Les obres en la façana d'un habitatge del nucli antic d'Olesa han posat al descobert un mur de pedra calcària que podria formar part, segons els historiadors, d'un portal d'accés a la vila de l'antiga muralla medieval, que la defensava de possible atacs. La troballa arqueològica ha tingut lloc a la cruïlla entre els carrers de l'Església i Sant Josep Oriol, en una casa on s'estava construint una porta d'un garatge.

L'historiador i president de l'associació Arrel Acció Cultural d'Olesa, Xavier Rota, ha explicat a Regió7 que encara no es pot dir del cert que es tracti d'un portal de l'antiga muralla olesana, "caldria un estudi d'aquesta paret i del subsòl per demostrar-ho". Tot i així, l'historiador olesà no descarta la possibilitat que s'hagi trobat un vestigi de la fortificació, "és possible que ho sigui, perquè coincideix amb el final d'un carrer i fa com una mena de cantonada".

Una de les pistes que han fet suposar que es tracta d'un antic portal és que en aquest mur hi falten uns quants blocs que fan entendre que hi anaven encastades unes altres pedres transversals per formar-hi el marc del portal d'accés al poble. Per tal de poder esbrinar si aquesta troballa té a veure amb la muralla d'Olesa cal tenir una visió del conjunt, ja que ara només hi ha repicat un tros que fa un pam d'ample i uns dos metres d'alçada.

Així doncs, Rota ha comentat que "es podrien aprofitar les obres que es volen fer al carrer de l'Església, en el marc de la Llei de Barris, per poder estudiar el subsòl d'aquest entorn i documentar-ho". Tot i així, el president d'Arrel Acció Cultural ha dit que, de moment, es podrien tenir pistes de la data en què va ser construït aquest mur gràcies a una altra descoberta: uns enteixinats de l'interior de la casa. "Aquestes peces són, basant-me en un estudi que va fer el Centre Muntanyenc de Recerques d'Olesa, del model de Can Tobella, per tant podrien ser del segle XVI o XVII i això pot donar una pista de la data d'aquestes pedres", ha exposat Xavier Rota.

Conservació de les pedres

El regidor de Serveis Socials i exalcalde d'Olesa, Jaume Monné, ha comentat que ahir al matí els propietaris de l'habitatge del nucli antic, on ha tingut lloc la descoberta arqueològica, i ell mateix es van reunir per poder negociar el manteniment de les pedres. Monné ha explicat que "els propietaris han mostrat una bona predisposició per la conservació dels blocs de pedra", i ha afegit que "ara caldrà que ens aportin els documents sobre els treballs que volien portar a terme a casa seva i es mirarà que ho puguin fer de manera que es preservi el que s'ha trobat".