El Parlament atorgarà la Medalla d'Honor a Montserrat coincidint amb el seu mil·lenari

El president Josep Rull destaca que l'abadia és «un baluard de defensa de la llengua, la cultura catalana i les llibertats col·lectives»

El president del Parlament, Josep Rull, anunciant la Medalla d'Honor de Parlament

El president del Parlament, Josep Rull, anunciant la Medalla d'Honor de Parlament / ACN

David Bricollé

David Bricollé

El Parlament de Catalunya atorgarà la Medalla d'Honor en categoria d'or al Monestir de Montserrat coincidint amb el mil·lenari de la fundació del monestir per part de l'abat Oliba l'any 2025. Ho ha anunciat el president del Parlament, Josep Rull, després que la Mesa ho ratifiqués aquest matí a proposta del mateix president. El lliurament de la medalla es farà el 10 de setembre, en el marc dels actes de la Diada Nacional de Catalunya.

Rull ha destacat que l'abadia «s'ha convertit en un baluard de defensa de la llengua i la cultura catalana», així com de les «llibertats col·lectives». Entre el setembre d’aquest any i el desembre del 2025, el Monestir de Montserrat celebrarà els mil anys amb diverses activitats religioses, culturals i socials.

La Medalla d'Honor és la màxima distinció que concedeix el Parlament i ho fa a persones i institucions que són una referència pel país o han excel·lit en la seva tasca. S'entrega des de l'any 2000 i s'ha condecorat persones com el músic Jordi Savall, la cuinera Carme Ruscalleda o l'entrenador de futbol Pep Guardiola. També les entitats Càritas Catalunya, l'associació de mestres Rosa Sensat o Òmnium Cultural, entre d'altres.

Rull ha escollit el Monestir de Montserrat tot remarcant que «s'ha erigit en el centre de devoció religiosa més popular dels catalans i també un lloc de pelegrinatge universal». El president de la cambra ha assenyalat que l'abadia és «molt més que un lloc de recolliment, de pregària o de fe religiosa, transcendeix la seva dimensió espiritual i religiosa per representar el sentiment de catalanitat i d'arrelament a aquesta terra». També ha apuntat el treball per qüestions com la pau, la justícia social o la lluita contra el canvi climàtic.

La comunitat benedictina, a través de l'abat, Manel Gasch, ha agraït la distinció, destacant que «la vinculació entre el Monestir de Montserrat i el Parlament de Catalunya la podem anar a buscar en els seus orígens històrics. Fou al 1025 quan l’abat Oliba fundà el Monestir de Montserrat; i fou només dos anys després, al 1027, quan Oliba presidí la primera assemblea de Pau i Treva de Déu a Toluges, considerada el germen del parlamentarisme català».

En aquest sentit, afirma que «d’aleshores ençà, Montserrat ha estat un lloc de fe profundament arrelat i identificat amb la terra catalana. És per això que rebem la Medalla d’Honor del Parlament en la categoria d’or com un estímul a continuar treballant a favor de la societat, d’acord amb aquells mateixos valors que l’abat Oliba va inculcar a Montserrat en la seva fundació: la pau, l’acollida, el diàleg, la solidaritat, en definitiva, la promoció i defensa dels drets humans».

Una celebració oficialitzada per la Generalitat

A principi de maig, el Govern de la Generalitat també va aprovar els esdeveniments i personalitats que commemorarà l'any 2025, entre els quals destaca el mil·lenari de Montserrat, que va entrar així de manera oficial en el calendari commemoratiu català de l’any vinent. Altres esdeveniments són el cinquantè aniversari de la celebració del Congrés de Cultura Catalana i el centenari del naixement de l’arquitecte Oriol Bohigas i Guardiola.

L’objectiu d’aquesta declaració oficial és posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’aquests esdeveniments i personalitats que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans i catalanes. La proposta va ser elaborada per la Comissió de Commemoracions, l’òrgan col·legiat encarregat d’impulsar i proposar els esdeveniments i les personalitats que ha de commemorar la Generalitat.

15 mesos d’activitats

La commemoració del mil·lenari de Montserrat, de la qual se’n va fer la presentació oficial el 26 d’abril passat, tindrà un miler d'actes distribuïts entre els àmbits religiós, cultural, participatiu i social que s’aniran portant a terme durant prop d’un any i mig. La celebració arrencarà ja formalment d’aquí a menys de mig any (el 7 setembre del 2024) i es perllongarà al llarg de 15 mesos durant els quals s’aniran desenvolupant nombrosos actes coordinats des de la comunitat benedictina, però de la mà de la societat civil. Hi haurà tres dates marcades en vermell, dues de les quals es dona la circumstància que s’escauen en diumenge. La primera serà la del cap de setmana del 7 i 8 de setembre, quan es farà l’obertura formal del mil·lenari.

El lliurament de la medalla coincidirà pràcticament amb l'inici del mil·lenari

El lliurament de la medalla coincidirà pràcticament amb l'inici del mil·lenari / ARXIU/OSCAR BAYONA

El dissabte amb actes més de caràcter «civil», mentre que el diumenge, que coincideix amb la festivitat de les marededeus trobades, «la festa major de Montserrat», tindran un component essencialment religiós. La segona data, just d’aquí a un any, és la més evident: la del 27 d’abril, festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, el 2025 remarcada per aquest mil·lenari. I la tercera el 8 de desembre, festa de la Immaculada Concepció, diada de fort component religiós que el 2025 (un dilluns) serà el marc de la cloenda de la commemoració.

En el primer glossari programàtic facilitat es descriuen una cinquantena d’actes, però molts d’elles es multiplicaran en diversos moments d’aquest període de celebració (per posar un exemple, les romeries que s’aniran succeint) de manera que l’abadia estima que s’haurà arribat a aquest miler d’actes en tancar la commemoració.

L’acte d’obertura de la celebració, la del pròxim 7 i 8 de setembre, tindrà un rellevant preàmbul inclòs en l’apartat religiós del programa. Es tracta de la reunió del Capítol general de la Congregació Subiaco-Montecassino, dins la qual hi ha el monestir de Montserrat i que inclou uns 120 monestirs d’arreu del món. Trobada que tradicionalment se celebra a Itàlia, però que de manera excepcional reunirà aquests més d’un centenar d’abats de monestirs benedictins a Montserrat, a principi de setembre. En total, seran 15 mesos d'activitats religioses, culturals i socials.