Per als aficionats d’una certa edat del Bàsquet Manresa, el pavelló de Vitòria ja era un punt de pelegrinatge obligat. Allà es va començar a guanyar la lliga ACB de l’any 1998, un accident triomfal en la història, que sovint és molt més terrenal per al Manresa, més avesat a lluitar per no baixar i per la seva supervivència.

Doncs, des d’aquest diumenge, el majestuós recinte de la capital basca passa a acumular més motius per formar part dels indrets amb unes connotacions de caire positiu per al club del Nou Congost. En un diumenge amb la sorpresa final a l’estil dels millors films de Hitchcock i que també devia de deixar ben impactat l’advocat que ha estat un protagonista molt voluntari en l’última setmana; en el cas de Luis Casimiro, la última jornada devia quedar amb el cor dividit: alegre per la salvació del Manresa i trist pel descens de l’Estudiantes, dos dels seus exequips.

A banda dels jugadors i tot l’equip tècnic de l’ICL Manresa, els herois de la jornada van ser els prop de 150 aficionats que van viatjar diumenge mateix en dos autocars organitzats pel club; sumant els que van fer el desplaçament emprant els seus vehicles, es pot calcular que van ser uns 200 els seguidors que van fer costat a l’equip a les alçades d’un pavelló estil NBA.

A les cinc de la matinada van sortir els dos autocars del Congost i, des que van fer la seva entrada al Buesa Arena, no van parar d’animar els jugadors de l’equip manresà; inclús en els pitjors moments del matí, quan el descens semblava inevitable. Ells van creure en tot moment que la salvació era possible, abonat el convenciment en el bon joc ahir de l’equip d’Ibon Navarro. I mai no van defallir, tampoc en els pitjors moments. I quan el nou miracle va arribar en forma de la derrota de l’Estudiantes, ja van esclatar i van encomanar la seva joia a l’equip. El detall de pujar fins a la grada va ser fantàstic; els seguidors anaven disposats a aguantar-ho tot. Fins i tot la pluja, que, també com en els vells temps, va tornar a ser un senyal de bona sort.

L'eufòria també es trasllada a les xarxes

Un dels tuits més criticats, però, va ser el del líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, exalcalde de Badalona i reconegut amant del bàsquet, que en una piulada va mostrar el seu suport a l'Estudiantes pel seu descens, eludint la salvació manresana. Finalment, però, i després dels comentaris rebuts, va rectificar felicitant també públicament els homes d'Ibon Navarro.

La celebració, aquest dilluns al vespre

Després de l'agònica salvació assolida aquest diumenge a Vitòria, l'ICL Manresa ha organitzat per a aquest dilluns al vespre un acte per celebrar que l'equip continuarà un any més a la màxima categoria del bàsquet estatal.

La celebració es farà a partir de les 19.30h al pati del teatre Kursaal de la capital del Bages i comptarà amb la presència de la plantilla al complet, així com del seu cos tècnic i de la directiva del club. L'acte tindrà també la presència de l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent.