El Baxi Manresa va oferir una molt bona imatge davant l'afició en el derbi català contra el Barça Lassa, malgrat la derrota. El Congost presentava una entrada immillorable per veure l'equip en acció en el seu retorn a l'ACB. Com era d'esperar, els homes de Joan Peñarroya van plantar cara, van competir des de l'inici, però el Barça va imposar la seva qualitat, especialment en el darrer quart.

Els manresans van tornar a jugar un bon partit col·lectiu, amb quatre homes superant la xifra dels deu punts. El màxim anotador dels locals va ser l'estonià Siim-Sander Vene, amb 15 punts, que va demostrar que es vol fer un lloc a la plantilla. Toolson amb 14, Pere Tomàs amb 13 i Renfroe amb 12 també van destacar. Per part del conjunt culé, Ante Tomic amb 15 punts i Chris Singleton amb 14 van ser els homes més destacats.

Estira-i-arronsa

El Nou Congost es va tenyir de vermell i blanc per rebre els jugadors en una espectacular presentació. L'ambient, possiblement, va fer que l'equip sortís amb massa nervis a la pista. Els homes de Joan Peñarroya es van mostrar molt erràtics en el llançament i abusaven del tir de tres punts. De fet, el primer triple del Baxi no va arribar fins a la meitat del segon quart.

Els blaugrana, en canvi, van jugar amb les idees clares des de l'inici. Ante Tomic va ser tot un maldecap per a la defensa bagenca, amb set punts en el primer quart. Ryan Toolson va anotar el primer llançament en suspensió quan s'havien jugat tres minuts. Malgrat tot, Tomic seguia fent mal a la pintura i obligava Peñarroya a demanar temps mort per frenar el parcial de 4-14 inicial.

A la sortida del temps mort, el Barça seguia carregant el joc amb un Tomic que trobava vies d'anotació des de l'interior de la zona. La defensa del Baxi estava molt desajustada i els barcelonins anotaven amb molta facilitat. El primer quart va finalitzar amb una diferència clara de deu punts a favor dels visitants.

En el segon quart, els manresans van endurir la defensa però seguien abusant molt del llançament de tres punts. L'equip de Svetislav Pesic tenia el pes i el ritme del joc. Així, a mitjan segon període, aconseguia el màxim avantatge de més 17 punts en el marcador. Peñarroya no trobava solucions des de la banqueta i l'equip seguia molt espès en atac.

Després del temps mort de Peñarroya, els manresans van reaccionar amb dos triples consecutius, els primers de l'equip, obra de Siim-Sander Vene i Toolson. El primer triple del Baxi arribava a mitjan del segon quart, obra de Siim-Sander, i tot seguit, Toolson feia el segon per aixecar el Congost. Així, el Baxi reduïa distància fins a col·locar-se a onze punts, però el marcador seguia sent un estira-i-arronsa dominat pel conjunt culé

Els bagencs no van aprofitar aquesta petita ratxa per trobar regularitat en el joc. L'equip de Peñarroya va tornar a concedir massa segones opcions i no va tenir una bona cura de la pilota. D'aquesta manera, el Barça va tornar a escapar-se de quinze punts. Tot i això, l'equip manresà va fer un esforç per no deixar que el Barça trenqués el partit i, novament Vene i Tomàs, amb dos triples consecutius, tornaven a deixar l'equip a deu punts.

En aquesta primera part, el més preocupant per al Baxi Manresa va ser que el Barça va sumar 47 punts, i que només van aconseguir anotar un triple. En canvi, a favor, la distància a la mitja part era de només deu punts, tenint en compte que els blaugrana van ser superiors durant els primers vint minuts i van oferir millor sensacions.

La remuntada

El tercer quart va començar amb un intercanvi de cistelles. El Baxi, però, va sortir intens i va aconseguir baixar dels deu punts. El Barça no es volia deixar remuntar i va tornar a posar la diferència per sobre de la desena de punts. Els locals seguien concedint segones opcions i eren superats al rebot.

El Barça especulava amb la diferència dels deu punts i el Baxi no havia dit encara l'última paraula. Amb l'empenta del Congost, els homes de Joan Peñarroya va trobar el seu millor bàsquet. Renfroe va trencar el parcial de 0-7 favorable al Barça a l'inici del tercer període. Després d'un temps mort de Pesic, Peñarroya aconseguia ajustar l'equip en defensa i tancar el rebot. Amb tot, la defensa bagenca va aconseguir disminuir del tot l'encert del Barça, que, durant quatre minuts, no va ser capaç d'anotar.

En la part final del tercer quart, el Baxi va jugar els seus millors minuts. Un parcial de 8-0 va situar l'equip a només un punt per encarar el darrer període.

L'eufòria bagenca es va veure frenada en sec a l'últim quart. Pesic va reajustar l'equip i el Barça es va posar a defensar. A partir de llavors, els visitants no van donar opcions. Un parcial inicial de 2-12 va ser decisiu per decidir el partit. Amb accions aïllades, Renfroe i Pere Tomàs sostenien l'equip, però el Barça eixamplava la diferència a cada minut. Això sí, l'equip de Peñarroya no va deixar de competir en cap moment i va seguir lluitant fins al final. Amb el partit del tot decidit, Peñarroya va fer debutar a Guillem Jou, després que el de Llagostera no disputés cap minut a Madrid.

Malgrat la derrota, el Baxi va deixar bones impressions en el debut al Nou Congost. Ara, l'equip ja ha de començar a pensar amb el segon derbi, diumenge, contra la Penya (12.30 h).