Vessament d'aigua amb detergent al riu Cardener

L'Ajuntament de Callús anuncia que no s'han de prendre mesures relacionades amb el consum d'aigua

Punt d'escuma al riu Cardener

Punt d'escuma al riu Cardener / Ajuntament de Callús

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat d'un vessament d'aigua amb detergent concentrat al riu Cardener provinent d'una empresa de Callús i que va generar acumulacions d'escumes en alguns trams inicials, i que aquesta encara es detectés una quinzena de quilòmetres aigües avall. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya va emetre un comunicat segons el qual es va rebre l'avís de la incidència dijous a les 11 del matí. 

Segons s'informava, tan bon punt es va detectar el vessament l'empresa responsable "va activar els protocols interns per evitar fuites al medi ambient, obturant la xarxa interna de clavegueram, per evitar que anés més producte concentrat al medi". També que "la part vessada va originar escumes puntuals allà on l'aigua feia uns salt, ja que els detergents generen escumes a l'oxigenar-se l'aigua".

En un primer moment no es va donar avís als municipis, segons el CECAT, perquè es es va considerar que era un fet puntual i que en la inspecció ocular, "no es van detectar altres afectacions que les visuals per les escumes blanques que es generaven aigües avall de la resclosa de Callús". Però en una segona inspecció es van veure "escumes persistents" allà on l'aigua feia un salt, tot i que "no eren visibles allà on el riu baixava tranquil". En aquest cas sí que es va donar avís als municipis situats aigües avall fins a Manresa "per la possible afectació de la qualitat de l'aigua del riu Cardener". 

L'Ajuntament de Callús ha anunciat que no s'han de prendre mesures com a ciutadania i ni relacionades amb el consum d'aigua.