Interior activa un dispositiu extraordinari per a la revetlla de Sant Joan

Els cossos de seguretat s'ampliaran en efectius i s'engegarà una campanya que consistirà a fer més controls de drogues i alcoholèmia

Compareixença del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia

Compareixença del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia / Gencat

Redacció

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha presentat avui en roda de premsa el dispositiu previst per a la revetlla de Sant Joan d'enguany. Elena ha destacat que «les mesures que s'adoptaran es caracteritzen pel triple impacte que suposa un cap de setmana llarg, la revetlla i el Gran Premi d'F1, que genera la necessitat de multiplicar esforços".

El conseller ha demanat «gaudir de la revetlla amb seguretat» i ha fet «una crida a la responsabilitat al volant per no haver de lamentar cap víctima a la carretera». El titular d'Interior ha agraït «la tasca, la dedicació i el sobreesforç de tots els cossos operatius que durant aquests dies incrementaran les hores de feina per vetllar per la seguretat de la ciutadania».

1.106 controls dels Mossos d'Esquadra

La Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra activa un dispositiu de seguretat amb motiu de la celebració de la revetlla de Sant Joan arreu de Catalunya i sobretot en aquells punts on se celebren festes populars. Els principals eixos d'aquest dispositiu són el manteniment de l'ordre públic i la seguretat ciutadana, garantir la mobilitat i la seguretat ciutadana i vetllar per la seguretat i el normal desenvolupament de les concentracions multitudinàries en espais públic.

Un dels punts essencials de l'operatiu de la revetlla de Sant Joan és la lluita contra les violències sexuals per tal d'evitar que es produeixin fets delictius en aquest àmbit. Els objectius principals seran:

●Garantir la seguretat dels itineraris de les zones d'oci al transport públic amb el doble objectiu de protegir les persones que puguin estar en situació de vulnerabilitat o que han estat víctimes (protecció de víctimes i víctimes potencials) i identificar persones potencialment autores d'il·lícits contra la llibertat i la indemnitat sexual.

●Identificar persones en situació de vulnerabilitat i garantir la seva seguretat al tancament i sortida dels locals i esdeveniments d'oci.

●Planificar rutes segures amb el patrullatge policial en sortides dels espais d'oci, en el recorregut cap a les zones d'estacionament o cap a les estacions de transport públic. L'objectiu del passadís de seguretat és detectar possibles persones potencialment autores i oferir assistència immediata a possibles víctimes

●Coordinar i intercanviar informació amb els punts d'informació i atenció en l'àmbit de les violències sexuals (punts lila o similars).

●Vetllar pel Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci per tal de sensibilitzar, prevenir i atendre actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics, com espectacles públics i activitats d'interès en espais d'oci privat i/o públic.

D'altra banda, la Divisió de Trànsit de Mossos desplegarà un dispositiu que contemplarà mesures d'ordenació i regulació del trànsit i punts de control d'alcoholèmia i drogues amb l'objectiu de prevenir accidents de trànsit i evitar que es facin desplaçaments sota la influència de l'alcohol i drogues.

Des de les 15 hores del divendres 21 de juny fins a les 23:59 del dilluns dia 24 de juny de 2024 (4 dies) es realitzaran un total de 1.106 controls amb la participació de 1.366 efectius de trànsit. En concret: 315 controls d'alcoholèmia i drogues, 161 controls de seguretat passiva, 203 controls de PREMOT (motocicletes), 190 controls de distraccions, 158 controls de velocitat i 79 controls de transports.

Des de les 22 hores del dia 23 fins a les 10 hores del dia 24, es realitzaran 75 controls específics de drogoalcoholèmia amb la participació de 412 agents.

En l'àmbit de seguretat ciutadana i altres unitats operatives a nivell de regió policial participaran 2.025 efectius de manera específica al dispositiu de Sant Joan. A més, el dispositiu policial comptarà també amb l'activació, aproximadament, d'uns 2.000 agents de les 217 policies locals existents al país.

Els Bombers de la Generalitat preveuen un reforç del dispositiu

Davant l'habitual increment de serveis durant la revetlla i el dia de Sant Joan, els Bombers de la Generalitat han previst un dispositiu de reforç del seu personal de guàrdia. L'any passat, entre les 20 h del dia 23 i les 08 h del matí del dia 24, els Bombers van registrar 934 avisos, majoritàriament per atendre incendis urbans i focs de vegetació. Les zones amb més concentració d'avisos van ser els municipis de les regions d'emergències Metropolitana Sud i Metropolitana Nord.

Així, Bombers de la Generalitat realitzarà un reforç M1, que preveu la mobilització preventiva de personal lliure de guàrdia per donar resposta a la previsible situació de risc generada per l'increment i simultaneïtat de serveis. Amb aquest reforç es preveu donar cobertura als parcs, les estructures operatives, de coordinació i de suport a la guàrdia habitual, especialment a les zones amb més volum d'avisos.

