La Catalunya Central ‘discrepa’ dels noms més posats a nadons

Al conjunt de Catalunya lideren Jan i Martina, a casa nostra són Martí i Ona

Jan i Martina són els noms més posats del 2023 a Catalunya en nen i en nena

Jan i Martina són els noms més posats del 2023 a Catalunya en nen i en nena / ARXIU

David Bricollé

David Bricollé

La Catalunya Central no compleix, ni de lluny, de l’estàndard onomàstic del conjunt del país, segons l’estadística dels nadons nascuts el 2023. Els vencedors absoluts de Catalunya per a nen i nena, Jan i Martina, no ho són a les comarques de casa nostra, tot i que sí que ambdós apareixen entre els cinc més posats. I, alhora, en aquest top 5 hi ha variacions importants, especialment en les nenes.

A la Catalunya Central, Jan no és el primer, sinó el segon, i qui encapçala el rànquing és Martí, que a Catalunya és sisè. Biel se situa en tercer lloc, Nil és el cinquè (quart al conjunt del país) i entre els cinc primers hi tenim un canvi. A Catalunya encara triomfa Leo (cinquè), mentre que a casa nostra el substituïm per Pau (quart aquí, dotzè a tot Catalunya).

I en nenes, com dèiem, hi ha variacions més importants respecte de la situació al conjunt del país. La líder a Catalunya, Martina, a l’àrea central cau a la quarta posició, i al capdamunt s’hi ha posat Ona, que en el conjunt és sisena. Respecte del cinc inicial català femení, aquí en repetim Júlia. Però, a part d’Ona, també hi introduïm al capdamunt Bruna i Jana (a Catalunya el rànquing de cinc es completa amb Mia, Emma i Lucia).

Pel que fa a comarques, només el Bages i l’Anoia tenen un rànquing complet de cinc (que vol dir que són noms que tenen una freqüència de 4 o més). En el cas del Bages sí que copia els lideratges catalans (Jan i Martina). Però en nens introdueix en aquest top 5 Amir i Àlex; i en nenes les quatre restants: Gala, Abril, Bruna i un dels clàssics: Maria.

Rànquings de noms de nadons

Rànquings de noms de nadons / EQUIP D'INFOGRAFIA

Al Berguedà, els tres més posats del 2023 a nens són monosíl·labs: Pol, Nil i Pau. I en nenes, amb una freqüència superior a quatre hi ha Maria i Abril.

Al conjunt de Catalunya, entre els nadons nens, l'any passat a 393 els van posar Jan i a 372, LeoBiel (387), Pol (376) i Nil (374) són els altres noms populars en el sexe masculí.

Pel que fa a les nenes, Martina (405 nadons) recupera el primer lloc que va assolir cinc vegades la dècada passada, l'última de les quals, el 2016. Ara bé, el 2023 és el primer any en què s'ha fet amb el lideratge absolut. Júlia (390), Mia (339) i Emma (327) són els altres noms populars de nena.

Subscriu-te per seguir llegint