Súria programa cinc jornades d’activitats a l’entorn de les Caramelles

S’iniciaran aquest diumenge amb la Fira de Rams, que inclou la trobada de gegants

L'ambient de les caramelles de Súria en l'edició de l'any passat

L'ambient de les caramelles de Súria en l'edició de l'any passat / ARXIU/OSCAR BAYONA

Redacció

Súria posa en marxa aquest diumenge, 2 d’abril la programació de la seva festa gran, la de les Caramelles, que ja va tenir un pròleg amb la trobada i vermut de les colles que es va celebrar diumenge passat. Les Caramelles de Súria han esdevingut, per la seva magnitud i tradició, un punt de referència de les festes a Catalunya. Nou colles, que apleguen més de nou-cents cantaires i dansaires, ompliran la població els dies 8 i 9 d’abril. Una tradició que es remunta al segle XVI.

Diumenge 2 d’abril

10 matí: 13a Trobada Gegantera. Plantada de la imatgeria participant, amb les colles de La Llàntia de Mataró, de Callús, Cardona, El Pont de Vilomara i Rocafort, la Font del Ros de Berga, Els K+Sonen de Balsareny, Cervelló i les colles surienques El Gorg de l’Olla i Geganters i Grallers del Poble Vell.

De 2/4 d’11 a 3/4 de 12: Activitats infantils, organitzades pels Geganters i Grallers del Poble Vell, a la plaça de Sant Joan.

12 migdia: Benedicció de Rams davant l’Església Parroquial de Sant Cristòfol. A continuació. Cercavila i ballada de gegants de les colles participants en la Trobada Gegantera de la Fira de Rams de Súria.

2/4 de 6 de la tarda: Ballada de sardanes amb la Cobla Súria a la plaça de la Serradora.

Dijous 6 d’abril

7 de la tarda: Inici de les Caramelles. Acte d’entrega de la cinta commemorativa a les diferents colles participants a les Caramelles. Amb la presència de representants de les colles i de la corporació municipal a la Casa de la Vila.

A continuació. Passada Caramellaire. Galejada a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros i Passada Caramellaire, acompanyada pels grups orquestrals i músics de les colles. Des de la Casa de la Vila a la plaça de Sant Joan, passant pels carrers engalanats de cada colla.

9 del vespre: Sopar amb l’actuació de grups locals al pavelló.

Divendres 7 d’abril

5 de la tarda: Animació infantil. Actuació del grup infantil La Sal dels Mars i tallers a càrrec de la branca de Trucs de l’Agrupament Escolta i Guia Joan Ros de Súria. Hi haurà servei de bar. Al pavelló.

9 vespre: Via Crucis Nocturn.

Dissabte 8 d’abril

A la tarda, Caramelles a Pagès. Balls i cants de les colles a les cases de pagès de l’entorn de Súria i als barris més allunyats del centre.

1/4 de 9 del vespre: Sopar per a Caramellaires.

2/4 de 10 de la nit: Trobada Caramellaire. Actuació de totes les colles caramellaires de la Pasqua surienca, amb final conjunt amb aixecada de pilars amb la colla castellera Els Salats i interpretació d’El Cant del Poble. Al pavelló.

11 de la nit: Celebració de la Vetlla Pasqual a l’església.

A partir de mitjanit: Cercatasques amb la Xaranga Màgic.

2 de la matinada: Concert de Caramelles amb Wasa Corporation i Dj Arzzett al pavelló.

Diumenge 9 d’abril

De 9 del matí a 2/4 de 3 de la tarda: Actuacions de les colles caramellaires. El tram de carretera entre la plaça de la Serradora i la plaça de Sant Joan es convertirà en illa caramellaire i de vianants. A partir de les 9: Esmorzar de Pasqua a la plaça Major del Poble Vell.

A les 12: Missa solemne de Pasqua.

A 2/4 de 2: Actuació conjunta de caramellaires de totes les colles, que faran el Ball ‘Caramellaires del Cardener’ a la plaça de Sant Joan.

A les 9 del vespre: Sopar de Caramelles

A més hi haurà obertes dues exposicions. D’una banda, ‘Els cables miners a Súria’. Memòria sobre les instal·lacions industrials aèries de transport de potassa que van travessar el paisatge durant el segle XX: el més antic, de Cardona a Súria (1929-69) i el més recent, de les Cabanasses (1962-88). A partir d’entrevistes i tallers d’història de vida a antics treballadors i familiars. Dates: del 9 d’abril al 25 de juny. Lloc: Cal Balaguer del Porxo. Horari: de divendres a diumenge i festius, d’11.00 a 14.00 h. Dissabtes feiners, també de 17.00 a 19.00 h.

I també ‘Records de primavera a Súria’. Mostra de festes, de Rams fins a Sant Joan, i altres activitats, amb imatges procedents del Fons Fotografia Juncadella, de l’Arxiu Municipal. Dates: de l’1 d’abril al 25 de juny. Lloc: Espai expositiu del Pavelló Municipal d’Esports. Horari: de dilluns a divendres lectius, de 16.30 a 19.30 h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 13.00 h.

Hi haurà un punt d’informació del Diumenge de Pasqua, una carpa instal·lada a la plaça de Sant Joan, amb parada de coca i mistela i botiga de marxandatge de Caramelles.

Les colles participants

El Tro Gros. Cants, trabucaires i ball de cascavells.

La Llanterna. Cants.

Juvenil del Foment Cultural. Cants, grup orquestral, danses i ballestes.

Grans de l’Agrupació Sardanista. Cants, danses i ball de bastons.

Infantil de l’Agrupació Sardanista. Cants, danses i ball de bastons.

Infantil del Foment Cultural. Cants, grup orquestral i danses.

Altatxu. Cants, ball de bastons, ball de mosses i fadrins.

Altatxets. Cants, ball de bastons i ball d’altatxets.

Coral Sòrissons. Cants.