Sant Fruitós de Bages ha posat en marxa les obres d’instal·lació d’una caldera de biomassa (estella forestal) que funcionarà com a central tèrmica per fer funcionar l'aigua calenta i la calefacció de dos equipaments, com són el pavelló poliesportiu i l'escola pública Pla del Puig, que inclouria també el futur segon pavelló, que alhora ha de fer funcions de gimnàs del centre educatiu.

Aquesta instal·lació s’ubicarà en un nou edifici situat al lateral est del pavelló, a tocar de la zona on fins a l'any passat hi havia els barracons de l'escola, que el setembre de l’any passat es va traslladar al flamant nou edifici. La central estarà composta per la sala de calderes i la sitja d'emmagatzematge de l'estella, per una banda, i un segon àmbit format per una passarel·la des d'on es gestionarà la descàrrega del material. És previst que els treballs finalitzin durant el pròxim mes d'abril i ja es pugui posar en funcionament.

L’any 2016 l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va iniciar una aposta per utilitzar energies renovables en les seves instal·lacions climàtiques amb la instal·lació de la primera caldera, que precisament va ser al pavelló. En els següents anys es va continuar amb nous projectes, primer a la Cooperativa, després al camp de futbol i finalment la que abasteix la llar d’infants i l’escola Monsenyor Gibert.

Com s’ha anat fent també a altres municipis de la comarca, es tracta d’una aposta per dotar-se de solucions més sostenibles i que redueixin la dependència energètica, i que a la vegada afavoreix a la gestió forestal i, com a conseqüència, a la prevenció d’incendis. Econòmicament, també ha de suposar un important estalvi pel municipi, ja que els biocombustibles com l'estella forestal són més econòmics que els fòssils. Quan es va fer l’adjudicació d’aquest projecte es calculava que l'estalvi econòmic que suposarà permetrà reduir com a mínim a la meitat les factures de consum energètic actuals.

Les obres es van adjudicar per un import de 483.546 euros i disposen d’una subvenció del Programa Sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona per un import de 488.378 euros que permetran cobrir el 100% del cost de la instal·lació i també part del cost de la direcció d’obra i la coordinació de seguretat.