Entre les qüestions que des del Nou Congost ha calgut resoldre el mes de juny que ahir va acabar, per arribar en condicions de ser en la lliga Endesa 2014/15, n'hi ha una que té les seves arrels uns quants anys enrere. Té un nom propi, el de Brian Cusworth, un pivot americà castigat per les lesions i que va fer el seu darrer partit amb el Suzuki Manresa l'octubre del 2010. Va ser en el primer partit de lliga d'aquell curs i la desvinculació ha portat cua. El pivot va reclamar al club del Bages uns 150.000 euros i l'afer va tenir un llarg recorregut jurídic a les instàncies administratives fins que, el mes d'abril, el tribunal arbitral de la FIBA va donar la raó al jugador i va inhabilitar el Manresa, que no podia fitxar jugadors, només els que haguessin actuat abans en la lliga ACB. Tot quedava pendent d'un possible acord entre les parts per aixecar la sanció. Ahir mateix, el president Josep Vives va afirmar a aquest diari que "aquest tema ja està enllestit, ho hem resolt". Sobre la quantitat pagada pel Manresa al seu expivot, Vives no ha volgut oferir xifres: "aquesta dada no la donarem".

Una llarga història

Brian Cusworth va fitxar el 2009 pel Bàsquet Manresa, procedent del Breogán de Lugo, per ser el relleu de Josh Asselin, que va acceptar la proposta del Cajasol Sevilla. Havia de ser la parella d'Ahmad Nivins, un ala-pivot de força talent.

Tot punt d'honor, Cusworth va mostrar un gran esperit de lluita però la sort no el va acompanyar i en el primer partit, a la pista del Lagun Aro de Sant Sebastià, tenia una lesió en una mà que el va fer estar un parell de mesos inactiu i va ser substituït, temporalment, per Michael Ruffin. Quan tornava a l'equip Cusworth, qui tenia una gravíssima lesió era Nivins, en el seu cas per sis mesos (el menisc i els lligaments del genoll), i va ser el veterà Larry Lewis qui va ocupar la seva plaça (l'altre ala-pivot era el búlgar Kaloyan Ivanov).