El nou govern de Castellbell i el Vilar vol reclamar al Bisbat de Vic una ampliació del període de cessió d’ús de l’església modernista de la Sagrada Família de La Bauma, que està establert en 25 anys des que el gener del 2018 l’anterior executiu socialista va tancar un primer acord amb la diòcesi. «Ja en portem 5, i no pot ser que d’aquí a 20 anys ja haguem de retornar el temple després de la gran inversió que hi haurem fet», apunta el regidor d’Obres de l’Ajuntament, Francesc Devant.

L’Ajuntament té prevista una trobada imminent però que encara no té data amb l'ecònom del Bisbat per mirar d’arribar a un acord. «S’han mostrat positius», diu el regidor, però es manté prudent fins que les dues institucions no s’hagin reunit. De moment, s’està preparant la documentació que s’aportarà a la trobada i amb què es vol justificar la petició d’acord. Una petició que l’Ajuntament considera del tot raonable tenint en compte, entre altres coses, la «insostenibilitat» que suposaria per al municipi no poder ampliar la cessió amb tots els diners que ja hi ha invertits en obres de reforma i els que es preveu invertir en un futur. «No sabem quants serien, però molts», assegura Devant, que voldria una ampliació fins a cent anys, i fins i tot mirarà de negociar-ne el traspàs absolut, si bé no n’ha concretat més detalls a l’espera de mantenir la reunió.

I és que el conjunt de les reformes que es van iniciar a partir de l’acord de cessió del 2018 i de les quals tot just s’està completant la segona fase, pujaran a uns 600.000 euros un cop estiguin enllestides del tot. I a partir d’aquí, encara quedaran més fases per realitzar si es vol remodelar el temple seguint les directrius que marcarà el Pla Director que està acabant de redactar l’arquitecte Pere Santamaria, i que no se sap a quants diners pujarien. Fins ara, els treballs han estat finançats per la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament.

A punt per als nous vitralls

L’Ajuntament és a punt d’adjudicar la darrera intervenció corresponent a la segona fase dels treballs, després que l’obra civil ja es va completar i ja s’ha recepcionat. Va consistir en la instal·lació d’una nova rosassa amb els seus vitralls, i també amb els del presbiteri i part dels laterals, a més de la restauració de la torrassa, la reparació dels arcs, intervencions a la volta i en espais malmesos de l’altar, i també en la neteja i pintat de les campanes. Ara, la feina que s’ha d’adjudicar se centrarà en la col·locació de la vintena de vitralls que falten, i en la restauració de les gàrgoles. A partir d’aquí, quedarà una tercera fase de reparació d’interiors, des dels repicats per humitats, fins al repintat.

Per a més endavant, encara hi ha contemplades noves fases per anar completant el Pla Director que s’està acabant de redactar, per adequar el temps als diversos usos polivalents que se li vulguin donar.

L’església de la Sagrada Família de La Bauma és d’estil modernista i declarada Bé Cultural d’Interès Local. La va projectar l’arquitecte Alexandre Soler i March l’any 1904, i va ser inaugurada quatre anys més tard.