Jaume Ponsarnau va aterrar al Nou Congost l'estiu del 2003. Juntament amb Aleix Duran va passar a formar part de l'equip tècnic de Ricard Casas procedent del femení del CN Tàrrega. En l'inici d'aquella temporada, l'aleshores Ricoh Manresa va encadenar tres victòries consecutives a fora durant el mes de novembre. Primer, va guanyar per 83-84 a la pista de l'Estudiantes; després, va vèncer per 65-69 a la de l'Auna Gran Canària i, finalment, va superar per 86-92 el Jabones Pardo Fuenlabrada. La ratxa la va trencar el DKV Joventut que aleshores entrenava Aíto García Reneses.

Quinze anys justos més tard, el Baxi Manresa pot trencar aquella marca. Si guanya demà a la Font de Sant Lluís, aconseguirà el quart triomf seguit a domicili després d'haver superat l'Estudiantes, el MoraBanc Andorra i l'UCAM Múrcia fins ara. Però si guanya, pot deixar en una situació molt complicada l'actual tècnic del València, un Ponsarnau que va ajudar a establir la marca el novembre del 2003.

Es parla de destitució

Segurament és precipitat parlar de la destitució d'un tècnic a la vuitena jornada de lliga, tot i que el Fuenlabrada ja fa setmanes que va dur a terme aquesta pràctica i va rellevar Agustí Julbe per Néstor García. La realitat, però, és que a València ja ha sorgit la possibilitat. El rotatiu Superdeporte plantejava la possibilitat del canvi a la banqueta si l'equip cau i dona males sensacions contra el Baxi i defineix l'ambient a l'entitat com de «calma tensa».

Firma la informació el redactor d'esports Fran Escudero, qui també aclareix que «si el València guanya, que a priori ha de ser el més normal, no hi hauria relleu, amb total seguretat. Només n'hi hauria si perd i, si perd amb el Manresa, segurament les sensacions que deixarà l'equip no seran bones».

Escudero justifica el seu plantejament «no tant per les derrotes, sinó per la imatge que està donant l'equip. Ha perdut a la pista de l'Unicaja i del Baskonia i també a casa contra el Barça i el Madrid. Pot passar, però no que es perdi amb tanta claredat alguns d'aquests enfrontaments». De moment, el València de Ponsarnau ha jugat tretze partits, entre lliga Endesa i Eurocup. N'ha guanyat set i n'ha perdut sis, i ve de dues desfetes dures, per 21 punts de diferència a la pista del Baskonia i per 73-69 dimarts a la de l'Asvel Villeurbanne.

Els defectes de l'equip

El redactor de Superdeporte relata que «l'equip està tenint molts problemes en atac. En moltes ocasions, aconsegueix cistelles de gran dificultat, la qual cosa vol dir que no és el joc el que el porta a anotar-les, sinó la qualitat individual dels jugadors. En canvi, perd moltes pilotes i l'equip contrari anota amb facilitat els bàsquets que el València no fa». Sobre els nous fitxatges, com Labeyrie, Tobey i Matt Thomas, «els està costant molt entrar. Aquest darrer ha fet algun partit bo, però no ha estat la norma».

Davant d'aquest panorama, la premsa ja parla d'entrenadors que s'haurien ofert al club, com Sito Alonso, i d'altres que «podrien lligar amb la idiosincràsia del club», com Joan Plaza, Jota Cuspinera o un Andreu Casadevall que ara coordina l'Alquería, el viver de noves figures de l'entitat valenciana.