"Tornar a començar un altre cop", aquesta frase formava part del mític anunci que El Corte Inglés va utilitzar l'any 2003 per anunciar la tornada a l'escola per als nens i nenes de tot l'estat. Ara podria tornar a sonar, però a les oficines de l'ICL Manresa. I és que un any més el club manresà es pot veure obligat a fer una revolució, amb moltes cares noves. Després de la marxa de Dejan Musli a l'Unicaja, i la més que probable de Marius Grigonis, sembla que arriba el torn d'Ibon Navarro.

Óscar Herreros, periodista esportiu de La Xarxa, va avançar aquest diumenge al seu compte de Twitter aquesta possibilitat. "Última hora: el tècnic de l'ICL Manresa, Ibon Navarro, és el gran candidat per substituir Fotis Katsikaris a la banqueta de l'UCAM Múrcia", va escriure Herreros, que des de fa uns anys s'ha convertit en el periodista més fiable en matèria de fitxatges del club manresà.

Ibon Navarro, que a final de la temporada va canviar de representant per firmar amb Misko Raznatovic, l'agent més poderós d'Europa, fa setmanes que busca una sortida del club, disposat a fer un pas endavant en la seva carrera després d'aconseguir la salvació amb els del Nou Congost.

L'efecte dòmino

La marxa d'Ibon no agafaria desprevinguts els dirigents de l'ICL, que des del final de temporada eren conscients que aquesta possibilitat existia, sobretot per la gran campanya del tècnic vitòria i la seva joventut, que el converteixen en un dels entrenadors amb més projecció del panorama nacional. Han sortit rumors que el situaven a l'Herbalife Gran Canària (al final, hi va Luis Casimiro), al Dominion Bilbao (ha fitxat Carles Duran) o al Betis Energía Plus, i ara arriba el torn de l'UCAM Múrcia.

Aquesta última possibilitat té més pes que les anteriors, sobretot perquè el club murcià ja es va interessar per Ibon el curs passat, abans de fitxar Fotis Katsikaris. Ara, el tècnic grec se'n va al Lokomotiv Kuban rus per ocupar el lloc de Georgios Bartzokas, que substituirà Xavi Pascual al capdavant del Barça Lassa. Aquest efecte dòmino és habitual en una lliga amb una gran desigualtat entre els equips grans i els petits. És allò que l'escriptor i periodista nord-americà James Gleick va popularitzar en el seu llibre 'Caos: La creació d'una ciència': "Una papallona que, amb el seu aleteig, agita l'aire de Pequín avui, pot desencadenar en una tempesta el mes que ve a Nova York".

La bona notícia per a l'ICL Manresa és que si l'UCAM Múrcia vol Ibon Navarro, primer haurà de passar per caixa i pagar una compensació econòmica. Aquest fet, segons Herreros, és el que frena els murcians, que estudien altres opcions del mercat.

L'atracció d'Europa

Els efectes del Brexit no han arribat al món del bàsquet espanyol, i la presència a Europa continua sent un ganxo important a l'hora de fitxar. A banda de l'evident millora econòmica que representaria per a Ibon canviar Manresa per Múrcia, a nivell esportiu també faria un gran salt, i és que l'UCAM jugarà el curs vinent l'Eurocup, la segona gran competició del bàsquet europeu.

Si finalment es confirma el fitxatge pels murcians, Navarro ho tindria complicat per fer oblidar Katsikaris, que el curs passat va fer la millor temporada de la història de l'UCAM, que va participar als play-off i va fer patir el Madrid. A favor del vitòria, hi ha la continuïtat de pilars com Antelo, Faverani o Rojas, la més que possible de Campazzo i el fitxatge de Baron.