Santpedor posarà en marxa de forma imminent les obres d’ampliació del pavelló Rafa Martínez, que té aturades des de l’abril després que es van veure afectades per un imprevist sorgit en el subsòl mentre s’executaven, i que han obligat modificar el projecte. Superats tots els tràmits amb l’aprovació definitiva per part de l’Ajuntament, la constructora ja té llum verd per reprendre els treballs, que es preveu que es puguin enllestir de cara a la primavera.

Les obres, que van començar la tardor passada, anaven al ritme previst fins a l’entrebanc amb que es van trobar els operaris ara fa cinc mesos. El problema va sorgir en el moment de fer les fonamentacions on s’havien de col·locar els pilars que han de subjectar la coberta de la nova estructura. Com ja va explicar aquest diari en el seu dia, en el subsòl van aparèixer les restes d’uns altres fonaments dels quals no es tenia constància, i això obligava a desplaçar lleugerament els pilars respecte de l’emplaçament inicial previst per poder assegurar-los bé. Tot plegat, implicava canvis en l’estructura de la coberta i alguns reforços que inicialment no estaven contemplats, amb un increment del material utilitzat i el consegüent augment del cost de l’obra (en uns 80.000 euros). Un reajustament prou ampli com perquè l’Ajuntament optés a una modificació del projecte i a també del contracte, amb una addenda al plec de clàusules que inclogui aquest increment de costos. Totes dues qüestions es van aprovar definitivament en el darrer ple, i donen via lliure a la constructora per poder reprendre les obres.

De fet, «encara pot trigar un temps abans no veiem com avancen sobre el terreny», explica el regidor d’Urbanisme de Santpedor, Josep Illa. I és que, en aquests moments la feina es concentra en l’estructura de la coberta amb bigues metàl·liques «que no es fa in situ, sinó que la preparen fora», i un cop acabada la transportaran fins a Santpedor. Serà llavors que es començarà a treballar sobre el propi terreny amb el muntatge. Tanmateix, ara que ja s’ha aprovat la modificació del projecte i s’ha incorporat l’addenda en el contracte, ja es pot confeccionar aquesta coberta, encara que sigui fora de Santpedor, apunta Illa. A partir d’aquí, i un cop ja instal·lada, els treballs se centraran en els acabats interiors i en la instal·lació dels serveis.

En total l’Ajuntament calcula que quedaran al voltant d’uns cinc mesos de feina, que pràcticament coincideixen amb la demora que hi ha hagut. Les previsions inicials eren tenir a punt el pavelló a final d’aquest any. El seu retard fins a la primavera farà que l’equipament no estigui disponible fins a la recta final de temporada, de manera que no se’n preveu un rendiment màxim fins la temporada següent. Tanmateix, ja podria començar a funcionar de cara a l’estiu en funció de les necessitats i la demanda que hi hagi.

Es descongestionarà l’espai

Amb l’ampliació, el pavelló de Santpedor incorporarà una nova pista d’usos polivalents «que es podrà utilitzar pel que calgui en cada moment», diu Illa, i d’aquesta manera descongestionar la pista principal, que actualment se satura perquè és difícil absorbir tota l’activitat esportiva que hi ha al poble. «Costa quadrar els horaris», fins al punt que alguns entrenaments s’han hagut d’escurçar uns minuts per mirar que tothom disposi del mateix temps, sosté el regidor.

La segona pista ajudarà a esponjar els horaris. Té la mateixa superfície que l’actual (que continuarà acollint les competicions), però no té graderies. Igualment, l’ampliació preveu dotar el pavelló d’un tatami per a la pràctica del judo.

Amb tot plegat, també hi haurà variacions, encara per concretar, pel que fa als accessos a l’equipament ampliat.