Cardona fa el primer pas per formar part de la ruta europea de la sal

Una delegació ha visitat Wieliczka (Polònia) per impulsar la creació i la inclusió en un projecte que reunirà 15 centres històrics de producció salina.

Presència de la delegació de Cardona a Wieliczka (Polònia)

Presència de la delegació de Cardona a Wieliczka (Polònia) / AJUNTAMENT DE CARDONA

David Bricollé

David Bricollé

Cardona vol ser motor i part d’una iniciativa europea que connectarà una quinzena de poblacions de tot el continent que tenen com a característica comuna que han estat històriques productores de sal. Aquesta ruta reunirà centres nuclis o àrees que han estat marcats per la producció de sal marina, salines d'interior i mines de sal de diversos països. A més de la vila bagenca, formaran part d’aquesta ruta les mines de sal de Wieliczka i Bochnia (Polònia), la mina de sal gemma de Loulé (Portugal), Valle Salado de Añana (Euskadi), Salinas de Imón (Guadalajara), Lion Salt Works (Regne Unit), Salins-Les-Bains (França), Mines de Sel de Bex (Suïssa), Deutsche Salzmuseum i Salzbergwerk Berchtesgaden (Alemanya), Hallstatt (Àustria), Solana Nin (Croàcia), Saline di Trapani e Paceco (Itàlia), Museu de la Sal de Messolonghi (Grècia), Salina de Cacica (Romania) i el Museu de la sal de Presov (Eslovàquia).

Amb aquest objectiu, una delegació cardonina s’ha desplaçat a Wieliczka (Polònia), un dels nuclis més potents d’aquest projecte i que va ser la convidada a l’última edició de la Festa de la Sal, per reforçar la relació de col·laboració i per incidir en la creació i inclusió en aquesta ruta històrica europea de productors de la sal, que es considera un pas molt important en la promoció turística internacional de la vila bagenca.

La comitiva que s’ha desplaçat a Polònia estava encapçalada per l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el director general de la Fundació Cardona Històrica, Francesc Ponsa, acompanyats del regidor de Turisme, Salvador Campos, que juntament amb tècnics d’ambdues institucions han visitat el municipi i les mines de sal de Wieliczka, en el marc de la seva Festa de la Sal.

Projecció internacional

Estruch ja destacava en el seu moment que aquesta futura inclusió permet situar el municipi al mapa cultural Europeu, perquè «aquests centres històrics productors de sal són els més importants d’Europa, fet que suposarà que Cardona guanyi una important projecció». Es considera un gran pas endavant en la internacionalització de Cardona, de la seva història i del seu patrimoni. Ara fa dos anys es va presentar la comercialització de la sal cardonina com a producte comestible amb origen històric.

En aquest sentit, el director de la Fundació Cardona Històrica destacava la importància d’aquesta col·laboració, perquè «ens situem a la ‘Champions League’ de les sals europees. Projectem la qualitat i la puresa de la nostra sal, un producte gourmet, de muntanya, històric, que té l’origen en un mar interior que es va evaporar fa milions d’anys».

A més, Cardona serà present a l’edició de l’any que ve de la Festa de la Sal de Wieliczka com a municipi convidat.

Durant l’estada s’ha visitat, acompanyats pel batlle de la vila, la Festa de la Sal de Wieliczka, les mines de sal, el Museu de les Salines de Cracòvia a Wieliczka i un conjunt d’exposicions al voltant de la història minera. S’ha treballat per la presència de Cardona a la festa salina de Wieliczka de l’any vinent, que comptarà amb tota una part dedicada a la difusió del patrimoni miner i històric cardoní.

En paral·lel, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal acull fins a l’octubre una exposició sobre el jaciment i les mines de sal polonesa de Wielieczka.

Subscriu-te per seguir llegint