La vigília de Sant Joan del 1992 va ser un dia històric per al bàsquet a Manresa. Es va constituir la primera societat anònima esportiva en el món de l'esport de la cistella, el Bàsquet Manresa SAE.

Diverses autoritats, liderades per l'aleshores president del club, Carles Casas, rubricaven a l'Ajuntament de la ciutat els documents que la constituïen. Aquesta anava de la mà de la construcció del pavelló del Nou Congost. Naixia l'estructura del club bagenc tal com avui es coneix.

El president, el desaparegut Carles Casas, va declarar llavors que era «un moment d'orgull, perquè la SAE està en marxa i el pavelló serà un fet consumat. Ens coneixen a Espanya gràcies al bàsquet». Seria l'inici dels anys més brillants de la història del club, amb successives classificacions europees, la Copa del 1996 i la lliga del 1998. En total hi havia més de 600 accionistes que van capitalitzar el club amb 156,2 milions de pessetes (9,3 milions d'euros). Es van emetre 15.629 accions al preu de 10.000 pessetes cadascuna (60,10 euros).