Regió7

La reconversió de les mines quan acaba l'explotació

Hi ha exemples de diferents països que donen una segona vida a les velles galeries

Rosa Serra Rotés, historiadora, impulsora del Museu de les Mines de Cercs, fa una visió de com s’ha arribat a la pèrdua de l’activitat i com han reaccionat els governs i els ciutadans de diferents indrets. Ara li toca a la Catalunya central. 

L’endemà de l’extracció

La mineria, el camí del prestigi a l’oblit

Les mines del Bages i el Berguedà han anat perdent la seva activitat des de finals del segle passat fins ara. El carbó del Berguedà ja no s’explota i perdura una activitat d’extracció de sal relativament petita a Cardona i la mina de potassa de Súria. Els pous i galeries de Sallent i Balsareny han estat els últims d’aturar l’activitat. Hi queda l’estructura de fàbrica i les muntanyes de residus. El debat sobre què cal fer a partir d’ara és viu. Les concessions d’explotació del subsol que atorga l’Estat són en mans de les empreses, en superfície hi ha quedat terrenys i instal·lacions industrials, que aniran decaient, i immenses muntanyes de residus, que, segons sentència judicial, s’haurien de retirar. A Sallent hi ha hagut modestes iniciatives de portar activitat lúdica i turística a la part superior del runam del Cogulló i un intent de projectar un parc solar de centenars de plaques. El futur està per decidir, però. La historiadora i gran coneixedora de la mineria, la puigregenca Rosa Serra Rotés fa una visió de 360º de què s’ha fet fins ara a diferents llocs de la part nord del continent europeu.  

ROSA SERRA

La llarga vaga que els miners del carbó britànics van sostenir el 1984 i 1985, amb una altíssima participació que arribà al 80% del sector, va significar un abans i un després, no solament per a la mineria de la Gran Bretanya, també ho fou per a la de tot Europa occidental. 

Margaret Thatcher, que era la líder de l’ala dreta del Partit Conservador, que va impulsar polítiques neoliberals i que va renegociar amb la UE la permanència de la Gran Bretanya, estava decidida a posar fi a la indústria nacional del carbó. 

El març del 1984 va anunciar el tancament de 20 explotacions, que suposava deixar sense feina a 20.000 treballadors, i sense alternativa econòmica a les grans regions mineres de Yorkshire, Gal·les del Sud i Escòcia. La potent maquinària del Sindicat Nacional dels Miners Britànics, el NUM (National Union of Mineworkers), es va posar en marxa i va desencadenar una vaga que va durar 112 mesos i que no va aconseguir aturar els plans de la Dama de Ferro de privatització amb la Llei del Carbó i del Ferrocarril del 1993, provocant el descrèdit del sindicat i de l’històric moviment obrer. L’any 1915 la mineria del carbó donava feina a un milió de treballadors.

Darrere de la Gran Bretanya, amb més o menys rapidesa, encert i duresa, la resta de països d’Europa occidental va iniciar el tancament de les seves explotacions carboníferes i empreses siderúrgiques, oblidant fins i tot que el somni de l’Europa unida, el que ens ha portat fins avui a la desprestigiada Unió Europea, fou l’Europa del carbó i de l’acer, la CECA (1951).

Des de mitjan s. XVIII, i una vegada més per influència directa d’Anglaterra, la mineria es va convertir en símbol d’industrialització i de prosperitat, de treball i de modernitat. Com altres sectors de l’ampli i transformador procés d’industrialització, la mineria fascinava els europeus del s. XIX i bona part del XX, no solament els enginyers i científics, sinó també arquitectes, artistes, fotògrafs i cineastes. Postals, mapes, plànols i tota mena de cartelleria publicitava i donava a conèixer a les exposicions internacionals, fires i grans companyies de viatges per mostrar els èxits de la civilització industrial; els governs mostraven orgullosos als monarques i als visitants il·lustres. 

