El comerç local, l’artesania, la cultura i la sobirania alimentària seran els quatre eixos sobre els quals pivotaran tots els actes programats per la 91a Fira de Tardor de Navàs, que se celebrarà el cap de setmana del 14 i 15 d’octubre.

El programa d’actes de la fira començarà amb la campanya Fira’t!, amb la participació de 48 establiments, l’objectiu de la qual és fer promoció del comerç i els serveis locals, i s’hi podrà participar del 29 de setembre al 22 d’octubre.

El dimecres dia 11 ja hi ha actes previstos, amb la presentació de Jaia Viticultor i L’obradora, al Centre Enoturístic del Pla de Bages. Divendres 13 d’octubre, es faran jocs de taula al carrer a la plaça de l’Església, una conversa sobre traducció i música amb Pere Comellas i Laia Malo i la sessió musical amb Ivana Ray Singh DJ.

El patrimoni, la vinya i els productes de proximitat són els protagonistes de la jornada de dissabte. La fira començarà amb el comerç al carrer, on els botiguers i botigueres del poble trauran l’aparador davant dels seus establiments. A les 9 del matí es farà la caminada Entrevinyes, d’uns 7 km. El punt de partida serà el Centre Enoturístic del Pla de Bages i es visitaran diferents vinyes dels entorns de Navàs. Maria Estruch explicarà el dia a dia dels veremadors i es podrà gaudir d’una degustació de vins de Jaia Viticultor i La Diferenta, així com embotit de Cal Valentí. Les inscripcions es poden fer a través de la web entrades.navas.cat (anticipades a 2 euros, o bé el mateix dia abans de la sortida a 3 euros).

El matí seguirà amb el torneig popular d’escacs al carrer de l’Església, a càrrec de l’Ateneu Popular La Feixa. A les 12 del migdia a la plaça de l’Església es podrà gaudir del vermut musical amb l’actuació en directe d’Aquell Parell. El vermut anirà a càrrec de l’Agrupació Sardanista de Navàs i podrem degustar formatges de Cal Music i vins d’Exibis, Jaia Viticultor, La Diferenta i Vinyas d’Empremta.

A la tarda, L’anònima portarà activitats infantils per a tots els gustos a la plaça de l’Església, on també es farà l’espectacle infantil «Els secrets de Mr. Stromboli» i un berenar popular. A les 4, al Casal de la Gent Gran, hi haurà torneig de botifarra. A la plaça de l’Església, a les 7, es farà el lliurament de premis del VIII Concurs de relats breus i, seguidament, començarà el Tastaentorn, on es podran degustar vins, formatges, tapes i cervesa de proximitat amb Exibis, Jaia Viticultor, La Diferenta, Vinyas d’Empremta, Cerveses Hoppit, Cal Music, Restaurant Castelladral, Les Olles de Mura i Més Que Crep, tot amenitzat amb música en directe a càrrec de Jomukom i la tropa i Tutú Kiss Plash.

Encara al Casal Sant Genís hi haurà l’obra de teatre «Figuretes de vidre», a càrrec del Grup Escènic Navàs, i a la plaça de la Cooperativa, una nova edició del Test, el festival de la Xarxa de Pobles Creatius amb la representació de tres comèdies.

El plat fort de la Fira de Tardor serà diumenge, amb un centenar de parades d’artesania i alimentació a la plaça de l’Ajuntament. Durant tot el dia, torna l’Aprop, amb tastos de formatge de Cal Music, vi de La Diferenta, xocolata de Cacau Pastisseria, oli de l’Escola de Vitivinicultura de la Catalunya Central, vermut de Tres Cadires, ratafia de La Sobirana i cervesa de Grenyut. També es podrà gaudir de diverses demostracions d’oficis i tallers d’artesania. Durant el matí s’han programat diferents activitats: la trobada de puntaires, l’exposició de fotografies de Fotofilm Navàs, l’exhibició de Fit Kid Navàs o la 35a Roda d’esbarts de la Catalunya Central amb l’Esbart DansaJove de Navàs.

I a la tarda, hi haurà jocs infantils «Colors de monstre», amb Tombs Creatius, un espai de joc per a nadons, a càrrec de Caliu Moianès, i audició de sardanes amb la Cobla Lluïsos de Taradell, amb l’Agrupació Sardanista de Navàs.

El Centre Enoturístic del Pla de Bages i El Traster també obriran portes per la fira dissabte i diumenge de 10 a 2 i de 4 a 7 de la tarda per qui vulgui anar a visitar-los. I després de la programació de la Fira de Tardor, arrencarà Navàs T’apassiona, el tast de tapes amb productes ecològics i de proximitat, del 9 al 26 de novembre, en què participaran diversos restaurants del poble.