Cardona bonificarà el 25% de l’IBI als habitatges que es posin a la borsa de lloguer local

El consistori ha aconseguit mobilitzar en els últims cinc anys prop d’una cinquantena d'habitatges per al lloguer

Cardona va crear una borsa d'habitatge municipal el 2018

Cardona va crear una borsa d'habitatge municipal el 2018 / Arxiu/Oscar Bayona

Redacció

El Ple municipal de l’Ajuntament de Cardona, en la seva sessió ordinària del mes de març, va aprovar les bases per a la bonificació del 25% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) a aquells habitatges adscrits a la borsa de lloguer local. El consistori ha aconseguit mobilitzar en els últims cinc anys per al lloguer prop d’una cinquantena d'habitatges que estaven desocupats i fora dels circuïts del mercat.

Cardona va posar en marxa el 2018 l’Oficina Local d’Habitatge i en els darrers cinc anys s’ha consolidat una cartera de 45 habitatges, dels quals 33 estan llogats. Ara el consistori ha aprovat la concessió de subvencions per al pagament de l’impost en immobles adscrits a la borsa de lloguer local i ha anunciat que en els propers dies, es publicaran les bases al web municipal.

La borsa de lloguer de Cardona, servei que es proporciona des de l’Oficina Local d’Habitatge, pretén assolir un doble objectiu: donar sortida a un nombre més que significatiu de pisos buits, sobretot al nucli antic i a la Coromina, i aconseguir així una oferta prou nombrosa, atractiva i assequible perquè els joves disposin d'habitatge per quedar-se al municipi i també captar famílies que ajudin a redreçar una dinàmica poblacional que des de fa anys va a la baixa. Es vol ajudar els qui busquen pis a trobar-ne a un preu assequible i, per altra banda, oferir tota una cobertura legal als propietaris per posar el pis dins del mercat de lloguer.

En aquest sentit, per aquest any 2023 s’ha previst la bonificació de l’IBI per a propietaris de pisos que dipositin el seu pis al mercat de lloguer local, així com la consolidació dels ajuts per a la rehabilitació d’habitatges. El servei es va impulsar el 2018 partint d'una diagnosi prèvia exhaustiva sobre la situació de l'habitatge al municipi, que va permetre fer aflorar que el ventall d'habitatges que podrien estar disponibles era prou ampli, malgrat això no es reflectia en absolut en el mercat.

Per reforçar aquest servei, a mitjan 2021 el consistori va activar un portal web (www.cardonahabitatge.cat) on s'inclouen tots els serveis que ofereix l'Oficina Local d'Habitatge, així com la borsa de pisos i cases que ha creat el municipi.