Regió7

Regió7

Montserrat captada dia a dia

Dues amigues de Castellbell i el Vilar tenen recollides en un compte d’Instagram les 716 imatges de la muntanya que han fotografiat en les seves caminades diàries des del 25 de setembre del 2021

Maria Vilarnau i Mireia Tudela amb Montserrat al fons EDUARD VEGA

La muntanya de Montserrat plasmada en 716 fotografies, una per a cada dia des del 25 de setembre del 2021. És el resultat assolit fins ara d’una iniciativa que dues amigues de Castellbell, Maria Vilarnau i Mireia Tudela, van decidir emprendre fa gairebé dos anys per donar un plus artístic a les caminades que fan diàriament pels entorns del poble: Fer fotos de la cara nord de la serralada i triar-ne una per penjar al seu compte conjunt d’Instagram, que porta per nom mirador_de_montserrat, que de moment, compta amb gairebé 2.000 seguidors.

A banda de l’amistat que ja tenen de fa anys, els uneixen les ganes de sortir a caminar i l’amor per la fotografia. Se’n consideren aficionades, per bé que Vilarnau, que és dissenyadora gràfica, ha fet alguns cursets i va transmetre aquesta passió a la seva amiga, que treballa a l’Ajuntament. Surten cada dia amb els seus respectius gossos, l’Ària i el Pluto, i passegen juntes més d'una hora pel barri del Vilar. Ja caminaven durant la pandèmia, aleshores per separat però coincidien, «i en veure que tant l’una com l’altra fèiem fotos, se’ns va ocórrer crear un compte conjunt d’Instagram per penjar-n’hi una cada dia», expliquen. I de sobte, «vam veure que allò començava a créixer».

Passada la pandèmia, ara ja s’agrupen tota una colla per caminar, i si rarament hi ha algun dia en què cap d’elles no hi pot ser, algú dels altres ja s’encarregarà de fer la foto de torn i els l’enviarà perquè la pengin.

Si no és amb la Nikon de la Mireia o amb la Fuji de la Maria, serà amb els seus respectius Iphones, però tenen clar que, plogui, nevi, faci fred o calor, faran fotos cada dia des de la plaça de l’Església de Santa Maria del Vilar, el Mas del Puig, o des de la zona del transformador, que són els punts d’origen de totes les imatges. Només en penjaran una a les xarxes, la que més els agradi, però guardaran tota la resta per a la col·lecció que recopilen en un disc dur. No saben quantes en tenen, però les compten per milers, i tenen clar que «alguna cosa en farem algun dia».

Seduïdes per la varietat de tons, colors i perspectives que ofereix la muntanya de Montserrat segons el temps, l’ambient i l’època de l’any, Maria Vilarnau i Mireia Tudela, volen captar allò que ofereixi la serralada en aquell moment. Això si, intenten que es vegi tota, de punta a punta. Són fotos diürnes perquè surten a caminar a les tardes (a l’estiu més tard que a l’hivern), però també han captat algunes postes de sol. De fet, és del que més les captiva, «sobretot quan es pon per darrere les agulles i fa la flor de sol, quan el sol s’envermelleix i la muntanya queda fosca, o quan la pròpia muntanya fa ombra i la seva silueta queda reflectida en els núvols», expliquen. Però «també dona joc quan hi ha bromes, amb la famosa barretina que cobreix tota la carena com si la serralada dugués posat un barret».

Imatge del sol ponent-se per la carena MARIA VILARNAU | MIREIA TUDELA

Una de les imatges primaverals recollides MARIA VILARNAU | MIREIA TUDELA

Més enllà de sentir aquests petits plaers, amb les fotos «busco que la gent d’aquí que viu lluny pugui veure cada dia la muntanya», diu Tudela, i explica que «el meu germà, per exemple, viu a Ciutat de Mèxic, i sempre em diu que amb les fotos se sent més a prop de casa. Hi ha molts comentaris a Instagram que comenten el mateix».

Les dues amigues fent fotos a Montserrat des de la plaça de l'església de Santa Maria del Vilar EDUARD VEGA

D’exposició en exposició

«La gent se sent molt identificada amb aquestes fotografies», asseguren les dues amigues, i en gran part d’aquí ve l’interès que de bon començament va despertar el compte d’Instagram. Després, va arribar una exposició que ja va per la sisena mostra en un any.

Vilarnau i Tudela la van dissenyar fa més d’un any per presentar un recull de 24 fotografies (dues per mes) al Festival Rural d’Arts en Viu i Visuals de Castellbell i el Vilar. Va ser l’1 de juliol de l’any passat, «i vam guanyar». A partir d’aquí, l’exposició, que mostra les imatges en format paper de la mida d’un A-3 i emmarcades, ja s’ha ensenyat dues vegades a Castellbell, ha passat pel Centre Excursionista de Molins de Rei, la Biblioteca del Pont de Vilomara, i fins i tot ha arribat a la localitat andalusa d’Ibros, que està agermanada amb Castellbell.

Ara tornarà a Castellbell, de l’11 al 15 d’agost, on es podrà visitar d’11 del matí a 1 del migdia a l’església de la Bauma. Continuen sent les 24 fotografies inicials, si bé més endavant, les seves autores no descarten ampliar-la i actualitzar-la amb imatges més recents.  

Compartir l'article

stats