El regidor de Manresa David Aaron López, nou director de Territori a la Catalunya Central

Agafa el relleu d’Antoni Massegú, en el marc dels canvis produïts des del trencament entre ERC i Junts a la Generalitat

La delegada del Govern, Montse Barniol, amb David Aaron lópez

La delegada del Govern, Montse Barniol, amb David Aaron lópez / DELEGACIÓ DEL GOVERN

Redacció

David Aaron López Martí, actualment regidor de govern a l’Ajuntament de Manresa per ERC i exalcalde de Callús, és el nou director dels Serveis Territorials de Territori a la delegació de la Catalunya Central. López s’ha incorporat aquest dilluns al nou càrrec, en el qual pren el relleu d’Antoni Massegú, que va ser cessat aquest mes de gener passat, en el marc dels canvis que s’han produït en els darrers mesos des del trencament del govern de la Generalitat entre Esquerra i Junts.

Aquest nomenament ha fet que el govern de l’Ajuntament de Manresa retoqui el cartipàs municipal, de manera que el regidor Pol Huguet assumeix les competències de Planejament, Gestió Urbanística i Llicències, que conformen una part de la cartera d’Urbanisme, i serà quart tinent d’alcalde. Funcions que fins ara requeien en David Aaron López, que mantindrà les competències en Mobilitat i Projectes Urbans. Igualment, intercanvien els seus càrrecs a la Comissió Informativa de Territori: el nou president és Pol Huguet, en substitució de David Aaron López, que passa a ser-ne vocal.

David-Aaron López renuncia a l’assignació econòmica de l’Ajuntament de Manresa, mentre que Pol Huguet passa d’una dedicació del 75% al 90%. Totes aquestes modificacions entren en vigor aquest dilluns mateix.

Nascut a Manresa l’any 1968, David Aaron López Martí és arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC (1995), tècnic urbanista i màster professional en estudis territorials i urbanístics per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra i UPC (2003). També compta amb l’especialització en planificació i gestió de la mobilitat per l'Escola d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de la UPC (2013), i ha fet formació contínua en diverses matèries tècniques i jurídiques relacionades amb el territori i el medi ambient.

En l’àmbit laboral, López té experiència professional al servei de l'administració pública de Catalunya i de les Illes Balears, i és funcionari de carrera a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages des de 1998.

En l’àmbit polític, va ser regidor de l'equip de govern a l’Ajuntament de Callús, entre 1995 i 2013, i alcalde d’aquest municipi entre 2003 i 2008. Des de l’inici d’aquest mandat, ha estat regidor de l’equip de govern a l’Ajuntament de Manresa, quart tinent d’alcalde i responsable de les àrees d’Urbanisme i Mobilitat. Responsabilitats que, com es deia anteriorment, ara queden retocades.

La delegació del Govern a la Catalunya Central ha experimentat una renovació notable en l’últim any, accelerada des de l’octubre amb el trencament del pacte a la Generalitat, que ha provocat un reemplaçament dels representats territorials de l’òrbita de Junts. Aquest darrer nomenament s'afegeix a la llista que va començar el 25 d’octubre quan es va fer oficial el nomenament de Montserrat Barniol (alcaldessa d’Alpens per una llista vinculada a ERC) com a nova delegada de la Catalunya Central en substitució de Rosa Vestit (de Junts), que en començar l’actual mandat havia agafat el relleu de la republicana Alba Camps.

Tot just una setmana més tard, s’oficialitzava el relleu al capdavant de Salut. En aquest cas, Alba Oms va ser nomenada nova delegada de la Conselleria de Salut i gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, del Servei Català de la Salut, en el lloc d’Imma Cervós. On s’han produït aquests relleus són departaments (Territori i Salut) que mentre va estar vigent el pacte de govern a la Generalitat estaven liderats per consellers de Junts (Jordi Puigneró i Josep Maria Argimon, respectivament).

A banda dels moviments derivats del trencament del pacte de Govern a la Generalitat, en aquest últim any n’hi ha hagut d’altres motivats, en aquest cas, per dinàmiques internes, com per exemple el progressiu desplegament de delegacions. Aquest és el cas d’Imma Reguant, que s’ha convertit en la primera directora dels serveis territorials del departament creat en aquest mandat d’Igualtat i Feminismes. D’altra banda, des del passat mes de març el departament de Justícia compta per primera vegada amb una delegada a la Catalunya Central, càrrec que ha recaigut en la figura de la manresana Bàrbara Minoves. En aquest cas, és l’única representant ja que el departament no compta encara amb una estructura territorial.

Marc Aloy: "És molt important que un manresà lideri les polítiques que tenim en marxa"

En relació amb el nomenament de David Aaron López, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, n’ha destacat la rellevància «perquè és una persona que reuneix tots els requisits. En primer lloc, un d’indispensable que és que ha de ser un funcionari, i ell ho és, expert a més en urbanisme i en mobilitat. I ara des de la representació de la Generalitat haurà de liderar totes aquelles polítiques que ell mateix ja ha estat liderant des de l’Ajuntament i des del Consell Comarcal. Tenim molts temes sobre la taula que hem treballat i que ara cal acabar de lligar i materialitzar». N’ha posat com a exemple les millores a la C-55 fruit dels nous pressupostos, els eixos ciclistes que han d’unir Manresa amb l’entorn, l’operació d’integració de la línia de Ferrocarrils a la ciutat, la millora de la mobilitat comarcal o el nou col·lector de salmorres, ja que tots ells depenen de Territori.

Aloy subratlla que «ell no només ho coneix, sinó que ho ha estat treballant des de l’Ajuntament i des del Consell Comarcal. És molt important que un manresà lideri totes aquestes polítiques. Fins ara hi hem tingut el Toni Massegú, i això ha estat molt positiu, i és molt positiu que ho continuï liderant algú de la ciutat que vetllarà pels interessos de Manresa i comarca».

El batlle manresà també ha posat èmfasi que amb l’acord lligat per a l’aprovació de pressupostos a la Generalitat, «és més possible que el mandat s’allargui fins al final. Això vol dir tenir un recorregut de dos any i mig. Més enllà del mandat municipal, que s’està acabant, aquesta persona ens assegura que hi hagi una continuïtat a la Generalitat per acabar de lligar totes aquestes actuacions tan necessàries per la comarca».

També ha assegurat que malgrat els mandats municipal i comarcal estan a les acaballes, «totes les accions que s’havien de fer des d’aquest pla i moltes sota la seva gestió estan engegades i molt desenvolupades. Ara se l’allibera des d’aquest àmbit d’algunes responsabilitats, però li podrà donar continuïtat des de la seva nova responsabilitat, que serà la màxima sobre aquestes polítiques».