Regió7

Regió7

ENTREVISTA Daniel Mauriz Vidal Alcalde de Sant Vicenç de Castellet

«Sant Vicenç ha de ser un poble més segur, més atractiu i més amable»

L'alcalde Dani Mauriz situa entre les preferències del mandat la lluita contra la inseguretat i la millora i dotació de serveis i equipaments públics

Dani Mauriz ha estat regidor de Sant Vicenç durant 16 anys OSCAR BAYONA

Dani Mauriz Vidal s'ha estrenat aquest mandat com a alcalde de Sant Vicenç de Castellet, on va néixer el 1973. Diplomat en Empresarials i graduat i màster en Administració i Direcció d’Empreses, dirigeix l’Escola Montserrat d’aquesta població, especialitzada en cicles formatius. Una feina que ha anat compaginant amb la política municipal, on es va involucrar fa 16 anys com a regidor. Ara encapçala el govern en solitari de Junts, amb ganes «d’aportar el meu granet de sorra a la transformació d’un poble amb moltes possibilitats però que necessita canvis».

Quina empenta creu que necessita Sant Vicenç i que li voldria donar com a alcalde?

Sant Vicenç ha de ser un municipi més segur, més atractiu i més amable. Aquests són tres dels grans eixos que pretenem seguir en aquest mandat.

La seguretat preocupa a Sant Vicenç?

Sí. En una acció de porta a porta, durant la precampanya vaig visitar els 4.108 habitatges de Sant Vicenç preguntant què es podia millorar, i un 80 % de les respostes anaven relacionades amb temes de seguretat ciutadana. El poble ha crescut, tenim pràcticament mil habitants més del que el 2019, hi ha més incidències i no ens hi podem posar de perfil.

Quines accions preveuen?

Incrementarem els agents. De moment passarem de 15 a 17, i a més, crearem una direcció de seguretat, que ens donarà assessorament tècnic de cara a les accions que vulguem fer. Serà un càrrec eventual, una persona amb un bagatge dins de policia local, un sotsinspector amb més de 40 anys d’experiència que ens ajudarà en matèria de seguretat. També estem treballant per tenir una comissaria nova perquè l’actual està molt obsoleta, i en paral·lel, mirarem de dotar-nos de més recursos tècnics i amb vehicles nous. En el pressupost 24, tot això, ha de ser una realitat.

Part de la inseguretat es pot haver generat pel problema d’ocupacions de pisos que hi va haver en l’anterior mandat. Com s’afrontarà?

Actuant el més ràpidament possible quan detectem una ocupació per tal de frustrar-la. I pel que fa a la prevenció, volem dissenyar un pla d’acció en què estem treballant i que mantindrem amb certes reserves per no enviar missatges a determinades persones o organitzacions que promouen l’ocupació. Una ocupació és un delicte, i l’hem de combatre. Ara estem al voltant de les 35 ocupacions a Sant Vicenç, i hem d’intentar que en aquest mandat s’acostin a zero. Més agents, més coordinació, i l’oficina de seguretat, ens han d’ajudar a agafar múscul i a tenir més idees per actuar. Diem claríssimament que no permetrem les ocupacions delinqüencials en cap cas.

Potser hi ha un problema de manca d’habitatge assequible?

No crec que sigui una qüestió de manca d’habitatge. Però si, Sant Vicenç té un problema d’habitatge. El problema és que hi ha molt habitatge tapiat, calculem que uns 300, i s’han de fer accions perquè els propietaris els posin al mercat, amb subvencions o altres incentius. El problema és que la majoria d'aquests pisos no són de particulars o de propietaris petits, sinó dels bancs, i això hi afegeix una dificultat més.

Més enllà d’aquestes necessitats, també parla de fer un poble més atractiu, què implica això?

Per fer el poble més atractiu, hem d’oferir els millors serveis públics possibles i els millors equipaments públics possibles, i això inclou, per exemple, un dels projectes estrella del mandat, com és la realització de la piscina coberta i la millora del gimnàs, que volem començar a moure aquest octubre, i també hem d’anar dotant el poble de més espais verds. Hem d’oferir més i millors serveis i equipaments perquè Sant Vicenç té 10.000 habitants, és la capital del Bages sud i una via d’entrada a la comarca des de Barcelona.

