Un grup d'ecòlegs alerten de la sequera extrema a les rieres del Parc de Sant Llorenç del Munt

Consideren que la supervivència dels peixos i altres espècies estan en perill

Riera de Nespres

Riera de Nespres / Pau Fortuño /Grup FEHM

Redacció

Els investigadors del grup de recerca FEHM (Freshwater Ecology, Hidrology and Management) de la Universitat de Barcelona (UB) han alertat de la que consideren greu situació del sistema del parc i asseguren que està en perill la supervivència dels peixos. L’ecòleg Narcís Prat ha assegurat que «mai havíem vist un escenari com aquest a la primavera», en unes declaracions a Catalunya Informació. Prat ha afegit que és «com si fóssim al mes d’agost».

Prat ha declarat a aquesta emissora que «mai havíem tingut un hivern i una primavera en què baixés tan poca aigua pel riu» i ha afegit que si no plou «ens quedarem sense peixos». En aquest sentit, ha exposat que «nosaltres patim per si tindrem aigua a l’estiu, però hi ha milers d’espècies que viuen a les rieres (peixos, mol·lusc, insectes o granotes) que pateixen moltíssim».

Els investigadors han analitzat la riera d’Horta i han vist que la situació és la mateixa que hi pot haver a la riera de Mura i a la de Rellinars, que desemboquen al Llobregat.

Prat planteja que totes les cases de les urbanitzacions tinguin recollida d’aigües pluvials i que les granges de porcs tractin les aigües que fan servir per poder-la reutilitzar. I s’ha mostrat contrari a mantenir el sistema de canals que hi ha als rius, que impedeixen que l’aigua circuli per les lleres.