Sant Vicenç desdobla la festa major amb un primer cap de setmana infantil

Entre les novetats, un correfoc per a nens, aquest divendres, i el pas de la trobada de gegants a dissabte a la tarda, també aquest primer cap de setmana

La trobada de gegants es trasllada enguany al cap de setmana previ a la festa major, dissabte a la tarda

La trobada de gegants es trasllada enguany al cap de setmana previ a la festa major, dissabte a la tarda / ARXIU/D.B.

Redacció

Una festa major que en seran dues. Aquesta és proposta que presenta Sant Vicenç de Castellet per a la seva celebració d’estiu, que enguany incorpora novetats destacades i consolidacions d’altres de recents. El canvi més rellevant és, com es deia, aquesta doble oferta, que es concreta en el fet que, tot i que les diades centrals són el segon cap de setmana de juliol, aquest proper ja hi haurà festa major, però en aquest cas en la versió infantil. De fet, seran tres dies de celebració a mida, que arrencaran ja aquest divendres, 5 de juliol, amb un pregó també a l’alçada, a càrrec del grup infantil de l’entitat teatral Cul-i-seu.

I aquest primer cap de setmana a mida dels més joves hi ha dues de les novetats més rellevants. D’una banda, el correfoc infantil, que també tindrà lloc aquest divendres. És una novetat a mitges, ja que Sant Vicenç ja gaudia d’un correfoc infantil propi des de fa uns anys, però integrat dins les festes d’hivern i en un format estàtic (una representació de la «llegenda de Castellet» a la plaça de l’Onze de Setembre). Ara, traslladat a l’estiu es manté l’escenari, també la representació de la llegenda, però que es completarà amb una petita cercavila de foc per carrers propers. L’altra novetat important és un canvi de data.

Trobada de gegants avançada

En el marc del programa d’aquest cap de setmana se celebrarà la trobada de gegants, que tradicionalment s’havia fet el matí de diumenge del cap de setmana principal de festa major. Ara s’avança una setmana i es passa a dissabte a la tarda. Una trobada que tindrà un tret especial: serà la dels 40 anys de l’estrena dels primers gegants del poble, els Barons de Castellet, que alhora va donar peu a la creació de la Colla de Geganters de Sant Vicenç, que quatre dècades després segueix plenament activa i és l’encarregada de fer possible aquest esdeveniment.

Aquesta programació que es presenta com a festa major infantil tindrà també aquest divendres, després del pregó i abans del correfoc, una cercavila de prefesta, encapçalada pel grup de percussió PikBé; un sopar popular que organitza el Club Natació Castellet i, per tancar la jornada, una festa amb DJ. Dilluns s’ha programat un espectacle infantil, i dimarts una gimcana.

De la programació de la festa major ‘gran’ en destaca la repetició i consolidació d’una novetat de l’any passat, que és que a banda del correfoc que té sempre lloc divendres (i que enguany també arriba als 40 anys), dissabte es podrà veure l’espectacle pirotècnic «La llegenda de Castellet». També destaca el canvi de dia de l’acte de lliurament de la distinció de la Medalla de Sant Vicenç, que des de la primera convocatòria es feia el dissabte de festa major al migdia, i que enguany es trasllada a diumenge.

L’Associació Cultural El Breny, que des de fa 50 anys edita una publicació d’informació local de periodicitat mensual, serà l’encarregada del pregó que divendres 12 de juliol a la tarda obrirà oficialment la festa major, i que anirà seguit de l’acte de proclamació de la pubilla i hereu 2024.

En l’apartat musical, la gran aposta és el concert dels Catarres, el mateix divendres, a la plaça Onze de Setembre després del Correfoc gran.

Es mantenen apostes que ja des de fa anys tenen una molt bona resposta de públic, com ara l’Encierro pamplonica (un recorregut pels carrers amb vaquetes inflables) o l’àpat popular, enguany amb botifarrada i ouferrada. També es repeteix la presència de barraques de les entitats a la plaça de l’Onze de Setembre, un dels nuclis centrals de la festa.