poc després de les 3 de la tarda, a l’Era Mas Martí ferradors, escolars i l’euga Namiv ja estaven a punt per començar la demostració, que Franquesa i Velasco anaven descrivint pas per pas, i amb la premissa que «això no és arribar i fer quatre cops de martell», sinó que «canviar les sabates» a un cavall requereix d’un procés més elaborat, que els ha tingut treballant durant ben bé una hora. Primer, ha calgut un descalçador per treure els claus, unes estenalles per fer palanca i treure la ferradura vella, un raspall per netejar, i altres estris per tallar ungles i acabar de polir el casc on s’acabaria col·locant la nova ferradura. Mentrestant, s’escalfava un tros de ferro en un forn a 700 graus per suavitzar la duresa del metall i poder-lo anar doblegant fins a adquirir la forma ferrada. I aquí hi entraven noves eines, des d’un martell de forja, fins a les estenalles per subjectar la ferradura ardent, «i molta habilitat per donar-li la forma adient perquè encaixi bé amb el casc de l’animal», explicaven. Per això caldria emprovar-les, com si fos la sabata, i anar polint la forma, posar-hi els claus i cremar la sola del casc a una temperatura d’entre 500 i 600 graus abans de col·locar la ferradura. Una tècnica de la qual l’animal no es ressent, asseguraven els experts, i que també serveix per desinfectar el casc de possibles impureses.

Un moment de la crema de la sola del casc per col·locar la ferradura

Un moment de la crema de la sola del casc per col·locar la ferradura / OSCAR BAYONA

I tot plegat, per partida doble, perquè es tractava de ‘calçar’ la Namiv a les dues potes de davant. Ha estat entremig del procés, que els alumnes s’han animat a fer preguntes mentre se’ls han entregat les ferradures fetes i altres que ja portaven preparades perquè les poguessin tocar i observar de prop. Per les cares, la tarda s’ha fet curta, i ha culminat amb un berenar abans del concert que hi havia previst a les 5 a la Sala Sindicat amb alumnes de l’Escola de Música Mossèn Joan Bajona.

Aquest divendres la festa continua amb activitats per a la mainada al matí i el correfoc infantil a la tarda, mentre que dissabte al matí hi haurà la cavalcada jove. A partir de la tarda i fins diumenge, el programa ja se centrarà en el públic adult.

Subscriu-te per seguir llegint