Artés ja té a punt la 28a edició de la Festa de la Verema, que comptarà amb el programa més extens que ha fet mai, amb mig centenar d’activitats concentrades bàsicament el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre, tot i que ja hi haurà propostes a partir del dijous dia 28. Enguany també hi haurà un rècord d’elaboradors, amb un total de 21 cellers.

La presentació oficial de l’edició d’enguany s’ha fet aquest dimecres al saló de plens de l’Ajuntament d’Artés, amb presència de l’alcalde, Enric Forcada, del regidor de Desenvolupament Rural, Jordi Prat; i també del nou president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Carles Playà, i la secretària de la institució, Eva Farré. Tots quatre han destacat la importància d’aquesta festa com a gran aparador de l’elaboració i el patrimoni vitivinícola d’Artés i de la comarca, «que volem cuidar i fer-lo el màxim de visible possible», ha apuntat Forcada. D’aquí ve l’interès per ampliar el programa amb més propostes que mai, especialment «amb el foment de l’oferta de dissabte», afegia el regidor.

L’arrencada es farà dijous, 28 de setembre, a les 7 de la tarda, amb la Nocturna Vinum, per combinar una copa de vi amb tapes gastronòmiques en diversos establiments de Manresa, Artés i Sant Fruitós, però la inauguració oficial es farà l’endemà, també a les 7. Com ja és tradició en els darrers anys, es mantindrà la itinerància fora d’Artés, i aquest any la convocatòria serà al Centre enoturístic del Pla de Bages, a Navàs, amb una xerrada-tast, i un sopar.

A partir d’aquí, la festa oferirà un extens programa de tastos, tallers, jocs i maridatges ja concentrats al poble d’Artés. Entre les novetats de dissabte, destaquen un espectacle de cabaret pagès amb la pallaresa Esperanceta de Casa Gàssia. També hi serà present l’art pictòric amb l’activitat Viart, dissabte al matí, just a l’hora que començarà un joc de pistes pel poble sobre la verema; i els Tastos amb ritme, amb degustacions que inclouen vins dels 21 cellers; o els Mossecs de Verema, al vespre, amb maridatges de tapes i postres d’establiments locals.

Aprofitant el gruix d’activitats, enguany es vol potenciar també la festa fora de la plaça Vella, amb tasos dirigits per sommeliers a la plaça del Padró, al nucli antic. N’hi haurà dos dissabte i dos diumenge, el dia en què hi haurà carrers decorats amb motius vinícoles gràcies a la participació de les Enramades de Sallent. També diumenge, hi haurà comerç i espectacles al carrer, la Fira d’artesania, demostracions d’oficis i d’aixafar raïm, i més tastos i degustacions.

Enguany, també s’introduirà una moneda pròpia, el Bacus (1 euro), que es podrà adquirir diumenge (amb targeta o efectiu) als punts de venda de la plaça.

Una matinal de visites

Tot plegat es complementarà, dissabte al matí, amb una oferta de visites pel patrimoni vinícola de la Ruta del Vi per la DO Pla de Bages per conèixer el llegat i la història del món del vi a la comarca. Inclou set itineraris per barraques de vinya, museus, jaciments, o altres elements, i també en diversos cellers. Precisament, Carles Playà posava en valor la riquesa que ofereix la comarca en aquest camp: «Som de les DO més petites de Catalunya, però tenim un patrimoni molt especial i únic», en referència a les barraques de vinya o a les tines en pedres, entre altres. Uns elements «que és bo que la gent de fora pugui conèixer», i per això fa una crida a persones d’arreu «perquè vinguin a la Festa de la Verema, encara que sigui la primera vegada», a conèixer els viticultors o la idiosincràsia que diu que té la comarca «i facin d’ambaixadors».