Regió7

Regió7

Navarcles acomiada mossèn Medina, una persona «compromesa» que ha deixat «petjada»

El bisbe de Vic ha presidit el funeral del qui fou rector de diferents parròquies del Bages, que va morir divendres als 94 anys  

12

Així ha estat el comiat a Navarcles de mossèn Medina Mireia Arso

L’església de Santa Maria de Navarcles s’ha omplert aquest dimecres per acomiadar mossèn Jacint Medina Fabregó, qui va ser rector d’aquesta parròquia durant 14 anys, i d’altres municipis del Bages com Sant Vicenç de Castellet i Manresa. El funeral, que ha estat presidit pel bisbe de Vic, Romà Casanova, ha homenatjat la figura de Medina a qui s’ha definit com una persona «compromesa». També s’ha destacat «la forta petjada» que ha deixat al municipi, on va impulsar projectes com la construcció de la residència de gent gran, on divendres va morir a l’edat de 94 anys.

El funeral per mossèn Jacint Medina, mossèn Cinto com el coneixien popularment, ha comptat amb la presència d’una quinzena de capellans encapçalats pel bisbe de Vic, Romà Casanova, que ha oficiat la missa, que ha omplert el temple de familiars, amics i fidels que s’hi han reunit per acomiadar al finat. Durant l’homilia, el bisbe Casanova, ha destacat que Medina ha tingut una «vida llarga, intensa i compromesa» i que «ha deixat una forta petjada a totes les parròquies que ha servit per la seva personalitat». El prelat ha esmentat també «les seves obres, fetes amb intel·ligència i visió de futur, que han perdurat fins avui».

La cerimònia ha comptat amb diferents intervencions que han elogiat la figura de Medina i han evidenciat l’estima i el llegat que deixa al poble. L’alcaldessa de Navarcles, Alba Pérez, ha llegit un text escrit per l’historiador i exalcalde del municipi, Llorenç Ferrer, que ha repassat la trajectòria vital del mossèn i la seva vinculació personal. Segons Ferrer, «hi ha generacions que deixen petjada i la de mossèn Cinto n’ha deixat molta». Per l’historiador, formava part dels capellans que, després de la Guerra, estaven «disposats a renovar l’església servint a la comunitat i la gent més humil».

Ferrer ha recordat també l’arribada de Jacint Medina a Navarcles el 1970, introduint canvis en la gestió parroquial, la catequesis i les processons, que va suprimir. El seu compromís amb Càritas, la renovació del Casal Parroquial, la construcció de la residència d’avis, l’Escola Santa Maria i l’impuls del Moviment Júnior i els campaments d’estiu formen part del seu llegat. A tot això, segons Ferrer, s’hi ha de sumar «el seu compromís polític i catalanista», ja que la Transició a Navarcles «no es pot entendre sense les aportacions de mossèn Medina».

Membres del Consell Parroquial i de l’Associació d’Amics dels Avis també han intervingut al funeral i han coincidit a destacar l’empremta que el rector deixa al municipi, la seva capacitat de treball en equip i han subratllat «la coherència, la responsabilitat, la humilitat i l’esforç» com a valors de la seva vida. Finalment, el seu nebot ha agraït en nom de la família les mostres de suport rebudes i l’ha definit com «un referent».

Una llarga trajectòria

Nascut a Vic el 24 de març de 1929, Jacint Medina va exercir com a ecònom i rector a diferents parròquies del Bages durant 43 anys, del 1956 al 1999, entre les quals hi ha Sant Martí de Torroella, on va impulsar el camí cap al santuari de Joncadella. També va ser director espiritual del col·legi La Salle i de l’Institut Lluís de Peguera. Durant tres anys, va exercir d’ecònom a Sant Vicenç de Castellet i l'any 1970 va arribar a Navarcles, on estaria catorze anys. L'any 1984, va deixar el municipi i va exercir com a rector de la parròquia de Crist Rei de Manresa durant quinze anys. L'any 1999, va deixar el Bages per ser rector de Santa Maria de Camprodon, entre altres càrrecs eclesiàstics del Ripollès. Des del 2016, ja jubilat però sempre actiu, vivia a la residència de gent gran de Navarcles, on divendres va morir. L’any 2017, va publicar les seves memòries, Entre la terra i el cel, que també han sigut recordades durant el funeral.

Compartir l'article

stats