La nova directora de l'Institut Català de l'Adopció és una martorellenca llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat de Barcelona i especialista en gestió pública i sanitària. Des de l'any 1995, és adjunta a la gerència de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i, prèviament, havia treballat com a corresponsable de l'Àrea de Programació d'Atenció al client i extern del mateix hospital. Des de l'any 2007 és regidora d'Esports de l'Ajuntament de Martorell.

S'esperava que la proposessin per a aquest càrrec?

No. Va ser una sorpresa. Ha estat un procés molt ràpid. En tres dies es va fer proposta i resolució.

Continuaràs al capdavant de la regidoria d'Esports?

Sí. Continuaré en el càrrec perquè queden uns quatre mesos per a les eleccions municipals i durant aquest període compaginaré totes dues tasques. Si quedés un termini de temps més llarg, potser ens ho hauríem de plantejar, però des de l'equip de govern hem decidit que continuarem.

De cop i volta és directora d'aquesta institució. Com t'ho has pres?

Personalment i professionalment és un gran repte. Em fa molta il·lusió i respecte perquè és un càrrec amb molta responsabilitat. Tot i això m'ho prenc amb optimisme.

Què fa l'ICA?

La finalitat de l'Institut Català de l'Adopció, que també passarà a ser de l'Acolliment, és contribuir a potenciar una política d'igualtat en adopcions i acolliments en família aliena agilitant tots els processos de valoració, la idoneïtat de les persones i tramitar, quan correspongui, l'adopció internacional.

Quin objectiu s'ha marcat com a directora de l'ICA?

Un dels objectius fixats i com a millora que tinc encomanada és agilitar tant com es pugui, perquè no sempre depèn de l'ICA, tots els tràmits i desburocratitzar la tasca administrativa. La prioritat ha de ser intentar desburocratitzar i agilitar els tràmits de les adopcions.

Com funcionen les adopcions? Què ha de fer algú que vulgui adoptar un infant?

Primer s'ha de dirigir a l'ICA, que té la seu fixa a Barcelona, i allà hi ha una unitat que informa les famílies interessades sobre els passos a seguir, la documentació necessària i la formació que ha de rebre. Hi ha uns passos i terminis que s'han de seguir i complir.

Això, independentment de l'origen de l'infant?

Hi ha una primera part que és comuna, però més endavant varia segons el país.

Hi ha problemes a l'hora d'adoptar infants d'altres països?

Treballar amb països on tu no portes la gestió directa, sinó que tens uns intermediaris, fa que no puguis decidir tant. Hi ha països que tenen els règims que tenen i hem de treballar i assegurar-nos el flux dels nens com arriben i de quina manera.

Hi ha molta demanda d'adopcions actualment?

Sí. De fet, a dia d'avui està pujant la d'infants de Catalunya i està baixant les de l'estranger.

És més fàcil si el nen és d'aquí?

A Catalunya la llista d'espera és considerable en no haver-hi tants infants com persones que volen adoptar. No és que els tràmits siguin més lents o més ràpids, sinó que hi ha molta demanda.

Qui té més diners té més possibilitats d'adoptar a l'estranger?

Les institucions públiques quan ens adonem que hi ha alguna cosa que se surt de la legalitat ho intentem aturar. Qualsevol irregularitat que es detecti s'atura, tot i això pot ser que s'escapi alguna cosa, per això treballem perquè cada cop succeeixin menys situacions relacionades amb l'adopció que estiguin fora de la llei. Quan detectem alguna irregularitat amb algun país, com per exemple que els infants no siguin adoptables per raons familiars, suspenem els tractes amb aquest país.

Pel que fa als acolliments, com funciona?

L'acolliment és una adopció transitòria, és a dir, per un procés d'urgència o perquè els pares biològics en aquell moment no poden atendre l'infant. Llavors hi ha una família que en demana l'acolliment i ho fa sabent que té un límit, que pot ser d'uns mesos, dos anys... depèn de les circumstàncies. Aquest infant té uns pares biològics i no cal que tingui cap relació amb la família adoptiva perquè tard o d'hora tornarà amb els seus progenitors, sempre que les circumstàncies siguin les idònies.

Pot esdevenir una adopció?

Sí. Pot passar que un acolliment derivi en adopció perquè la situació dels pares biològics no ha millorat durant tot aquest temps en què s'ha produït l'acolliment.