Els industrials encarregaven reportatges que es publicaven a les revistes especialitzades i s’editaven postals que es venien al costat dels paisatges idíl·lics i grans monuments, perquè els grans complexos siderúrgics i miners ho eren de la puixança econòmica d’un país. Els miners van ser durant molts anys el símbol, l’orgull i els líders de la classe obrera d’Europa i dels països industrials del món; anaven al capdavant de les reivindicacions, eren la força sindical, i eren capaços de fer front al capital, als governants i al mateix Estat. 

I és que la mineria fou, fins als anys setanta del s. XX, obra de titans i reconeguda com a tal, motors d’avenços tècnics espectaculars, des del ferrocarril fins a la resistència de materials, i un repte constant a la seguretat.

A partir del 1985 tot va canviar: la Dama de Ferro no solament va vèncer els miners; també els va humiliar. I la derrota va anar acompanyada de descrèdit, perquè els miners britànics i els de tot Europa van passar a ser un problema; també les extenses regions mineres, esdevingudes zones de crisi endèmica. A tot això que no és poc s’hi va afegir la visualització, la percepció, el convenciment, de l’impacte negatiu de la contaminació i la forta oposició dels sectors ecologistes, que van acabar per desprestigiar totalment un vell ofici i una activitat econòmica mil·lenària. Perquè, no ho oblidem, la mineria és tan antiga com l’agricultura.

Poca mineria queda a Europa, però en queda, i molt moderna, lluny d’aquell clixé que va associat a la contaminació i a les males condicions de treball, i no volem pas negar amb això que la mineria no generi impactes ambientals i que el treball del miner hagi deixat de ser perillós i dur. 

El manteniment del patrimoni miner 

En aquest context de crisi de la mineria industrial i tradicional i alhora de posada en valor del patrimoni miner integral – material i immaterial– a les regions mineres d’Europa s’han desenvolupat notables i variades propostes de conservació i valoració del patrimoni miner. 

El que és probablement el museu miner més important del món, pel seus fons i la seva llarga trajectòria, és el Deutsches Bergbau Museum Bochum. La majoria dels visitants que rep cada any el museu, un clàssic en constant renovació, són alemanys, i un 25% són turistes internacionals relacionats amb la mineria (miners, enginyers, geòlegs, universitaris, etc.).

I és que el primer que cal tenir present quan parlem de mineria i de patrimoni miner són les seves dimensions. Totes les explotacions mineres, i tots els projectes de conservació i de reutilització d’aquests complexos, es caracteritzen per les seves dimensions, pel seu gegantisme, sobretot pel que fa a les explotacions subterrànies, i a les quals hem de sumar sistemes de transports i paisatges transformats, cels oberts o muntanyes de residus. I, és clar, tot el que és patrimoni moble –eines i màquines de tot tipus– i patrimoni immaterial –una rica i complexa història, costums i tradicions, música i cançons, el vocabulari, la cuina i la festa, la memòria... 

Quan a mitjan anys setanta del s. XX va començar la reivindicació del patrimoni industrial als països industrials de l’Europa occidental, especialment a la Gran Bretanya, França, Bèlgica i Alemanya, en els orígens del procés de desindustrialització, va caldre esperar anys perquè la Unesco comencés a fer declaracions de Patrimoni de la Humanitat de paisatges i llocs miners. Els primers a aconseguir-ho, el 1997, eren paisatges miners històrics, com per exemple el de Las Médulas (El Bierzo, Lleó) i va costar una mica que la categoria arribés a un paisatge industrial de llarg recorregut cronològic, com el de Cornualla (Gal·les, la Gran Bretanya); ambdós havien transformat totalment el paisatge amb notables impactes ambientals. 

En els últims anys s’hi ha afegit mines i paisatges miners industrials dels quals podem aprendre i reflexionar sobre les oportunitats del nostre patrimoni miner i també de la posada en valor d’un paisatge impactat, que incorporen nous conceptes, com és el de parc, i nous models de gestió, que, sense abandonar l’objectiu cultural, aposten per ser, preferentment, centres turístics i, últimament, centres d’oci, o dit d’una altra manera, parcs temàtics. 

