06 de novembre de 2010
06.11.2010
Regió7

Olesa protegeix cinc xemeneies industrials de l'esplendor tèxtil

L'Ajuntament aprova incloure aquests elements històrics al seu catàleg de patrimoni

02.11.2010 | 01:00

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha inclòs les xemeneies industrials dels segles XIX i XX al seu Catàleg de Patrimoni Arquitectònic. Aquesta acció permetrà una major protecció d'aquestes construccions i evitarà que puguin ser ensorrades o tallades.
Fins fa nou anys, a Olesa de Montserrat es conservaven cinc xemeneies de les fàbriques industrials tèxtils: la de la Cuspinera, de l'any 1875; la de la Indústria Olesana, de l'any 1924; la del Vapor Cremat, del 1855; la de cal Montané, del 1921; i la de cal Sánchez, del 1898. L'any 2002, però, la xemeneia de la fàbrica Cuspinera i la de la Indústria Olesana, situades totes dues al polígon industrial Càtex Molí, van ser tallades i ara només s'hi poden observar les bases.
L'historiador i president de l'associació Arrel Acció Cultural (AAC), Xavier Rota, ha portat a terme un estudi i un inventari dels conjunts industrials d'Olesa, una iniciativa encarregada per la Comissió de Patrimoni Industrial del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBL). Aquestes fitxes es troben actualment a disposició de l'associació del Museu de la Ciència, la Tècnica i l'Arqueologia Industrial de Catalunya, amb seu a Terrassa. Rota explica que quan estava portant a terme aquesta investigació "vaig anar un divendres a demanar informació a l'Ajuntament sobre els conjunts industrials, i em vaig trobar que el dilluns següent estaven tallant les xemeneies del Molí, on n'hi havia una de les més anti- gues que es conservaven". Per això mateix, el president de l'AAC creu que "és un pas endavant que l'Ajuntament d'Olesa vulgui protegir les xemeneies", tot i que considera que "cal anar més enllà i protegir tot allò que tingui valor històric i aporti una identitat al nostre poble". Xavier Rota proposa realitzar "un estudi detallat de tots els elements històrics que hi ha o que puguin aparèixer i vetllar pel seu manteniment".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2020 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20