La fira d’Artés d'enguany incorporarà activitats per fomentar la mobilitat sostenible

El certamen, que es farà el 15 i 16 d'abril, preveu tallers i xerrades sobre energies renovables

L'automoció tornarà a ser un dels puntals de la fira d'Artés

L'automoció tornarà a ser un dels puntals de la fira d'Artés / ARXIU | OSCAR BAYONA

Redacció

Un taller que consisteix en autoproduir energia pedalant en bicicletes per fer crispetes i un espai on s’explicaran les característiques que ha de tenir una instal·lació solar per poder carregar un cotxe elèctric. Són dues de les noves iniciatives per fomentar l’estalvi energètic que incorpora la programació de la fira multisectorial d’Artés, que se celebrarà els dies 15 i 16 d’abril, amb la maquinària agrícola, l’automoció i la mobilitat sostenible com a principals sectors que hi participen.

La comissió organitzadora de la 62a Fira d’Artés ha enllestit la programació d’actes paral·lels. Una xerrada sobre alternatives socioeconòmiques davant la crisi ecosocial, que anirà a càrrec de la comunitat de consum sostenible Opcions, donarà el tret de sortida al certamen. La programació d’enguany inclou, a més a més, dues xerrades: una taula rodona que analitzarà reptes i dificultats de la implantació del vehicle elèctric, i una xerrada sobre Pagesia i Territori, en aquest darrer cas organitzada per Unió de Pagesos a la tarda. Una altra novetat és l’ampliació de la programació esportiva, amb exhibicions que oferirà el Gimnàs Miquel.

La creació artística hi serà un any més amb el tradicional concurs de Pintura Ràpida i la cultura popular hi serà per mitjà de la ballada de sardanes i d’un estand amb entitats locals i actuacions dels Bastoners i els Geganters d’Artés. Aquests darrers, com a novetat, aniran acompanyats de la xaranga de l’Escola Municipal de Música d’Artés. Tampoc hi faltaran la ja també històrica trobada de puntaires i demostració de puntes de coixí, així com una exposició de treballs de patchwork.

Vehicles clàssics, consolidats a la fira

Un altre àmbit ja indissociable a la fira i que retorna amb força és el de l’automoció clàssica: a la plaça de Sant Cristòfol hi haurà exposats cotxes de bombers i tractors antics, mentre que diumenge la plaça 1 d’octubre acollirà trobada de motos antigues, ja històrica i que compta amb la participació de Moto Club Manresa. També hi participarà l’ADF amb una mostra dels seus vehicles. I per segon any consecutiu es fa un lloc a la programació la trobada de Vehicles Clàssics, iniciativa que omplirà de cotxes el primer tram del polígon industrial Santa Maria d’Artés, una iniciativa en col·laboració amb Clàssic Motor Club del Bages que compta amb el suport de l’AEPA, entitat que agrupa empresaris del polígon.

Música en directe a la fira de la cervesa

La fira de la cervesa artesana s’ubicarà de nou a la plaça de l’Església, en un espai compartit amb activitats de sobirania alimentària i energètica. Dissabte s’hi oferiran dos tastos guiats, un de cerveses a les 5 de la tarda i un altre de vins i xocolata a les 7. I diumenge s’hi preveuen dues actuacions: Laura Flores i Sal&Pebre. Aquest espai romandrà actiu els dos dies, a partir de les 12 del migdia i fins tancar el recinte firal.

Una gimcana, escacs i art

La programació es complementarà amb activitats que es poden fer tot el dia. A nivell de públic familiar, es podrà dur a terme la gimcana Gir a la Fira, que anirà a càrrec de Gaudire i al carrer Balmes hi haurà escacs al carrer.

La programació cultural inclou una exposició dels artistes Quim Moya i Arnau Farré, que han titulat El silenci dels crits. I dissabte a la tarda hi haurà sessions de contes macabres, que es faran cada 20 minuts.