El repte és molt gran perquè no es tracta només de salvar i conservar patrimoni industrial miner, sinó que l’objectiu final és la recuperació d’un nou desenvolupament econòmic que aconsegueixi pal·liar com a mínim, i superar si és possible, la crisi de les velles indústries. 

Un exemple esdevingut model

L’exemple i la realitat que va desencadenar aquesta nova manera d’actuar sobre el patrimoni miner és el d’Emscher Park, a la conca industrial del Ruhr, una de les zones industrials més importants d’Alemanya, un gran espai de 200 hectàrees que incloïa mines de carbó, siderúrgiques, metal·lúrgiques, dipòsits de material, una impressionant xarxa ferroviària de transport de mercaderies i de passatgers, i un complex espai urbà amb barris obrers que anaven creixent a mesura que el complex industrial ho demanava. 

Un paisatge industrial negre, altament contaminat, que va patir amb extraordinària duresa els efectes de la desindustrialització, que va arribar al seu moment més dur el 1983 amb el tancament de la planta Tyssen, que va accentuar la crisi pels seus efectes encadenats. La indústria va anar desapareixent de la zona i va deixar darrere seu atur, problemes socials i econòmics, un enorme sentit de frustració col·lectiva, a més d’un alt nivell d’edificis abandonats i de contaminació, tant del sòl com de les aigües.

L’any 1988, el Govern de la regió de Renània-Westfàlia va decidir organitzar l’Exposició Internacional de la Construcció (IBA) del Parc Emscher, entre el 1989 i el 1999, amb l’objectiu de prendre mesures per un nou desenvolupament urbà, social, cultural i ecològic de la zona, i enfrontar-se a una situació a què tard o d’hora s’haurien d’enfrontar totes les zones industrials clàssiques i envellides. 

Com ho fou i encara és Berlín després de la caiguda del mur, Emscher Park fou un laboratori d’experiències i d’oportunitats per a arquitectes i urbanistes, per a ambientòlegs i economistes, per als teòrics del desenvolupament econòmic alternatiu, per als conservadors i restauradors, perquè fou una nova manera d’analitzar els problemes i una nova oportunitat per proposar solucions integrals de reforma econòmica, ecològica i social per a tot el territori programades i executades entre el 1989 i el 1999. Es tractava de planificar nous usos del sòl i dels edificis industrials sense renunciar a la seva identitat industrial, acompanyat d’una potent actuació mediambiental que va restaurar un dels paisatges més degradats de tot Europa.  

La IBA, amb una inversió de més de 4.000 milions de marcs, va suposar la col·laboració de 17 ciutats a través de projectes independents i complementaris units per una extensa xarxa de camins de vianants i ciclistes, la construcció d’un canal subterrani per a les aigües residuals, la reconversió d’espais industrials a llocs d’oci, com ara el Parc paisatgístic de Duisburg Nord i el Complex Industrial de Zeche Zollverein, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2001, i la conversió de les muntanyes de deixalles de les mines en punts de vistes panoràmics.  

La zona ha experimentat un dels canvis estructurals més grans d’Europa, s’ha passat del monopoli de la indústria pesant a una economia de serveis i d’investigació; la zona fou declarada Capital Europea de la Cultura el 2010. No tot són èxits; l’atur continua sent un problema a la zona, seguit de l’envelliment de la població i l’emigració, però ara el present i el futur no són tan negres i el projecte ha esdevingut un model de referència per a totes les àrees desindustrialitzades, que són moltes en aquest temps de profunda crisi industrial.

