El PSC de Castellbell demana que es reconsideri la puja del 12% de l’IBI

Els socialistes, que són a l’oposició, consideren l’augment desproporcionat amb les rendes i plantegen un increment progressiu i planificat

Ple municipal en el que es van aprovar les noves ordenances fiscals

Ple municipal en el que es van aprovar les noves ordenances fiscals / ARXIU

Redacció

El PSC de Castellbell i el Vilar, l’únic grup que hi ha a l’oposició, ha presentat al·legacions a les noves ordenances aprovades per al 2024 per demanar que es reconsideri l’augment de l'IBI en un 12,69%, que és el que va aprovar l'equip de govern (Sumem, que té majoria), o que, com a mínim, la puja que plantegi sigui progressiva i programada. i els vots en contra de l'oposició (PSC). Des del Grup Municipal Socialista s'ha considerat que hem de fer tot el possible per evitar aquest fort increment.

L’executiu castellvilarenc calcula que recaptarà 118.000 euros addicionals amb aquest augment de l’IBI que, segons es va argumentar en el ple en què es va aprovar, «permetran actualitzar diferents serveis municipals pendents de licitar i que han quedat desactualitzats amb el pas dels anys». En concret, es preveu passar a aplicar un coeficient per al càlcul del rebut de la contribució del 0,63 amb la voluntat d’actualitzar els ingressos per aquest concepte. El coeficient vigent fins ara se situava en el 0,55, una xifra que es mantenia des del 2018. L’equip de govern va posar en relleu que, tot i l’augment, aquest nou coeficient «es manté per sota de la mitjana que apliquen els municipis de l’entorn».

El PSC, però, exposa que per acompanyar aquesta argumentació s'adjuntava a la memòria dades dels coeficients de municipis limítrofs «com és el cas de Vacarisses, amb un coeficient del 0,83%, però no s'informa que la renta i capacitat econòmica mitjana de les famílies és el doble que a Castellbell i el Vilar».

El grup municipal socialista considera que no es poden augmentar els impostos i taxes per sobre de l’IPC interanual, tenint en compte que al mes d'octubre de 2023 era del 3,5%, i la inflació acumulada l'any 2023 (3,4%), i hi afegeix que «encara menys si es té en compte que en els últims cinc anys, aquest impost ja s'ha vist incrementat per la regularització dels valors cadastrals per part del Ministeri d'Hisenda. Per la qual cosa, incrementar el coeficient, sobre una base incrementada els últims anys fa tensionar molt més les economies familiars».

En aquesta línia, el PSC exposa que «és evident que la recaptació d'impostos és una font de finançament important pels serveis públics. La gestió econòmica d'un ajuntament no és equiparable en els objectius al d'una empresa privada, que l'únic que busca és el benefici privat. El benefici en el cas públic no és l'estalvi, sinó la prestació de serveis i la qualitat de vida sostenible de les famílies del municipi». I considera que un increment com el proposat «deixarà moltes famílies de Castellbell i el Vilar enrere. Les argumentacions de les preses de decisions han de ser coherents amb els acords i no caure en contradiccions. Si no es vol deixar ningú enrere, no incrementem un 12,69% el coeficient de l'IBI».

No obstant això, el PSC planteja que, en el cas que es decideixi incrementar l'IBI de forma definitiva, «proposem establir increment progressiu, amb un coeficient del 0,56 per l'any 2024, d'acord amb l'IPC previst, en lloc del 0,63 proposat, fins a arribar al 0,59 en un període de 5 anys, i el 0,63 en 10 anys, basant-nos en la mitjana dels índexs d'altres localitats amb característiques similars».