El Pont adopta una nova solució ecològica per tractar els fangs de la depuradora

Els treballs, finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua, han suposat una inversió de més de 300.000 euros a la planta

Una imatge del nou sistema a la depuradora el Pont

Una imatge del nou sistema a la depuradora el Pont / Aigües de Manresa

Redacció

En un esforç per millorar la gestió dels fangs generats durant el procés de depuració de les aigües residuals, la depuradora del Pont de Vilomara ha implementat un sistema d’assecatge i estabilització basat en llits de macròfits. És un model de tractament més sostenible que ja s'ha començat a aplicar.

La seva posada en marxa ha implicat la realització d'unes obres d'adequació que es van portar a terme durant la segona meitat del 2023, i que han permès que aquest 2024 ja entri en funcionament el nou sistema corresponent a 4 llits de macròfits per al tractament dels fangs produïts en el procés de depuració. Els llits de macròfits són una solució ecològica i eficient que aprofita la capacitat natural de les canyes, per assecar i estabilitzar els fangs.

L’obra ha estat executada per l’empresa ICMAN i ha estat subvencionada per l’Agència Catalana de l’Aigua, amb un pressupost de 302.584 euros (sense IVA).

A la comarca del Bages només existia una planta igual. És la de la Figuerola, a Castellnou de Bages, però aquest sistema ja fa anys que s’utilitza en altres llocs de Catalunya, on hi ha diverses instal·lacions que utilitzen llits de macròfits, però el Pont de Vilomara ha introduït un element innovador utilitzant lones en lloc de formigó.

El tractament de fangs ha estat un desafiament constant per a les plantes de depuració. Tradicionalment, es fa mitjançant màquines deshidratadores que requereixen un manteniment important i són grans consumidores d’energia. Ara, aquest nou sistema, no només redueix la quantitat de fang produït, sinó que també minimitza els costos operatius i energètics de la planta.

Un llit de macròfits és un sistema de tractament de fangs, a través de plantes (com el canyís) que es planten sobre un llit de grava i sorra, que és on es diposita el fang a assecar, i ajuden a l’assecatge i a l'estabilització del fang abans de retirar-lo. El canyís s’alimenta de la matèria orgànica i nutrients del fang i alhora ajuda a millorar la filtració augmentant així el seu assecatge.