Cardona celebrarà un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme

L’esdeveniment tindrà lloc el 17 de maig, en el marc de les jornades divulgatives de memòria històrica

Andreu Galera, arxiver de Cardona, serà un dels ponents de les jornades

Andreu Galera, arxiver de Cardona, serà un dels ponents de les jornades / ARXIU/S.R.

Redacció

L’Ajuntament de Cardona celebrarà a mitjan maig un acte en què s’homenatjarà les víctimes del franquisme. Es tracta d’una de les iniciatives que formen part de les Jornades de memòria històrica Joan Torrents i Macià, un cicle de conferències i actes institucionals de contingut local que consoliden les xerrades que en els darrers anys s’han organitzat des de la regidoria de Memòria Històrica. En concret, l’homenatge tindrà lloc el divendres 17 de maig al saló de sessions de l’ajuntament (a les 7 de la tarda) i es complementarà amb una actuació musical a càrrec d’Elena Ribera. Tot seguit, a les vuit del vespre, el teatre Els Catòlics acollirà la representació de «36+1», una obra de teatre que és un espectacle de creació i teatralització que neix de la tria de quinze títols de 36 poemes a partir del 1936.

Les jornades porten el nom de l’alcalde republicà Joan Torrents i Macià, afusellat el 5 de maig de 1939 per les tropes franquistes, i per aquest motiu s’ha volgut que també siguin de divulgació, record i homenatge a totes les víctimes del franquisme.

Cardona té registrats 124 casos de veïns que van ser jutjats i condemnats pel règim franquista i sotmesos a judicis sumaríssims. D’aquests, tretze van ser castigats amb la pena de mort, onze dels quals van acabar afusellats i als altres dos se’ls va commutar per reclusió perpètua. Un dels que van patir la pena capital va ser Joan Torrents Macià, alcalde de Cardona durant la Segona República i besavi de l’actual batlle, Ferran Estruch. Torrents Macià va ser executat i enterrat al Fossar de la Pedrera el 5 de maig del 1939.

De fet, el maig del 2018 el consistori va organitzar un acte d’entrega a familiars de cardonins condemnats i afusellats pel règim franquista dels certificats que anul·laven de manera oficial els judicis sumaríssims, amb l’aleshores conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó.

Les jornades començaran el divendres 26 d’abril amb la conferència de dues cardonines, Queralt Bastida i Meritxell Farré, que presentaran el seu treball de recerca sota el títol «La guerra com a oportunitat». Serà a 2/4 de 8 del vespre al Centre Cardona Medieval. El següent serà l’acte institucional ja esmentat de reconeixement a les víctimes del franquisme.

Finalment, les jornades acabaran el 24 de maig a 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu Històric de Cardona, on se celebrarà una conferència a càrrec del doctor Andreu Galera, arxiver municipal, sota el títol «El Pla de Bergús i el seu ús com aeròdrom militar (gener de 1939)».