«Sant Vicenç ha anat creixent, de manera que cada cop hi ha més incidències i no ens hi podem posar de perfil»

decoration

Entre les millores de l’entorn hi ha Castellet, on fa temps que es treballa. Es completarà aviat?

Hi ha algunes fases pendents que s’han d’acabar en aquest mandat però que s’allargaran fins al final. Parlem, encara, d’una inversió d’uns 600.000 euros. Queda per fer l'accessibilitat al conjunt monumental de Castellet; portar-hi els serveis d’aigua i llum; assentar i fer visitable tota la part de les restes arqueològiques de l'última fase, a la zona lateral del costat de l'ermita; i la museïtzació del conjunt. Tot això s'encabirà en els treballs per anar fent mica en mica durant els quatre anys d’aquesta legislatura. Es començarà per la museïtzació i per portar els serveis, amb la intenció que això pugui estar fet d’aquí a un any. M'agradaria que el proper aplec de Castellet ja es pogués fer allà, però tot dependrà de la simultaneïtat en què es puguin anar executant les diferents obres.

S’ha d’afrontar el nou POUM. Es preveu per a aquest mandat?

En el mandat anterior ja es va aprovar l’avanç del POUM, i la nostra voluntat seria poder executar en aquesta legislatura les tres fases que queden d’aprovació inicial, provisional i definitiva. Sabem que en quatre anys serà difícil, però pensem que en cinc si que podria ser una realitat. El plantegem tal com està l’avanç, tot i que revisarem algunes qüestions per les quals ja ens vam abstenir en la votació. Una qüestió bàsica que no només depèn de Sant Vicenç però en què el poble hi ha de posar molt de la seva part, és l’accés nord. Ara tenim un únic pont d’accés, i això dificulta la mobilitat del municipi, i l’avanç de POUM es carregava aquest accés nord, quan ja estava dibuixat. Som conscients que tècnicament i econòmicament és difícil però hem de batallar-hi. Fa poc celebràvem els cent anys del pont actual, i no podem esperar cent anys més a tenir l’altre. És absolutament imprescindible. Ja va sent hora que Sant Vicenç tingui un accés nord.

Això va lligat amb el futur de la C-55. Sant Vicenç voldria el desdoblament?

Si. Ara es proposa un 2+1 que no ens està bé perquè a Sant Vicenç no ens soluciona el problema del trànsit. La C-55 s’ha de desdoblar. La Generalitat té un projecte executiu i l’estudi ambiental fet des del 2014, de manera que si no es desdobla és per un tema de voluntat política, perquè de diners n’hi ha per allò que els polítics determinin com a prioritari. Per tant, el nostre govern serem uns ferms defensors que la C-55 s’ha de desdoblar, perquè això és bàsic no només per Sant Vicenç sinó pel Bages perquè és la via d’entrada i sortida a Barcelona. La C-16 va a llocs diferents. Són més de 30.000 vehicles que hi passen diàriament, i no desdoblar-la dificulta molt el creixement econòmic. La mobilitat té molt a veure amb el tercer eix de treball, el de ser un poble més amable, i hi ha coses pendents.

El pas soterrat de les vies del tren, per exemple...?

Si. Tenim pendent una reunió amb Renfe per posar-nos al dia, i perquè tot es vagi executant i sigui una realitat al llarg d’aquest mandat. Es va més lent del previst, i si no hi estàs al darrere, tot es demora. Això inclou els passos tant de la Renfe com de FGC, tot i que el de la Renfe és el que hauria d’estar més a prop. Batallarem en els dos casos perquè Sant Vicenç és un poble molt ben comunicat però amb unes comunicacions obsoletes. I quant a la mobilitat i l’accessibilitat, també apostarem per un transport urbà dirigit sobretot a persones amb dificultats de mobilitat i gent gran, però encara estem estudiant quin model podem implantar de cara al 2024. Un Sant Vicenç més amable també vol dir que tots els carrers en mal estat, s’han d’arreglar.

Compartir l'article

stats