Montserrat ha ofert aquest matí una estampa diferent de l'habitual amb un pessebre vivent multitudinari que ha aplegat més de 800 figurants d'una quarantena de pessebres vivents de tot Catalunya vinguts expressament per a l'ocasió. Les escenes costumistes i bíbliques que s'han pogut veure en diferents punts de l'abadia han sorprès els milers de turistes que es trobaven de visita a Montserrat. Molts han tret les càmeres i els mòbils per immortalitzar un esdeveniment que ha permès mostrar el pols de la tradició pessebrista en un context singular, tenint en compte les altes temperatures per l'època, superiors als vint graus, a només un mes vista de Nadal.
"Estem sorpresos per la gran acollida que ha tingut el pessebre, amb més de 800 persones vingudes d'arreu de Catalunya", destaca la presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, Àngels Serentill. Feia mesos que des de la Federació treballaven en l'organització d'un gran pessebre vivent per commemorar els 800 anys del primer pessebre vivent de la història, que Sant Francesc d’Assís va fer a la localitat italiana de Greccio. "Des del primer moment, ens vam imaginar un gran pessebre a Montserrat, pel seu simbolisme, que fos un reflex de la tradició pessebrista catalana, amb la participació de les diferents entitats que en formen part, i així ha estat", celebra.
Des de primera hora del matí, a les diferents places de l'abadia de Montserrat, ja s'ha pogut veure el moviment dels figurants preparant-se per representar un pessebre vivent molt especial. D'entre les més de 800 persones reunides, hi havia un centenar de participants del pessebre vivent de Santa Maria d’Oló, el del Pont Llarg de Manresa i el de les Torres de Fals, que portaven el vestuari i els materials que utilitzen en els seus pessebres per ensenyar-ho al món. Molts dels participants han vist en l'esdeveniment una oportunitat per explicar la tradició als forasters i reviure una cita anual en un context completament diferent, a plena llum del dia i amb milers de visitants de països llunyans.
De fet, per a molts turistes ha estat la primera vegada que participaven en un pessebre vivent amb totes les escenes de la tradició representades i en tot moment han portat la càmera a la mà per fotografiar les diferents recreacions. Per l'entorn del monestir, han pogut veure escenes com l'anunciació als pastors i a Maria, balls protagonitzats per pastors, un campament romà o l'establia que, com és tradició, ha estat una de les escenes més fotografiades de tot el pessebre vivent. Alguns dels participants dels pessebres vivents bagencs de Santa Maria d’Oló, el del Pont Llarg de Manresa i el de les Torres de Fals s'han deixat veure en el mercat de productes i d'oficis i en el palau d'Herodes.
Una tradició que continua "ben viva"
L'organització havia dissenyat un recorregut per les diferents escenes entre les places de Sant Jordi, del Museu i de Santa Maria que, en alguns moments de la representació, no s'ha seguit del tot per part dels visitants. "En ser un espai tan gran, és normal que la gent volti malgrat que hi hagi un recorregut establert. El més important, però, és que puguin viure el pessebre i sentir que viatgen en el temps", assenyala Serentill, que considera que va ser un encert escollir Montserrat "per ser un dels llocs més atractius i emblemàtics de tot Catalunya". La presidenta de l’entitat destaca la bona resposta que han rebut tant de les diferents entitats, com de la comunitat benedictina «que va estar oberta a col·laborar des del primer moment».
Serentill posa en relleu que els pessebres vivents són «una tradició popular molt catalana, que continua ben viva». Les representacions mouen cada any unes 13.000 persones (entre figurants i personal tècnic) i en les últimes temporades han rebut entre 100.000 i 130.000 visitants. En aquest sentit, explica que, des d'un primer moment, van pensar que una de les activitats per commemorar els 800 anys d'aquell primer pessebre vivent havia de ser una representació multitudinària que reunís participants dels pessebres vivents d'arreu de Catalunya "per mostrar el teixit associatiu que existeix als pobles".
L’origen del pessebre es remunta a la nit de Nadal de 1223 quan Sant Francesc d’Assís va escollir la localitat italiana de Greccio per celebrar de manera original el Nadal i va representar –en una cova o un altar, depenent de les fonts– el naixement de Jesús amb figures vives envoltades de palla i amb un bou i una mula. Aquell està considerat el primer pessebre de la història i origen de vuit segles de tradició pessebrista. Per celebrar l’efemèride tindran lloc a tot Catalunya diferents activitats, entre les quals destaca el macropessebre de Montserrat que promou la Federació de Pessebres Vivents.