D'aquesta manera, es comptarà amb 8 comandaments més entre caps i sotscaps territorials i també la incorporació de 3 a 4 bombers/es més a 46 parcs de funcionaris.

A més, també es preveu l'obertura dels parcs de Bombers Voluntaris entre les 09 del matí del dia 23 i les 21 hores del dia 24, sempre que garanteixin una sortida mínima de 3 bombers. Pel que fa als Auxiliars d'Ofici Forestal (AOF) contractats per la Campanya Forestal, aquests allargaran la seva jornada laboral fins a la una de la matinada del dia 24, amb la possibilitat de perllongar en cas que les actuacions ho requereixin.

Les Sales de Coordinació Territorial de les Regions d'Emergències i la Sala Central dels Bombers, a Cerdanyola del Vallès, tindran fins a 34 operadors/es amb l'objectiu de donar cobertura i resposta a la gran demanada d'avisos que es registren durant la revetlla. A les Regions Metropolitanes Nord i Sud, el reforç es mantindrà fins a les 19h del dia 24. Així mateix, també es reforçarà i ampliarà l'horari del servei de l'Àrea d'Informació i Comunicació.

Més de 400 Agents Rurals i un reforç de la sala de Control

El Cos d'Agents Ruralsamplia de 3 fins a 4 dies (del 21 al 24) l'operativa de la revetlla de Sant Joan. El dispositiu en el qual participaran més de 400 efectius es dedicarà prioritàriament al control de la correcta ubicació i realització de les fogueres i ús de material pirotècnic. S'efectuaran inspeccions per comprovar la seva correcta ubicació per a la prevenció d'incendis forestals. Les que no estiguin correctament ubicades o no disposin d'autorització seran comunicades a l'Ajuntament corresponent per a la seva retirada. El dia 24 les actuacions són per al control de material pirotècnic i comprovació i investigació d'incendis de vegetació forestal.

La nit del 23 de juny, i per donar suport a l'operatiu, els Cos d'Agents Rurals amplia l'horari de les sales de control distribuïdes per tota la geografia, que donen suport en tot moment als agents en el territori i també atenen les trucades ciutadanes. Es realitzaran més hores d'atenció i, a la sala central s'amplia el nombre de personal operador.

Enguany, el Cos d'Agents Rurals ha fet una especial recomanació als municipis a concentrar el llançament de material pirotècnic en els llocs especialment habilitats. Aquesta mesura, impulsada pel Cos d'Agents Rurals, té per objectiu minimitzar les molèsties que el soroll dels petards causen tant a les persones com a tota mena d'animals.

D'altra banda, per garantir el bon desenvolupament dels actes de celebració de la Flama del Canigó, el Cos dels Agents Rurals, també ha reforçat el dispositiu de seguretat al voltant d'aquesta festa. El cos desenvolupa un operatiu de suport durant el trasllat, especialment en els primers trams, quan la Flama passa per zones forestals i camps agrícoles de secà. El dispositiu, que es desenvolupa conjuntament amb l'Associació Coordinadora de la Flama del Canigó, incorpora per primer cop a les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) de tot el territori per a una revetlla més segura.

Pel que fa a les zones habilitades per a les fogueres de Sant Joan i pirotècnia, es recorda que els espais han d'estar autoritzats pels Ajuntaments i no poden estar a menys de 500 metres de terreny forestal. En cas de les fogueres on no es pugui garantir aquesta distància, cal l'autorització del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També s'incideix en advertir de no utilitzar pirotècnica al costat de camps de cereal.

Fins a 100 professionals treballant alhora al CAT112 i activació en prealerta del pla PROCICAT

La nit i matinada de la revetlla de Sant Joan és, juntament amb Cap d'Any, la nit de més activitat al CAT112. De cara a aquest Sant Joan, s'ha previst a les franges punta un dimensionament a les sales de fins a 91 gestors, 8 comandaments i 1 TSSO (tècnic de suport de sales operatives), amb un total d'un equip de 100 persones en la franja de més activitat. Així, durant les franges de més trucades hi haurà fins a 61 gestors/es més que una setmana normal.

Aquest increment es realitza per poder donar la millor resposta al gran volum de trucades la nit de Sant Joan als diferents punts del territori i pels diferents tipus d'incidents.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya va atendre l'any passat durant la revetlla 7.324 trucades que van generar 4.383 incidents (un mateix incident o emergència pot tenir vinculades més d'una trucada feta per diferents ciutadans). El tipus d'incident que va generar més trucades van ser els incendis de contenidors, la crema de matolls i arbres en via pública, o les fogueres en espai públic amb risc, entre altres.

Les hores de més activitat van ser de 23 h a 00 h, on es van arribar a gestionar més de 1.000 trucades en una hora; i Barcelona va ser el municipi que va originar més trucades (1.939), seguit de L'Hospitalet de Llobregat (422), Badalona (345), Sabadell (220), Tarragona (220) i Terrassa (208).