Els tres patronats municipals autònoms d'Esparreguera, l'emissora de ràdio, residència de Can Comelles i el d'Educació Física i Esports, han estat dissolts per l'Ajuntament. Així mateix, a partir de l'1 de gener del 2011 aquests organismes deixaran de tenir un pressupost propi i passaran a ser gestionats i organitzats pel mateix consistori.

Aquesta decisió ha rebut el suport de tots els grups polítics que componen el consistori esparreguerí, ja que consideren una manera més eficaç de gestionar aquestes àrees. "Aquest és un tema que s'ha tractat més d'una vegada. Considerem que els patronats són autònoms però no és cert, perquè l'estructura administrativa i organitzativa és el mateix Ajuntament. A més a més, tampoc tenen béns adscrits com a patronats", ha explicat la regidora d'Hisenda d'Esparreguera, Adriana Garcia. La desaparició dels patronats autònoms permetrà al consistori esparreguerí estalviar temps i diners, "tenir aquests òrgans suposa haver de fer quatre pressupostos, quatre tancaments, quatre convocatòries, etc", ha afegit Garcia.

Fins ara, cada any els pressupostos generals de l'Ajuntament d'Esparreguera estaven integrats pel de l'entitat municipal i pel dels tres patronats autònoms: el de la residència de Can Comelles, de 2.000.000 d'euros aproximadament; el de l'emissora municipal de ràdio, de 300.000 euros; i el d'Educació Física i Esports, d'1.600.000 euros aproximadament. Així mateix, a partir del 2011 aquestes quantitats quedaran incloses al pressupost general, i es podran tancar amb menys tràmits.

La regidora d'Hisenda, Adriana Garcia, ha informat també que abans de dissoldre aquests organismes, el consistori va convocar els delegats de personal per comentar-los que els treballadors passaran a formar part de l'Ajuntament a partir d'ara.

Crítiques de l'oposició

Tot i estar a favor de desfer els patronats municipals, els grups de l'oposició van criticar en el ple alguns aspectes, com ara que s'hagués trigat tres anys a dissoldre'ls i que, a més a més, es fes en un ple extraordinari abans del debat general sobre l'orientació política. Adriana Garcia va respondre a les crítiques dient que "els patronats es van crear als anys 80. I sí, en tres anys aquest equip de govern ha estat capaç de suprimir-los".

Els partits de l'oposició també van proposar a l'equip de govern d'Esparreguera poder crear un organisme nou per convocar-lo, com es podia fer fins ara, amb l'objectiu de tractar temes relacionats amb els desapareguts patronats municipals autònoms.