Wieliczka, St Kingas Chapel

Wieliczka, St Kingas Chapel

Una catedral de sal, Wieliczka

Les grans cavitats excavades a prop de Cracòvia

Les mines de sal de Wieliczka, a la ciutat polonesa del mateix nom, properes a a la ciutat de Cracòvia, s’han explotat, sense interrupció, des del segle XIII, i encara avui dia continuen produint sal de taula. Amb una profunditat de 327 metres, es compten més de tres-cents quilòmetres de galeries.

El visitant comença l’experiència descobrint la història de la mina i, a través d’un recorregut de 3,5 quilòmetres per les galeries, pot endinsar-se en 22 càmeres, amb llacs subterranis, exposició d’antigues eines i màquines, i escultures i baix relleus realitzats pels mateixos miners a partir de blocs de sal.

L’espai més sorprenent és la Capella de Sant Kinga, una impressionant sala de 54 metres de longitud que té una exquisida decoració realitzada senzillament a base de sal.  

Els recorreguts per l’interior de la mina de sal són un gran recurs turístic per a la zona i reben, cada any, entre 800.000 i 1 milió de visitants. 

L’any 1978, les mines de sal de Wieliczka van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

EL QUE ES FA EN ALTRES PAÏSOS

Deutsches Bergbau Museum, a Bochumd, Alemanya

Fundat l’any 1930, com a museu i centre de recerca. En creixement constant. Té 13.000 m2 d’espai expositiu, recrea una mina, i té una excepcional col·lecció custodiada. Hi treballen 208 persones i té un pressupost de 15,25 milions d’euros l’any passat. El 2022 el van visitar 113.497 persones

Las Médulas, a El Bierzo, Lleó

Antiga mina d’or a cel obert on van treballar durant 250 anys seixanta mil esclaus miners arrendant 500 milions de m³ de terres. les terres remogudes, amb un rendiment mitjà de 3 grams per tona de terra. El 2021 va rebre 95.000 visitants. Patrimoni de la Humanitat des del 1997

Mines de Devon, a Cornualla, Gal·les, la Gran Bretanya

La intensa explotació de les mines de coure del s. XVI fins que va tancar l’última mina el 1998 van deixar un paisatge singular amb foneries, tallers, sistemes de transport, ports i pobles miners. El 2021 va rebre 150.000 visitants. És Patrimoni de la Humanitat des del 2006

Muntanya de Falun, a Suècia

Mina explotada de manera ininterrompuda des del s. X fins al 1992, de la qual es calcula que s’han extret uns 30 milions de tones de minerals (sofre, coure, ferro, plom, plata, or) i els fangs formen la icònica pintura vermella de Falun. El 2021 va tenir 100.000 visitants. És Patrimoni de la Humanitat.

Nacional Coal Mining. a Yorkshire, la Gran Bretanya

Inaugurat el 1988, va assolir la categoria de nacional el 1995. És un centre d’interpretació que explica un territori miner de quinze hectàrees on es poden visitar edificis miners, habitatges, i l’interior de la mina subterrània.

Conca minera de la regió Nord-Pas de Calais

Inclou el centre històric miner de Lewarde, el museu miner més gran de França, el Museu Louvre-Lens, subseu del cèlebre museu de París, la restauració de pobles miners convertits en turístics, i muntanyes de carbó esdevingudes espais de senderisme. 2022: 300.000 visitants. Patrimoni de la Humanitat: 2012

Eden project, al comtat de Cornualla, a Gal·les 

El parc es va inaugurar el 17 de març del 2001. Es troba en una antiga pedrera de caolí. Inclou hivernacles, cadascun dels quals alberga un bioma diferent en els quals es reprodueixen els climes tropicals humits i els climes calents i secs de tipus mediterrani. Del 2001 al 2012 va tenir 14 milions de visites. 

