El desenllaç de la lliga regular de l'ACB s'acosta cada vegada més. D'aquí a deu dies s'hauran celebrat les tres jornades que falten i, també en el cas de l'ICL Manresa, es definirà la posició definitiva de cadascú. La derrota al Congost amb el Sevilla de diumenge (65-72) ha suposat una gran ocasió perduda per als homes d'Ibon Navarro però, en la visió més positiva possible, els del Bages encara depenen dels seus resultats per defensar a la pista el seu destí. Això sí, el marge que hi havia fa unes jornades, abans de les tres derrotes consecutives encaixades (amb l'Unicaja, el CAI a Saragossa i el Sevilla), s'ha escurçat i la situació encara es pot complicar més en cas que no hi hagi una victòria en les últimes tres jornades de competició.

Fins i tot perdent els tres partits de lliga que li falten, l'ICL Manresa es podria salvar, i acabar en la quinzena posició que ocupa en aquests moments. Però el sentit comú i el nivell competitiu que ha de recuperar l'equip impulsen cap a sumar resultats positius. Hi ha tres oportunitats: aquest dimecres a la pista del Dominion Bilbao, al Congost amb el Gipuzkoa (diumenge) i a casa del Laboral Kutxa vitorià, el proper 22 de maig.

L'ICL que va revifar amb les 3 victòries en 4 partits tot coincidint amb l'arribada de Patrik Auda, va notar diumenge en el cap de molts dels seus homes la forta pressió de consumar una salvació prou ben encaminada després de la sèrie de resultats positius comentats. I els braços s'han encongit en els tres darrers partits amb les anotacions per sota dels 70 punts; 64 davant de l'Unicaja i 65 en els duels amb el CAI i el Sevilla.

Un, dos o tres descendits

A hores d'ara no se sap si serà només un l'equip de l'ACB el que perdrà el seu lloc, o en seran dos, o fins i tot tres. Hi ha el cas de l'Ourense, que té la plaça guardada, i els ascensos des de la LEB Or queden pendents de si es mantenen o no les quantitats dels cànons, de gairebé 5 milions. Hi ha pressions de tota mena a l'ACB per tal que els retalli, tot i que divendres passat l'assemblea de clubs es mostrava clarament en contra de fer-ho malgrat que s'ha obert un expedient per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

El que ho té més magre de tots els conjunts de la lliga Endesa és el Gipuzkoa, que aquest diumenge ja va descendir matemàticament; la temporada anterior tant ell com el Fuenlabrada, baixats a la pista, es van salvar als despatxos. L'ICL pot quedar, segons els resultats dels propers dies, del 15è lloc en amunt si fos capaç de guanyar els tres partits, o bé caure als llocs més problemàtics: la 17a és plaça de descens directe i la 16a pot arribar a ser letal si fossin tres els equips que haguessin de perdre la categoria. Els averages no afavoreixen l'ICL si acaba la lliga empatat a victòries amb l'Obradoiro i l'Estudiantes, ja sigui separats o conjuntament.

Hi ha un cas curiós, però, i és que si hi ha un quàdruple empat amb el CAI Saragossa (ja salvat) com un dels implicats, el Manresa seria el 16è finalment, i deixaria en dissetè lloc l'Estudiantes, que ha perdut els dos partits amb els aragonesos.

Els tres partits de l'ICL

Els entrenadors, inclòs el tècnic de l'ICL Manresa, Ibon Navarro, van partit a partit, el més aconsellable en aquestes situacions on juga molt tot el que és el vessant més emocional dels seus jugadors. En tot cas, anem a analitzar quin és el camí de l'ICL i les circumstàncies dels tres rivals que l'esperen en els deu propers dies.

Aquest dimecres, el primer adversari que té és el Dominion Bilbao. Un equip carregat de veterans i amb alguns jugadors clau que s'han de poder controlar el màxim possible si es vol tenir alguna oportunitat d'èxit. L'exemple més evident és el d'Àlex Mumbrú, en plena forma amb 36 anys, que dilluns animava l'afició a fer costat als homes de negre contra el Manresa, "s'ha d'omplir Miribilla, és una final". Aquesta seria una gran ocasió per trencar la llarga sèrie de derrotes a Bilbao del Manresa, 10 de seguides des del retorn a l'ACB dels biscaïns. No s'hi guanya des del desembre del 1990, quan es va batre el Cajabilbao.

El proper diumenge hi haurà el darrer partit al Congost de l'ICL en una temporada negativa pel que fa als resultats com a local. Només 4 victòries en 16 partits, un registre baix (l'any passat es van aconseguir 8 triomfs al Congost). El Gipuzkoa vindrà descendit però té jugadors de qualitat com ja va demostrar en la derrota per la mínima a casa de la Penya. En la campanya passada, encara amb Ponsarnau entrenant els de Sant Sebastià, el Gipuzkoa va guanyar a Manresa per 64-79 amb un bon partit de Jordi Grimau.

El darrer partit de l'ICL serà a la pista del Laboral Kutxa. A Vitòria, la ciutat d'Ibon Navarro, hi haurà ressaca de Final Four d'Eurolliga. El Laboral Kutxa es presenta com el tapat que pot sorprendre a Berlín. Contra el Manresa no s'hi jugarà res, acabarà en la quarta posició la lliga passi el que passi.