Tres projectes vitivinícoles situats a Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa i Artés que porten a terme alumnes de l'Escola de Viticultura de la Catalunya Central (ESVICC) optaran a una beca d'estudis sorgida d'una nova col·laboració amb la DO Pla de Bages, que reconeix projectes vitivinícoles emergents en aquest territori. La iniciativa va sorgir el juliol passat durant l’acte de graduació de la primera promoció d’alumnes de l'escola, i després de tancar la convocatòria i valorar les propostes, s'ha arribat a aquest veredicte.
En concret, es becaran 5 persones que porten a terme aquests tres projectes, i que menen vinyes de Mandó, Picapoll, Pansera, Sumoll i Macabeu en aproximadament 2,5 hectàrees de terreny. Totes elles han exposat la seva voluntat d’aprendre aspectes com la vinificació, l’elaboració de vins o l’anàlisi sensorial com a recursos que els ajudaran a millorar el treball en les seves terres. Les beques finançaran el 50% de fins a 7 cursos amb la voluntat d’anar ampliant i millorant la cultura vitivinícola del Pla de Bages.
Les formacions que actualment ofereix l’ESVICC en matèria de vinya i vi son el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en elaboració d’oli d’oliva i vins, i com a novetat d’aquest curs 2023-24, el Cicle Formatiu de Grau Superior en Vitivinicultura. També hi ha la possibilitat de cursar cadascun dels mòduls formatius per separat, com són les vinificacions, viticultura, estabilització, criança i envasament, anàlisi enològica, tast i cultura vitivinícola, comercialització i logística, legislació, gestió de la qualitat i gestió ambiental, processos bioquímics.
Èxit dels cursos monogràfics dedicats a la vinya i el vi
Aquest dissabte va tenir lloc el monogràfic dedicat a l’entrada del raïm al celler i fermentació. La sessió matinal impartida per l’enòleg i vocal tècnic de la DO Pla de Bages Miquel Palau es va fer al celler Abadal. La trentena de participants van ser bàsicament persones del Bages i de les comarques centrals.
La proposta de cursos monogràfics va néixer de l’interès creixent de persones no professionals cap al cultiu de la vinya a la Catalunya Central. El cicle pretén aproximar els coneixements més bàsics de la vinya en 5 matinals de dissabte distribuïdes al llarg de l’any (poda d’hivern, poda en verd, malalties de la vinya, control de maduració, entrada a celler i elaboració).
Amb l'èxit d’interessats en aquesta primera edició es planteja continuar ofertant-lo el curs vinent. Les inscripcions a les diferents càpsules formatives estan disponibles a les pàgines web de www.esvicc.cat i dopladebages.com