És llei de vida al Bàsquet Manresa. Cada estiu toca reinventar-se i afegir moltes cares noves a l'àlbum de cromos. Una tendència que des del club es vol anar revertint a poc a poc: evitar la fuga de talent és una de les prioritats esportives de futur. Però, per aconseguir-ho, caldrà que l'economia del club vagi millorant, és lògic: si es tenen més diners, es podran evitar temptacions de fora i el club deixarà de ser «un trampolí», com el qualificava l'entrenador Ibon Navarro quan aquesta temporada parlava de Dejan Musli i Marius Grigonis, campions europeus després de deixar Manresa.

Fa dos estius, els únics jugadors que es van mantenir a la plantilla van ser Álex Hernández i Marius Grigonis, que un any després també marxaria rumb a Tenerife, on ha estat un dels puntals de l'Iberostar campió de la Champions. Al mateix temps que el lituà, l'any passat marxaven jugadors com Dejan Musli, bàsic per a un Unicaja que serà a la propera Eurolliga després de 'pispar-li' l'Eurocup al València a la seva pista. No van ser el únics en marxar. Deu jugadors van fer les maletes al final del curs passat i van posar rumb a altres destins. I no els ha anat gens malament.

Sis títols diferents

El veterà base nord-americà Jekel Foster va iniciar una aventura exòtica al Libolo d'Angola, amb qui ha aconseguit alçar tres títols i s'ha quedat a les portes d'un quart: campió de la Copa, la Supercopa i més recentment la lliga del país. Només se li va escapar la Champions d'Àfrica, on va signar unes bones estadístiques (més de 13 punts, 5 rebotes i 5 assistències per partit).

També ha estat campió de lliga l'ala ucraïnès Ruslan Otvertxenko, que ha ofert de nou la seva millor versió en el seu retorn a casa: entre els màxims anotador del Budivelnyk, un dels equips potents del país, de nou campió de lliga.

També han guanyat títols Dejan Musli i Marius Grigonis. En el seus casos, competiciones europees: el pivot serbi va ser escollit en el cinc ideal de l'Eurocup, que ha guanyat l'Unicaja, un triomf que va certificar el bitllet de l'equip per a la propera Eurolliga; i l'ala lituà va ser escollit el millor jugador de la final de la Champions, la competició creada per la FIBA aquesta temporada i guanyada per l'Iberostar Tenerife. El conjunt canari, amb Grigonis com un dels puntals, s'ha classificat aquesta temporada per primer cop per la Copa del Rei i pels play-off de la lliga Endesa, on precisament ha caigut eliminat a mans de l'Unicaja de Musli.

Salt a jugar els play-off

Després de només set partits a Manresa (5 punts i 3,4 rebots), el serbi Nemanja Jaramaz va fer les maletes cap a Polònia, on ja havia jugat durant dos anys (2013-15): ha estat el màxima anotador de l'Anwil, que va acabar primer de la lliga regular, però ha caigut de manera sorprenent en els quarts de final dels play-off.

Més sort ha tingut a Polònia el pivot ucraïnès Maksym Sandul, un jugador que va passar de ser un complement a Manresa a ser-ho en la revelació de la temporada a la lliga polonesa: el seu equip, el Torun, va acabar quart de la lliga regular però ja és finalista després de superar les sèries de quarts i de semifinals per un doble 3-0. Allà, però, Sandul continua sent un complement: 2,8 punts i 2,7 rebots per partit, números semblants als que va signar en el seu any al Nou Congost.

Chase Simon, per la seva part, ha viscut un bon any a nivell individual: ha estat el quart màxim anotador de la lliga d'Israel, amb 17,2 punts de mitjana, però no ha pogut evitar que el seu equip, el Maccabi Ashdod, acabés penúltim (13 victòries en 33 partits).

Un pas enrere i un inèdit

L'ala pivot Dmitry Flis va fitxar a l'estiu per l'Ourense de la LEB Or: ha sigut un jugador important del conjunt gallec, amb qui no ha pogut lluitar per pujar després de caure als quarts de final amb el Burgos, que una temporada més lluitarà per pujar a l'ACB.

I el dominicà Juanjo García gairebé no ha tingut protagonisme amb l'Unicaja: set partits entre Lliga i Eurocup, donant un cop de mà per les lesions de l'equip.