La Festa de la Sal de Cardona, que se celebrarà el cap de setmana del 3 i 4 juny, consolidarà un esdeveniment que reivindica l’orgull cardoní i commemora els orígens històrics de la vila amb la sal com a fil conductor. La celebració és una bona ocasió per tastar i adquirir la sal de Cardona, que destacada per ser una sal de roca extreta del cor del diapir, pura, cristal·lina i amb milions d’anys d’història. Enguany, la festa potencia la gastronomia i les activitats familiars.

El 2021 la Festa de la sal va adquirir un caràcter festiu que gira al voltant de quatre eixos com a protagonistes: el patrimoni, la cultura, el comerç i la gastronomia, amb una programació pensada per a tots els públics. La festa que organitza l’Ajuntament, amb la Fundació Cardona Històrica, la productora cardonina Udurae i l’Agència de Desenvolupament Local, arriba a la tercera edició.

L’alcalde, Ferran Estruch, ha remarcat que aquest any «es fa una aposta important per les propostes infantils i familiars» quant a programació cultural. Estruch també ha posat en valor els espais gastronòmics: «La restauració local té un paper fonamental, i aquesta festa és important per donar impuls al nostre producte local i també al nostre comerç local». Per la seva banda, el director de la Fundació Cardona Històrica, Francesc Ponsa, ha assegurat que «s’espera una bona afluència de visitants que s’apropin a conèixer la cultura de la sal durant el primer cap de setmana de juny».

El tret de sortida serà dissabte, 3 de juny amb una ruta amb marxa nòrdica i senderisme a la Vall Salina. Una de les propostes flamants de la tercera edició de la festa cardonina és l’activitat «Els reptes de la Sal», que s’ubicarà a la plaça Santa Eulàlia i al Carrer de la Fira durant tot el cap de setmana, i que serà un espai per a tots els públics amb reptes i trencaclosques científics amb la sal com a protagonista. En l’eix de patrimonial, s’oferirà una visita guiada a diferents espais dels Escorials i, seguidament, comptarà amb un tast de vins de la DO Pla de Bages amb les explicacions d’una sommelier.

Añana, la vila convidada

A la tarda, i al saló de sessions, es farà la presentació de la vila convidada, la població basca d’Añana, que és coneguda per la seva producció de sal artesana fruit de l’evaporació natural de la salmorra. El Valle Salado de Añana és un dels conjunts culturals, arquitectònics, mediambientals i arqueològics més importants del món, i compta amb el reconeixement més rellevant en patrimoni turístic i industrial per la Red Europea de Patrimonio Industrial. Precisament, una representació de Cardona, de la mà de l’alcalde i el director de la Fundació Cardona Històrica, van visitar fa unes setmanes la vila basca per conèixer de primera mà la seva història i el seu vincle amb la sal. Durant tot el cap de setmana, la vila convidada tindrà un estand propi, a la plaça de la Fira, on es podran realitzar tasts de diferents tipus de sal acompanyats amb producte local i que complementarà també l’espai de promoció i venda de la sal de Cardona.

La cantant Suu, cap de cartell

La nit de dissabte acabarà amb un concert a la plaça de la Fira amb la cantant Suu com a cap de cartell i, després, amb DJ Rafa. També s’habilitarà durant tota la nit un Punt Lila per a prevenir i actuar davant de qualsevol cas de violència masclista. Durant el dia hi haurà música itinerant pels carrers del centre històric a càrrec de La Percuteria i Zebrass.

De cara a diumenge, 4 de juny, se celebrarà l’acte institucional de lliurament del Saler d’Or i la moneda de pagament del Dret d’aimines i es farà, a la plaça del Mercat, un espectacle de circ i música. Al migdia, la plaça de la Fira i del Mercat acolliran un showcooking popular a càrrec de Jordi Llobet, xef amb estrella Michelin. També a la Fira de Baix s’hi acollirà una activitat familiar a càrrec de Dani Jiménez sobre divulgació científica.

La Festa de la Sal acabarà, a la tarda, amb un concert a càrrec de l’Escola Municipal de Música – Musicant (Fira de Baix), un espectacle de música i teatre (a la plaça Mercat), i un concert final, a les set de la tarda, d’Alaire, una mescla heterogènia originària de Catalunya, Andalusia i Irlanda.

Durant el cap de setmana s’habilitaran dues tasques a càrrec de les penyes Barreres i La Corneta, així com un espai gastronòmic, a la plaça del Mercat, de maridatge de vins catalans, producte local i sal.