Regió7

Més d’un segle de records del Poble Nou de Manresa

La història del barri manresà del Poble Nou va començar fa 150 anys quan es va construir la primera casa. Des de llavors, l’associacionisme i la col·laboració entre el veïnat han estat dos elements que han caracteritzat el barri i que es reflecteixen al llibre «Records d’un segle», firmat per tres veïns.

Text: Helena Carbonell Aurín 


RECORDS D’UN SEGLE POBLE NOU DE MANRESA 

AUTORS:

Jaume Puig Bou

Josep Rafael Manuel Sabaté

Albert Serra Serena 

PARCIR. 115 Pàgines


La història d’un poble dins la ciutat

El llibre de la història del barri del Poble Nou de Manresa es va tornar un projecte personal i fins i tot un repte per als seus autors. Després de més de tretze anys des del plantejament del projecte i 115 reunions més tard, Josep Rafael Manuel Sabaté, Jaume Puig Bou i Albert Serra Serena van presentar Records d’un segle a la celebració de l’inici de la 106a Festa Major del barri manresà.

El Poble Nou és un barri mereixedor d’un llibre que expliqui la seva història perquè és un indret clàssic de Manresa que ha crescut molt en el temps. El barri va començar fa més d’un segle amb dos personatges: Joan Playà Puig i Mossèn Vidal.

El primer va ser qui va fer construir les primeres cases del barri i el segon va ser qui va fundar l’església parroquial que encara avui dia és un element per al Poble Nou i els seus veïns.

La idea de fer aquest llibre va sorgir d’un grup de gent gran que va creure que l’arxiu documental i fotogràfic del seu barri no es podia quedar només en un dipòsit, havia d’arribar als veïns perquè coneguessin la història dels que hi van viure en el passat.

Aquesta idea va prendre forma el març del 2023, però abans van haver de passar moltes coses. Alguns dels que havien començat el projecte el van haver de deixar per temes personals o de salut. Així doncs, es van quedar els tres autors de Records d’un segle amb la voluntat de fer realitat la seva idea.

«Entretingut i apassionant»

El treball de documentació va ser el més llarg i complicat, segons explica Albert Serra. No obstant això, l’activitat de buscar les imatges i documents per fer el llibre va ser un procés que un dels autors, Josep Rafael Manuel Sabaté, qualifica «d’entretingut» i «apassionant».

La principal font d’informació a l’hora d’escriure el llibre va ser tot l’arxiu documental de què disposa la parròquia del barri. Allà s’hi guarda tot, des dels inicis del barri fins a l’actualitat. En aquest arxiu s’hi poden trobar tota mena de documents, des de les primeres «escriptures» de les cases que va fer construir Joan Playà Puig fins a programes de totes les festes majors, passant per més de vuitanta memòries anuals de totes les activitats que s’han fet a la parròquia i, posteriorment, a l’associació de veïns.

Tanmateix, els records, vivències i aventures dels veïns del barri, sobretot dels més grans, també han estat una part fonamental per recollir informació del barri. Manuel assegura que «nosaltres tres som els que hem fet el llibre, però podríem dir que els autors són tots els veïns que ens han ajudat a fer-lo». 

Tot i que els anys passaven i la il·lusió inicial de fer el llibre es va anar «refredant», tal com explica Jaume Puig, mai es van desdir del projecte. A part de la pandèmia, el motiu pel qual es va endarrerir tant la publicació del llibre va ser el «ja ho farem», que semblava que no acabava d’arribar mai.

 Però el 2022 hi va haver un cop sobre la taula acompanyat del missatge: «Ens estem fent grans, i si no publiquem el llibre ara, ja no ho farem», el va pronunciar Jaume Puig, que ara està més que satisfet de la feina que ha fet amb els altres dos autors del llibre. 

La dedicació i l’esforç posats en el projecte van donar els seus fruits ja només el primer cap de setmana de la Festa Major del Poble Nou, que va ser quan es va presentar el llibre i se’n van vendre el 90% dels exemplars de la primera edició, que en tenia 225. 

L’ocasió escollida per presentar el llibre no va ser casual perquè la festa major del barri és un dels capítols més rellevants de la publicació. Durant setanta-un anys, la parròquia va ser l’encarregada de l’organització de la festa, en la qual col·laboraven els veïns. A partir del 1988, però, se’n va fer càrrec la nova Associació de Veïns. 