Salina de Turda, a Transsilvània, Romania

Inaugurada per als turistes el 1992, va patir una profunda renovació el 2009, que la va convertir en un gran parc d’atraccions sota terra, tot i que manté una part destinada a explicar la història de l’explotació de la sal. 2017: 618.000 turistes romanesos i estrangers 

La muntanya de la sal de Cardona

La muntanya de la sal de Cardona

Cercs i Cardona, museus miners propers

La Muntanya de Sal de Cardona, el Museu de les Mines de Cercs i el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, els dos últims vinculats al Sistema de Museus de Ciència i Tècnica de Catalunya, conserven i difonen el patrimoni miner de la sal, el carbó i el plom, i la història de la seva gent.

En els tres casos, projectes municipals impulsats amb grans esforços, han esdevingut dinàmics centres turístics i culturals de les comarques del Bages, Berguedà i Priorat.

Hi ha algunes altres experiències entorn del patrimoni miner, com el centre d’interpretació del Museu de la Mineria de Súria, que ja es pot visitar a l’edifici del Casinet. El mateix Ajuntament explica que és el primer pas del projecte del museu, que anirà creixent progressivament amb la voluntat d’estar fortament integrat en el territori. A Súria és on ICL hi té activa l’única mina salina de la conca potàssica.

Hi ha altres experiències de llocs visitables com les mines de petroli de Riutort, entre Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet, i la recent estrenada visita a unes de les mines de carbó que hi va haver a Calonge de Segarra. En aquesta població de l’Anoia ha finalitzat la segona fase de la museïtzació de la Mina Vicenta. 

Un grup de visitants escolta les explicacions històriques

Un grup de visitants escolta les explicacions històriques

A Lapònia hi ha les galeries més profundes del món 

Suècia, que és el principal país productor de ferro d’Europa i té a Kiruna, al nord del país i a 145 quilòmetres més amunt del cercle polar àrtic, a la regió de Lapònia, la mina subterrània més profunda del món (el 2008, l’empresa propietària Luossavaara Kiirunavaara AB va decidir arribar a la cota 1.365 m), i a Boliden Aitik, la mina a cel obert més gran del món, d’on s’extreu coure. 

La mina de Kiruna té una capacitat de producció anual superior als 26 milions de tones de mena de ferro. El 2008 la mina va produir 27,5 milions de tones de mena de ferro. D’ençà que va començar l’explotació el 1898, la mina ha produït més de 950 milions de tones de ferro. 

L’oficina de turisme de Kiruna ofereix visites guiades a la mina; el turista hi accedeix en autobús i equipat amb casc. En arribar a l’interior de l’explotació, una de les primeres sorpreses és descobrir el poc nombre de treballadors que hi treballen i l’alt nivell de tecnificació de la mina. Les màquines es controlen des de la superfície a partir de complexos sistemes de control remot a través de pantalles d’ordinadors. 

Durant la visita s’explica la història de la mina, de la qual van sortir milions de tones de ferro cap a Alemanya durant els anys de la Segona Guerra Mundial. 

L’empresa té previst traslladar una part de la ciutat de Kiruna cap a un nou emplaçament en previsió que hi hagi futurs moviments geològics. I és que la ciutat de Kiruna té una extensió de 20.000 km2. A Kiruna tot és gran, no només la mina: a prop de la ciutat hi ha més de 6.000 llacs i la muntanya més alta de Suècia, el Kebnekaise.

L’exemple de Kiruna ens permet introduir un concepte indissociable de la mineria, també a la del nostre país, i és el gegantisme, una de les principals característiques tot i que no sempre visibles, perquè la part més important de la mineria està amagada al subsol, i, per tant, és poc coneguda. Ja ho sabem que les coses que no es coneixen no es valoren; i encara és més difícil valorar el que no es veu a simple vista.

Fa pocs mesos, l’empresa estatal sueca LKAB, que explota els jaciments de Kiruna, ha identificat importants jaciments d’elements de terres rares a Kiruna. Hi han trobat metalls essencials que, entre altres aplicacions, ja es fan servir per a la fabricació de vehicles elèctrics i aerogeneradors.

Tren d’extracció de mineral de l’interior de la mina

Tren d’extracció de mineral de l’interior de la mina

stats