El Consell Comarcal del Bages acompanya una vintena de municipis de la comarca per desenvolupar el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’àrea de Territori i Medi Ambient, a través de l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages, promou que els municipis participin d’aquest pla de manera agrupada per fer front a les dificultats per executar les accions i fer-ne el seguiment.

Els 21 ajuntaments que hi prenen part ja s’han adherit o estan en procés d’adhesió al nou Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia, que comporta adquirir compromisos en matèria de canvi climàtic i energia, així com la mateixa redacció del pla. Un cop fet contindrà accions dirigides a assolir els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle de com a mínim el 55% l’any 2030 respecte a l’any 2005 i assolir la neutralitat climàtica l’any 2050. Així mateix, el document incorporarà accions dirigides no només a mitigar el canvi climàtic, sinó també encaminades a l’adaptació i a portar a terme una transició energètica justa.

Reunions tècniques

Actualment es programen reunions tècniques amb tots els ajuntaments participants que giren al voltant de les temàtiques d’eficiència energètica, renovables i transició justa; mobilitat sostenible, residus i circularitat; gestió del cicle de l’aigua (sanejament i abastament) i gestió del territori (espais naturals, espais agraris, espais verds i gestió de riscos). A partir d’aquestes sessions, s’identifiquen accions i projectes que els ajuntaments poden impulsar en cada matèria per assolir els objectius del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia i també es destaquen accions que s’impulsen en l’actualitat.

Els 21 municipis participants són Aguilar de Segarra, Artés, Avinyó, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, El Pont de Vilomara, Fonollosa, Gaià, Monistrol de Montserrat, Mura, Navarcles, Navàs, Rajadell, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola i Talamanca. Bona part d’aquests municipis ja fa anys que estan compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic i tenen els seus Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima.

El conseller de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages, Joan Zapata Lluch explica que «l’adhesió a aquest Pla comarcal agrupat els permet actualitzar els seus compromisos i accions per assolir els nous objectius, més ambiciosos, de reducció de gasos d’efecte hivernacle marcats per la Unió Europea». Afegeix que «per als municipis que encara no disposen d’aquesta planificació, l’adhesió al Pla agrupat els ajuda a adoptar un compromís clar d’actuació davant l’emergència climàtica i un full de ruta a seguir, amb l’acompanyament del Consell Comarcal».