Víctima d´una pneumònia i als 71 anys ha mort Edward Lee Johnson, per als aficionats del bàsquet i del Manresa en particular, Ed Johnson, el primer gran americà de la llarga història del club del Congost. Del 1973 al 1977, quatre temporades, va ser un dels millors jugadors de la Primera Divisió i va convertir un total de 2.729 punts en 103 partits de lliga (26,5 punts de mitjana). Ell va ser el segon americà al club, ja que Randy Stoll va ser el primer el 1968, però l´impacte de Johnson va ser clarament superior. A la ciutat de Manresa va coincidir amb Lee Palmer, durant un temps americà en el CB, aleshores a Segona.

Com a universitari va actuar a l´equip de Tennessee i en la seva etapa de professional als equips de Los Angeles Stars, New York Nets i als Chaparrals, a la lliga ABA.

El fitxatge a Rimini

L´entrenador que els va portar cap a Manresa va ser Antonio Serra, un tècnic que després de passar pel Congost va trencar l´hegemonia del Reial Madrid amb el Joventut i amb el Barça. «Vam anar amb el jefe, el meu enyorat Pitu Salido, a un torneig a Itàlia, a Rimini, on volia veure un nord-americà que preteníem fitxar. Però vam veure l´Ed i vaig dir: vull aquest!».

Sobre el Johnson jugador, Serra hi dedica elogis: «era molt intel·ligent i a més la seva classe a la pista es feia admirar. Amb ell jo estava tranquil. I com a persona no hi ha paraules, era boníssim, una persona que es feia estimar. De fet, jo no canvio de cap manera aquells anys al Manresa per cap etapa de la resta de la meva carrera. I havia de fer 200 quilòmetres per venir de Mataró, pujant i baixant aquella carretera de Montserrat!». Qui era directiu del Manresa, Toni Creus, coincideix amb Serra: «era un noi fantàstic en el tracte, que aviat es va adaptar a la vida catalana».

Tant tenia el cor robat Johnson a Serra que se´l va endur a la Penya en el curs 77-78 per jugar la Copa Korac. En el club badaloní hi va ser dues temporades i una al Mollet que entrenava Manel Comas. Es va retirar el 1980 als 36 anys.

Després de retirar-se es va instal·lar a Gijón, on va continuar com a entrenador molt vinculat al basquetbol i hi va obrir un gimnàs. Es va casar amb una asturiana i van tenir dues filles, Allyson i Addie. Ed Johnson va viure més de 25 anys a Astúries, on, quan jugava l´equip del Manresa, sempre li agradava fer memòria del seu pas per la ciutat. Hi va tornar el 1994 per celebrar els 25 anys del club a l´elit i encara va jugar un partit amb els seus antics companys. Fa tres anys, la família Johnson va marxar als EUA arran dels estudis de les filles. El Bàsquet Manresa es va fer ahir ressò de la seva mort i diumenge, en el partit contra l´Iberostar Tenerife, es farà un minut de silenci.