«Que sigui una gran festa, amb dos equips que ofereixin espectacle i que es doni una gran imatge de Manresa», diu Josep Vives, fins fa tres mesos president executiu de l´ICL i des de fa unes setmanes el portaveu del FC Barcelona. Li tocarà viure el partit de diumenge (a les 19 hores, i ofert en directe per Teledeporte) en el seu doble vessant, el de professional del club blaugrana i encara conseller del Bàsquet Manresa SAE.

Josep Santasusana és més expert en aquestes passions compartides. Va ser vicepresident al Manresa un munt d´anys i ja fa sis temporades que és directiu al Barça de bàsquet. Acostuma a viatjar amb el filial de la lliga LEB Or però també acompanya el Barça Lassa en ocasions. Ho farà diumenge i dinarà amb l´equip a Cal Ramon de Santpedor abans de fer el camí de pocs quilòmetres cap al Nou Congost. «Als primers anys que venia al Congost amb el Barça ho passava molt malament. Ara ho porto millor; no sé si vindrà Joan Bladé, el responsable de la secció; si no, seré a primera fila al costat de Jaume Arnau». Es passa els caps de setmana amunt i avall per les seves tasques de representació, però no ha deixat la fidelitat cap al Bàsquet Manresa: «a casa nostra tenim 7 carnets i, com a empresa, no hem deixat de col·laborar-hi en tots aquests anys».

Joan Ramon Tarragó ara fa un any que es va estrenar en una nova responsabilitat, tot compartint amb Paco Seirul·lo, el que és la direcció del departament de Ciències de l´Esport del Barça. De la seva gestió, se´n beneficien fins a 24 preparadors físics en el que són les seccions professionals. Abans va ser ell també el responsable de preparar els equips del bàsquet formatiu, del júnior i el Barça B. Amb el Bàsquet Manresa hi té molts lligams, va ser qui va vetllar per l´estat òptim d´un equip que el 1998 es va proclamar campió de lliga, el mític TDK, on hi havia Joan Creus i Pere Capdevila, dos companys de feina al Barça. I té una gran amistat amb Jaume Arnau: «vam ser socis quan vam fundar el gimnàs Altius, després ho va deixar quan al Cube li van exigir que tingués exclusivitat. Quan fa uns mesos se li va oferir ser president del Manresa, de seguida li va fer molta il·lusió, tot i que s´ho va pensar molt bé».

Tarragó és ara al Barça però abans ha passat per entitats del renom del Joventut i del Madrid. Diu que de tots ha quedat el pòsit «de les persones amb les quals t´has relacionat, dels amics que hi has fet i mantens». Però qui voldria que guanyés diumenge el derbi? «Prefereixo que guanyi el meu equip».

Vint anys de metge al Barça

De les nou persones amb les quals ha parlat aquest diari per elaborar aquest reportatge, qui du més temps sense interrupcions al FC Barcelona és el doctor Jordi Puigdellívol. «Vaig ser molts anys el metge de l´equip de bàsquet, vaig viatjar molt, però des del 1995 no he deixat de col·laborar amb el club, encara que potser se´m visualitzi menys que abans». De fet, tres dies la setmana té visita a Can Barça i és el responsable de l´àrea de traumatologia de totes les seccions del club blaugrana. «Sóc també qui coordina les cirurgies tendinoses a jugadors professionals del club. Per filosofia de club, escollim els millors especialistes de fora i, per exemple, vaig ser amb Vermaelen quan va ser operat a Finlàndia». A més, no perd pas la vinculació amb la Fundació Althaia, amb el seu vessant com a traumatòleg esportiu. Com qui diu, té un peu a cada lloc; el cap i el cor, també dividits: «la meva filla és del Manresa al cent per cent, diumenge anirem al pavelló». Exjugador, en la temporada 84-85 va ser al Manresa, diu que «es nota que l´equip està ben treballat, que aprofiten la setmana; i la plantilla està equilibrada sempre amb la seva modèstia».

Josep Vives, gran amic de Puigdellívol, és al Barça només fa un mes i mig però abans va lligar un patrocinador fort (ICL) per al Manresa i va participar en la confecció de la plantilla: «per a mi no ha estat una sorpresa els resultats de l´equip. Es va intentar buscar els jugadors més adequats i Ibon Navarro està donant un caràcter i unes idees que l´equip està assumint». Vives explica que, en la seva tasca de portaveu, tindrà una dosi més gran de presència pública, «a partir del gener sortiré a exposar els acords de la junta després de les reunions dels dilluns. Ara m´estic adaptant i coneixent la casa al detall, que és molt gran».

Mariano Hontecillas ha retornat als orígens. De jove, era un destacat jugador de bàsquet, al CB Manresa. Va obtenir el títol d´INEF i va ser un dels preparadors de tennistes amb més prestigi, duia Carles Moyá i Albert Costa, entre d´altres. «Després vaig fer de gerent en un important centre esportiu de Gavà. Tenia una bona relació amb Xavi Pascual, i ell em va proposar ser el preparador la temporada passada. Era un gran repte però n´estic content; i en aquest segon any he pogut aportar més i la pretemporada ha estat millor, amb menys viatges».

El navassenc Francesc Guilanyà és fisioterapeuta en el primer equip del Barça de bàsquet, «al costat de Toni Bové, que és una institució, i hi ha un massatgista, Eduard Torrent, que també hi és de fa molts anys». Ja fa quatre temporades que ell forma part d´aquest grup i explica sobre les seves vivències al Congost que «no crec que hi hagi moltíssima gent que vagi a animar el Barça, l´ambient és molt decantat a favor del Manresa; fins i tot amics meus de Navàs que em vénen a veure, l´animen més». Xavier Reche és de Sabadell i, quan estava acabant la carrera d´INEFC, un professor li va comentar que al Manresa buscaven preparador per als equips de base: «els quatre anys que vaig passar allà van ser ideals per aprendre-ho tot. A més vaig tenir un mestre generós i predisposat, Xavi Schelling, i no m´estranya gens que hagi arribat fins als Spurs de la NBA». Reche no serà diumenge a Manresa, però sí dimarts al Complex Vell Congost com a preparador físic del Barça que el júnior jugarà davant del CBiUM.

«Tenen molt mèrit»

No fa falta presentacions a l´hora de parlar de Joan Creus. Ara és el secretari tècnic del Barça i ha estat l´home damunt de la pista més determinant de la història del Manresa. «Les 4 victòries de l´ICL tenen un gran mèrit, és una xifra que és molt bona. Recordo que al partit de la Lliga Catalana, a Granollers, van oposar una gran resistència molta estona, van donar problemes, van fer una gran defensa». En relació amb el rendiment de Dejan Musli, diu que «és un jugador que tots els equips grans teníem present, va jugar l´Eurolliga amb el Partizan però no acabava de destacar després de ser una gran promesa de jove. En la temporada passada, en el Mega Leks, va fer unes estadístiques molt bones que està repetint a Manresa aquesta temporada. Amb Tomic es veurà una bona lluita».

Pere Capdevila, des de fa poques setmanes nou secretari tècnic del bàsquet base del Barça, espera que guanyi l´equip blaugrana i que «el Manresa se salvi; parlo sovint amb la gent del club i estic molt content dels bons resultats».