L’Associació de Veïns 

El 20 de març del 1978 va néixer la primera associació constituïda de forma legal al barri del Poble Nou. Al principi els impulsors van tenir dificultats perquè els veïns s’hi apuntessin perquè «ja estaven acostumats a avenir-se en tot a l’empara de la parròquia». Però, de mica en mica, es va anar associant més i més gent fins al punt que, a l’hora de votar la primera junta rectora, van faltar butlletes i es van haver de substituir per fulls blancs omplerts a mà de tanta gent que va voler donar la seva opinió. 

El 1988 l’Associació de Veïns va emprendre una publicació trimestral per als socis, amb el títol de Tossal, en honor del nom de la primera casa que es va construir al barri fa més de 150 anys, Cal Tossaler. En aquesta publicació també es va estrenar el logotip del barri, dissenyat per Ricard Manuel Sabaté, que, trenta-cinc anys després, va confeccionar la portada del llibre per commemorar el segle d’història del barri. 

Josep Rafael Manuel, Jaume Puig i Albert Serra

Josep Rafael Manuel, Jaume Puig i Albert Serra

Antiga font al carrer Major número 17, davant Ca la Florentina 

Joc infantil del cavall fort 

Cursa pel carrer Major 1935

Cursa ciclista 1967

Avinguda de les Bases de Manresa el 1969

El carrer Abat Oliba l'any 1970

Construcció del Centre Hospitalari 1970

UN GRUP DE TREBALLADORS A L'ESCORXADOR

El que avui dia és la biblioteca de la FUB va ser un escorxador fins a la dècada dels vuitanta. Des de la seva inauguració, el 1908, fins a la degradació, l’escorxador municipal de Manresa va ser una de les indústries que donava feina als veïns del barri del Poble Nou. L’edifici tenia naus separades per a la matança de porcs, bous i vaques, cabrum i bovins, i hi havia estances reservades per als matadors. 

Inauguració de la plaça de Mossèn Vidal

Inauguració de la plaça de Mossèn Vidal

«L’església va ser l’associació quan no hi havia democràcia»

La parròquia del Poble Nou és un element fonamental que s’ha de tenir en compte a l’hora d’entendre la història del barri. Albert Serra explica que «l’església va ser l’associació quan no hi havia democràcia» perquè funcionava com a element aglutinador de tots els veïns i era el lloc on es feien totes les activitats col·laboratives que es duien a terme al Poble Nou. 

 L’església de Sant Josep es va començar a construir el 1903 per encàrrec de mossèn Vidal, que avui en dia dona nom a la plaça que hi ha davant del temple. La Guerra Civil Espanyola va causar estralls en la comunitat religiosa del Poble Nou de Manresa. 

El juliol del 1936 l’església va ser cremada i tots els locals annexos propietat de l’Església van ser ocupats per sindicats i organitzacions polítiques fins que va acabar el conflicte bèl·lic el 1939. 

Les tasques de restauració del temple es van anar fent molt lentament sota l’empenta dels diferents capellans que hi van anar passant, però també de l’acció conjunta del veïnat del barri. Els fidels del Poble Nou de Manresa van aconseguir que el 1949, l’església estigués pràcticament acabada. 

El 1955 l’església de Sant Josep va estrenar la creu que la corona (vegeu imatge més amunt),que va inaugurar el bisbe auxiliar de Vic. En el transcurs dels anys des de la creació de la parròquia del barri manresà del Poble Nou han passat divuit sacerdots, entre col·laboradors i vicaris. 

Des de la institució catòlica es van impulsar la gran majoria de les activitats que després va heretar l’associació de veïns quan es va oficialitzar. A banda de tot allò que tenia a veure amb la religió com les processons i els actes litúrgics, sota el paraigua de l’Església els veïns organitzaven activitats com cercles d’estudi per a joves, teatre, equips esportius i comissions de la festa major. 

Aquestes comissions per organitzar tota la preparació de les festes majors eren diferents cada any. Com que no hi havia cap associació a la qual els voluntaris es poguessin adherir, es triaven els veïns que en formarien part a l’atzar entre el conjunt de tots els veïns del barri. Els autors del llibre recorden amb molta nostàlgia que tothom estava disposat a col·laborar-hi quan li ho demanaven, i l’ambient familiar entre els veïns és el que més troben a faltar. 

