Troben al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt una àliga morta per electrocució

El seguiment tecnològic que se n’està fent va detectar la manca de moviment de l’au i se la va localitzar sota una línia

L'exemplar d'àliga que es va trobar electrocutada

L'exemplar d'àliga que es va trobar electrocutada / DIBA

Redacció

El projecte de seguiment de l'àliga cuabarrada (Aquila fasciata) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac (a cavall del Bages, el Moianès i el Vallès Occidental) ha permès detectar una àliga morta per electrocució, una espècie en perill d'extinció a Catalunya.

Segons ha informat la Diputació de Barcelona, que està duent a terme aquest seguiment dins la iniciativa Tech4Nature juntament amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i Huawei, la incidència va ser detectada de forma inesperada gràcies a una alerta Tech4Nature a Espanya, en el marc de les activitats rutinàries de monitoratge del projecte.

Aquesta iniciativa internacional aplica solucions tecnològiques innovadores en la protecció de la naturalesa i la gestió eficaç de les àrees protegides.

L'objectiu del projecte pilot desenvolupat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, és millorar la convivència entre l'ús públic del parc i el benestar de l'àliga cuabarrada (Aquila fasciata), així com augmentar les capacitats de conservació del seu hàbitat de reproducció i supervivència. Per fer-ho, s'ha desenvolupat una solució tecnològica basada en la instal·lació de càmeres i receptors de GPS que permeten establir una relació entre l'ús públic de l'espai del parc i el comportament de l'ocell.

El mes d'abril passat, els transmissors de GPS instal·lats pel projecte van permetre identificar la manca de moviment de l'àliga mascle als afores del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, on es desplaçava per caçar. Seguint el protocol establert, guardes del parc i agents rurals juntament amb l'equip de seguiment de fauna amenaçada Parés&Bosch, es van desplaçar al punt on el GPS va deixar de transmetre i van recollir el cadàver de l'ocell, que presentava signes evidents d'electrocució. El cos estava localitzat a escassos metres d'una torre elèctrica que presentava un disseny perillós per a aus mitges i grans. La necròpsia posterior ha confirmat que la mort respon a l'electrocució en entrar en contacte amb els suports d'una torre elèctrica. Com evidencia la mort d'aquest individu, l'electrocució és la causa principal de mortalitat no natural d'aquesta espècie a Espanya.

Aquest succés coincideix amb el final de la temporada de posada de l'àliga cuabarrada, una època crucial per assegurar l'estabilitat poblacional d'aquesta espècie al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, que allotja una de les 85 parelles d'àligues cuabarrades reproductives censades a Catalunya.

Tot i que aquest any no s'han registrat esdeveniments reproductius per a l'espècie al territori del parc, s'ha observat la presència d'un nou mascle al niu, cosa que genera esperances d'una futura reproducció d'èxit. El transmissor, que no s'ha vist afectat per la descàrrega elèctrica, es recol·locarà al nou mascle a la tardor. Aquest nou procés suposarà un cost financer rellevant associat al projecte de conservació.

El director del Parc Natural, Àngel Miño, valora que «més enllà del que ha passat amb l'àliga cuabarrada mascle, el projecte ens permet conèixer l'àrea de campeig d'aquesta parella de rapinyaires, quines zones freqüenten més, els seus horaris d'activitat, les interaccions amb individus de la mateixa espècie que ocupen territoris veïns i els riscos a què s'exposen. És molt important trobar altres maneres de protegir i gestionar els espais que utilitzen les espècies en perill i els usos actuals que es donen en aquestes zones no urbanitzades (infraestructura verda) per garantir la conservació de la biodiversitat i el conjunt de serveis ecosistèmics que ens ofereixen».

Fonts del parc destaquen que el succés també posa de manifest la importància de no considerar les àrees protegides com a zones aïllades, sinó com a territoris que formen part d'un continu en què cal fer una planificació conjunta i assegurar la implementació de la regulació existent.

Catherine Numa, biòloga especialista del Centre de Cooperació per a la Mediterrània de la UICN, amb seu a Màlaga, destaca: «La situació de les aus rapinyaires a nivell mundial és altament preocupant i requereix mesures concretes. Aquest esdeveniment de mortalitat exemplifica la importància de la gestió adequada tant dins com fora de les àrees naturals protegides. Les àrees adjacents a les reserves naturals també necessiten mesures de conservació, com l'adequació de les infraestructures elèctriques per garantir-ne la compatibilitat amb la preservació de la naturalesa».

El Centre de Cooperació per a la Mediterrània de la UICN treballa en la conservació i posada en valor de les aus rapinyaires a la Mediterrània. Recentment, ha completat una avaluació de les poblacions de rapinyaires als països del Nord d'Àfrica, on el 48% de les aus rapinyaires reproductores estan amenaçades d'extinció. A més, ha publicat una guia amb solucions de mitigació i prevenció per fer assegurances les línies elèctriques, marcant el camí a seguir perquè la planificació i el desenvolupament l'entramat elèctric tinguin en compte les seves conseqüències en la biodiversitat. Així mateix, ha engegat una plataforma (e-faunalert) per registrar aquest tipus d'esdeveniments d'electrocució de la fauna.