El Baxi Manresa va perdre el partit de dissabte contra l'Unicaja per una sèrie de factors. La segona part, sobretot un tercer quart amb un parcial contrari de 19 punts i amb 36 de rebuts, s'explica, abans que res, per la qualitat d'un equip que fa cara de voler lluitar per tot, aquest any, com és l'Unicaja. L'exhibició de Wiltjer va treure de polleguera un conjunt que havia arribat al descans vencent per set punts i que havia mantingut a ratlla l'adversari. A partir d'aquí, tot es va descontrolar.

La falta d'una bona defensa sobre un jugador va derivar en problemes per tapar els altres. D'aquí, a la precipitació en atac, i es va desembocar en les protestes de l'entrenador davant de l'actuació arbitral, que el públic s'esverés i que això es contagiés als jugadors. Un home habitualment fred i veterà com Ryan Toolson va veure com li indicaven una tècnica i, fins i tot, es va llançar una llauna des de la graderia. De tot aquest esvalotament, el Baxi no en va treure res de bo i va veure com els malaguenys anotaven un total de 61 punts en vint minuts. Com va dir Joan Peñarroya, impossible guanyar amb aquests guarismes.

El descontrol del Baxi de la segona part contrasta amb la trajectòria de l'equip fins ara. En els partits anteriors, havent guanyat o havent perdut, l'equip va demostrar saber solucionar moments de davallada i tenir possibilitats de victòria en tots ells.

Remuntada final a Madrid

En el partit inicial contra l'Estudiantes, el Baxi va començar bé, amb un 0-11 d'inici, però els col·legials van recuperar el control aviat i van arribar a guanyar de nou punts (52-43) en el tercer quart. Però aleshores els manresans es van refer, van aconseguir un parcial de 0-14 i van deixar el duel mig sentenciat a falta d'1,58 per al final (69-77). L'equip local va remuntar fins a l'empat a 77 punts, amb un triple inversemblant de Clavell a falta de 14 segons que, en altres circumstàncies, hauria fet molt mal. Però Renfroe no es va posar nerviós i va donar la primera victòria a l'equip. Prova superada.

Dins del partit

Davant del Barça, va ser diferent. Els blaugrana van anar duent sempre la iniciativa i van arribar al descans amb deu punts d'avantatge. El Manresa, però, va protagonitzar una meritòria remuntada i va acabar el tercer quart només un punt a sota. L'equip no s'havia desesperat, malgrat que un parcial de 2-12 a l'inici del dar-rer quart va liquidar les seves opcions. Tot i la derrota, però, el Baxi va mostrar en tot moment una imatge de solidesa de caràcter.

Esperança fins al final

Una de les proves més importants va arribar contra el Divina Seguros Joventut i va venir condicionada per la falta d'encert en el tir. No es pot dir que els llançaments fossin mal seleccionats, simplement que no entraven, i els badalonins semblava que ho tenien tot a la seva mà poc abans del final. Però l'equip va continuar batallant amb fe i va arribar a falta de dos segons amb un punt d'avantatge. Les decisions arbitrals van desesperar tothom un cop finalitzat el duel, però durant el partit mai no es van perdre les maneres.

Sobrevivint a Ennis

La millor demostració de caràcter del Baxi fins ara a la lliga va arribar a Andorra per diversos factors. El primer, superar les baixes dels quatres (Doellman i Lukovic) i assumir les variacions tàctiques de l'entrenador. I, sobretot, superar les contínues remuntades d'un MoraBanc que, quan s'acostava en el marcador, veia com apareixia un jugador dels bagencs, o bé Del Águila, o Vene, o Lalanne, o finalment Renfroe, per evitar que capgirés el resultat. L'equip no es va obsessionar en la descomunal actuació del jugador local Dylan Ennis, autor de 36 punts i de 48 de valoració, es va centrar a atacar bé quan li tocava, i va obtenir una victòria de molt mèrit que va basar-se en la contenció dels nervis en els moments clau.

Per això, la segona part d'ahir contra l'Unicaja ha de fer pensar els tècnics i l'equip. Potser fins i tot la gran animació que en els primers partits hi ha hagut al Nou Congost és un factor que els jugadors han de saber controlar i provocar que jugui a favor. La visita del Gran Canària serà una nova prova per aconseguir-ho.