Estrena de la creu a la corona de l’església i l’interior de l’església restaurada

Estrena de la creu a la corona de l’església i l’interior de l’església restaurada

Activitats i festes majors

Danses, música i activitats populars

Els veïns s’engresquen amb la ballada de gegants a la plaça de Mossèn Vidal, davant l’església parroquial, a la festa major de l’any 2007

Actuació del grup infantil a la cercavila de la festa major del 1990

Activitat de pares i nens a les colònies del Mijac l’any 1984

Trobada de puntaires amb motiu de la festa major de l’any 2002, el dia de Sant Josep

Assaig del cor parroquial l’any 1987 per a l’actuació de Nadal d’aquell mateix any

Actuació del grup de teatre representant l’obra «Jo seré el seu gendre» l’any 1983

Any 1968. Tren de vapor de l'antic baixador del carrer Guimerà

Any 1968. Tren de vapor de l'antic baixador del carrer Guimerà

Tren que va fer l’últim recorregut pels carrers del Poble Nou

Tren que va fer l’últim recorregut pels carrers del Poble Nou

El cinturó de ferro que va constrènyer el barri fins al 96

El barri del Poble Nou de Manresa va estar oprimit físicament pel ferrocarril, que impedia que pogués créixer i que separava aquest barri de la resta de la ciutat. 

A Records d’un segle es detalla la gran incomoditat que aquest fet provocava entre els veïns, que veien com el seu barri estava cada vegada més aïllat de Manresa per culpa del tren, que a més tenia moltes carències de seguretat per als passatgers. 

Els veïns es van poder alliberar definitivament del que els autors del llibre van anomenar el «cinturó de ferro» el maig del 1996. Abans, les vies del tren ocupaven el que avui en dia és un carrer tan distingit de la capital bagenca com el Carrasco i Formiguera. El carrer de l’Abat Oliba i la Font del Gat també van ser vies de tren que formaven part d’un ramal ferroviari d’explotació industrial que anava des de l’estació de Manresa Alta fins a Súria per transportar les sals potàssiques explotades industrialment des del 1918. Els autors del llibre expliquen que, després del desmantellament de les «vies opressores», el barri va tenir una millora fonamental. A part de l’impediment urbanístic, les vies del tren es van convertir en un abocador de deixalles. 

El ferrocarril travessant el carrer d’Àngel Guimerà, sortint de l’estació

El ferrocarril travessant el carrer d’Àngel Guimerà, sortint de l’estació

Pas a nivell a la prolongació Guimerà

Pas a nivell a la prolongació Guimerà

Un comboi ferroviari passant pel carrer Font del Gat

Un comboi ferroviari passant pel carrer Font del Gat

600 tones de brutícia 

El problema de salubritat va arribar a tal magnitud que, quan es van retirar les vies del tren, els treballs de neteja van arribar a treure més de 600 tones de brutícia, segons els serveis tècnics de l’època. 

Els habitants del Poble Nou van celebrar la retirada de les vies i la integració amb la resta de Manresa, una ciutat que no parava de créixer, tant en l’àmbit territorial com en la millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans. 

Jaume Puig Bou 

Autor del llibre «records d’un segle»

«M’agradaria que el nostre Poble Nou fos cada dia una gran festa major»

Després de tota una vida al barri manresà del Poble Nou, Jaume Puig Bou creia que fer el llibre de records del barri era «un regal per als veïns», que es va anar convertint a poc a poc en una «satisfacció personal», que es va acabar complint. 

Un dels records que guarda millor de la seva infantesa són les festes majors del barri. «Tothom hi participava, els pares, els nens, els avis, formaven part d’una cosa molt maca que ara ja no existeix». 

Tot i que la festa popular encara existeix, per a Serra «ja no hi ha l’ambient de companyonia que hi va haver en el passat» i sent molta llàstima que hi hagi veïns que no se saludin pel carrer «i que no tan sols es coneguin entre ells». L’associació de passar-ho bé amb la festa major és tan potent que Puig diu que «m’agradaria que el nostre Poble Nou fos cada dia una gran festa major». 

Amb 83 anys, creu que el millor que li podria passar al barri és que hi tornés haver l’ambient col·laboratiu i de força conjunta que va portar a crear l’associació de veïns quan va poder ser legal. «Una de les mancances més grans d’aquest barri és que l’associació de veïns no té ni un local esportiu», denuncia. Antigament, el pati de l’escorxador havia servit per fer-hi moltes activitats esportives, però ara és un espai que forma part de la universitat. 

