Endesa reforça el servei de la xarxa elèctrica al Serrat de Castellnou de Bages

La companyia ha estès una nova línia subterrània que ha permès retirar 6 torres de mitjana tensió en zona boscosa

Treballs de retirada d'una de les torres

Treballs de retirada d'una de les torres / ENDESA

Redacció

La urbanització del Serrat de Castellnou compta amb una xarxa elèctrica renovada i un paisatge amb menys torres elèctriques. Endesa n’ha reconfigurat part de la xarxa de mitjana tensió amb l’objectiu de garantir una millor qualitat del servei, de manera que amb als treballs realitzats, s’han pogut eliminar dos trams de cablejat aeri i 6 torres elèctriques situades en el primer pla del bosc que es pot observar des del carrer de la Carena. Quatre d'aquests suports elèctrics s’han retirat amb helicòpter com a conseqüència de l’orografia del terreny. Tot plegat, ha fet reduir l’impacte visual.

En concret, Endesa ha estès una nova línia de mitjana tensió subterrània de més d’1,6 quilòmetres de cablejat per unir dos centres de transformació que fins ara no estaven enllaçats entre sí. L’estesa s’ha realitzat entre una de les instal·lacions que es troba a la carretera de Santpedor a Castellnou i la del carrer de Castelltallat. Així, s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica, cosa que possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa. La mesura repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no és necessari cap interrupció de subministrament.

A més, s’ha aprofitat per fer treballs d’obra civil i renovar tecnològicament els dos centres de transformació enllaçats, on s’han substituït les seves antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra. Per últim, també s’ha aprofitat per fer una nova vorera perimetral davant del centre de transformació que hi ha a la carretera de Santpedor a Castellnou de Bages cantonada amb el carrer del Mercat.