«L’únic que hi ha és un local per fer-hi les reunions i algun acte molt petit, però només per als qui són socis de l’associació, més enllà d’això no es pot dur a terme cap acte perquè no hi ha prou espai», manifesta Jaume Puig. Explica que és una reivindicació que fa molt temps que els veïns reclamen, però que, des que es va perdre el pati de l’escorxador, no s’ha trobat cap espai alternatiu per organitzar-hi activitats esportives i culturals. «És molt important, sobretot per a la canalla i els més joves», assegura Puig. 

Albert Serra Serena

Autor del llibre «records d’un segle»

«És un llibre que jo dedicaria als joves perquè sàpiguen com érem abans»

Albert Serra Serena va arribar al barri manresà del Poble Nou quan tenia quinze anys, després d’haver passat tota la infantesa a Cardona. Recordant els anys que va viure a Cardona, Serra assegura que «el meu poble era igual que el Poble Nou, però més petit». 

Ser un dels autors del llibre Records d’un segle l’ha ajudat a reconnectar amb el lloc que fa 71 anys el va acollir. Per a Serra, el procés d’elaboració del llibre ha estat molt positiu per a la seva salut, «sobretot per a la mental», apunta. Albert Serra considera que «la gent gran necessitem tenir la ment ocupada amb activitats, i aquesta ens ha anat molt bé». 

Després de la bona acollida que va tenir el llibre després de la presentació a la festa major del barri, Serra espera que la gent se’l llegeixi per «aprendre una mica més del seu entorn» i que «no es quedi a una estanteria acumulant pols». En ser un recull històric del barri, Serra subratlla que «és un llibre que jo dedicaria als joves perquè sàpiguen com érem abans». 

No és el seu primer llibre, perquè fa un temps Serra va fer unes memòries personals, que va dedicar a la filla i a la neta. «Trobo que és molt important que els nens sàpiguen tot el que fèiem i com vivíem, ara les generacions que pugen són persones molt delicades», reflexiona. A tall d’exemple explica que, quan era un infant, «anàvem a agafar granotes i ens les menjàvem», i que «bevíem la llet directament de la mamella de les cabres». Són records que Albert Serra creu que avui estarien molt mal vistos socialment. 

Serra explica que quan ell va arribar al barri del Poble Nou de seguida es va sentir acollit per tots els veïns i va començar a formar part de les activitats que s’organitzaven conjuntament. 

Josep Rafael Manuel Sabaté 

Autor del llibre «records d’un segle»

«No hi havia associació de veïns, però els veïns estaven associats»

Més que manresà, Josep Rafael Manuel Sabaté es considera veí del Poble Nou. Creu que tant ell com els altres dos autors del llibre van «treballar de valent» buscant informació per fer el recull històric del barri amb un únic objectiu: «Que el llibre fos un regal per als veïns». Recorda que va ser una feina «molt llarga», però assegura que s’ho va passar molt bé durant el procés de documentació. 

Manuel Sabaté recorda amb molta enyorança els anys de la seva joventut al barri. Evoca els temps en què «no hi havia associació de veïns, però els veïns estaven associats». Creu que l’espurna de l’esperit de convivència entre els veïns encara no s’ha apagat del tot, però considera que «la participació en les activitats i a l’associació de veïns en general és mínima». L’autor del llibre Records d’un segle creu que aquest recull podria servir d’alguna manera per impulsar aquesta participació que s’ha anat perdent. 

Recorda que, quan van començar amb el projecte, van anar a «gairebé totes les botigues i locals del barri» per demanar patrocinis. «El que oferíem als botiguers és que el logo de l’establiment sortís com a patrocinador i també els hi regalàvem un llibre, el que demanàvem a canvi eren trenta euros», explica. 

Després d’haver recaptat els diners va arribar la pandèmia «i tot se’n va anar a l’aigua» perquè moltes de les empreses van haver de plegar. Un cop va passar tot, es van plantejar la creació del llibre d’una altra manera i va acabar sense cap patrocini. «No hi ha cap mena de propaganda ni publicitat, l’únic patrocini que hem rebut ha estat moral, de l’Associació de Veïns del barri i de l’Ajuntament, però en cap cas ha estat de moneda», confirma orgullós Manuel Sabaté. 

stats